Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

[KONKURS] OLŚNIEWAJĄCA NEBULA!


flex.
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Co kupić?

  • 1 kgkapusty białej
  • 800 gkapusty kiszonej
  • 500 gmięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 500 gmięsa wołowego (np. antrykotu)
  • 150 gwędzonego boczku
  • 100 gkiełbasy jałowcowej
  • 30 gsuszonych borowików
  • 50 mlwhisky lub śliwowicy
  • 4szklanki wody
  • 3cebule
  • 2marchewki
  • 5ziaren ziela angielskiego
  • 2łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 2liście laurowe
  • 1garść suszonych śliwek
  • 1garść wędzonych śliwek
  • 1łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie smalcu, przełóż do dużego garnka.

  2. Mięso pokrój w kostkę, przysmaż na tłuszczu z boczku, po obsmażeniu dodaj do boczku.

  3. Cebule drobno posiekaj, przysmaż, dodaj do mięsa.

  4. Marchewkę zetrzyj na tarce, przysmaż,dodaj do mięsa.

  5. Mięso podgrzewaj, dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę.

  6. Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj w drobne paseczki, dodaj do mięsa.

  7. Białą kapustę pokrój w cienkie paseczki, dodaj do mięsa.

  8. Kiszoną kapustę dodaj do reszty składników.

  9. Do garnka wrzuć też grzyby, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszaj, całość zalej wodą, gotuj na małym ogniu.

  10. Śliwki pokrój w paseczki, zalej alkoholem, po 30 minutach dodaj do reszty składników.

  11. Bigos powinien gotować się na małym ogniu około 3–4 godzin, aż mięso będzie miękkie, a smak wszystkich składników się połączy. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin