Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Nabij sobie Repke V2.


gzejnikk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na: Bigos tradycyjny
Składniki:

30 g suszonych grzybów
2 łyżki oleju
2 cebule
600 g karkówki (lub łopatki wieprzowej)
400 g schabu wieprzowego
400 g kiełbasy zwyczajnej
200 g surowego boczku
200 g boczku wędzonego lub żeberek wędzonych
2 kg kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
7 liści laurowych
kilka suszonych śliwek
1/2 łyżeczki pieprzu
opcjonalnie 1-2 goździki
1/2 łyżeczki majeranku
opcjonalnie 1 płaska łyżka powideł śliwkowych
1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

 

Do przygotowania bigosu będzie potrzebny większy garnek (np. żeliwny lub po prostu jakiś z grubszym, nieprzywierającym dnem – o pojemności tak około 6-7 litrów, choć łatwiej będzie mieszać w takim 8 litrowym).
Jeśli nie potrzebujesz takiej ilości bigosu to zrób z połowy porcji lub analogicznie podwój proporcje jeżeli spodziewasz się wielu gości (czy chcesz po prostu sobie część bigosu poporcjować i pomrozić).

Suszone grzyby (30-40 g) zalewamy ciepłą wodą (tylko tyle wlewamy, aby grzyby lekko w niej pływały) i odstawiamy na minimum godzinkę, choć można zostawić na całą noc. Po tym czasie je odcedzamy i lekko siekamy (wodę z namoczonych grzybów użyjemy później).

Kapustę kiszoną (2 kg) odciskamy z nadmiaru słonej wody i lekko ją siekamy.

Surowe mięso, czyli karkówkę (600 g), schab (400g) i boczek (200 g) kroimy w kostkę. To są zaproponowane przeze mnie proporcje i rodzaje mięsa, ale jeśli wolisz to użyj samej karkówki, łopatki czy schabu. Raczej w bigosie zawsze korzystam z wieprzowiny, a unikam wołowiny czy drobiu.

Na średnią lub większą patelnię wlej odrobinę oleju i smaż pokrojone mięso przez 30 minut (na małym lub średnim ogniu). Co jakiś czas mieszaj.

Po tym czasie, w dużym garnku zaczynamy gotować kapustę kiszoną (wlewamy około 350 ml wody) wraz z przyprawami i ziołami- ziele angielskie (1/2 łyżeczki), liście laurowe (7-8 większych liści), pieprz czarny mielony (1/2 łyżeczki), a także opcjonalnie 1-2 goździki czy ziarna jałowca  (1-2 szt). Dodajemy posiekane grzyby wraz z wodą po tych grzybach. Całość mieszamy.

Dodajemy mięso z patelni (jeśli puściło sporo wody na patelni to raczej polecam ją wylać). Mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny na malutkim ogniu. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy żeby bigos na dnie się nie przypalił.

Na patelni podsmażamy na małej ilości oleju posiekaną drobno cebulę (2 szt) wraz z kiełbasą (około 400 g) i boczkiem wędzonym (200 g). Jeśli wolicie to możecie użyć żeberek wędzonych i wystarczy je włożyć po prostu do gotującego się bigosu.

Dodajemy do bigosu wraz z posiekanymi suszonymi śliwkami (kilka szt), można też opcjonalnie dodać odrobinę powideł śliwkowych (najlepsze te domowej roboty) i majeranek (1/2 łyżeczki). Wlewamy wino czerwone (1 szklanka) i całość mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu przez 4-5 godzin (pod przykryciem), co jakiś czas mieszając. Następnego dnia ponownie gotujemy na malutkim ogniu przez 2 godziny. Jeśli chcecie to czynność można też powtórzyć trzeciego dnia np. przez godzinkę.

Bigos tradycyjny najlepiej smakuje na drugi czy nawet trzeci gotowania. Podajemy z chlebem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rise of Kingdoms to doskonała darmowa gra strategiczna, która oferuje nieograniczone możliwości i emocjonujące doświadczenia. Wcielając się w przywódcę starożytnego królestwa, gracze mają okazję budować, eksplorować, walczyć i rozwijać swoje umiejętności strategiczne.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin