Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Nabij sobie Repke V2.


gzejnikk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

 

Ogórki umyć i ułożyć w 3 słoikach o pojemności 1 litra. Do słoików włożyć dodatki lub wsypać gotową mieszankę przypraw.

Składniki zalewy zagotować. Zalać nią ogórki i zakręcić pokrywkami. Pasteryzować przez ok. 3 minuty licząc od czasu zagotowania wody w garnku.

Jak pasteryzować: słoiki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (1 - 2 cm pod nakrętką), na średnim ogniu doprowadzamy prawie do zagotowania. Wówczas zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Ogórki są już gotowe po ok. 1 tygodniu, ale oczywiście można je przechowywać przez całą zimę w spiżarce lub piwnicy.

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 2 litry wody - 8 szklanek
  • około 3/4 szklanki cukru - 160 g
  • 2 pełne łyżki soli kamiennej - 50 g
  • 2 średnie marchewki - 140 g
  • mała cebula - 100 g
  • 3 ząbki czosnku
  • malutki korzeń chrzanu
  • 3 gałązki kopru z baldachami
  • 8 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 6 płaskich łyżeczek ziaren gorczycy
 

Zrodlo: aniagotuje.pl oraz kwestiasmaku.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin