Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News - Wywiad z Administratorem RCON Worthless

Versi*
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

maGnqqa.png

Witam, z tej strony Aplikant Naczelny Versi* z Redakcji Prasowej 4Life News.

Dzisiaj przedstawię wam wywiad z Administratorem RCON - Worthless.

- Versi*

W - Worthless

juoP3yl.png

V: Witam, z tej strony Aplikant Naczelny Versi* z redakcji prasowej 4Life News. Czy masz chwilkę, aby odpowiedzieć mi na kilka pytań?

W: Pewnie, że tak. 

V: Na sam początek opowiedz nam coś o sobie.

W: Okej, więc zacznijmy. Mam na imię Przemek oraz liczę sobie 19 wiosen. Na co dzień uczęszczam do technikum informatycznego, obecnie IV klasa co wiąże się z nadchodzącym egzaminem maturalnym.  Jestem osobą na ogół spokojną z poczuciem humoru, potrafiącą dobrze zorganizować swój czas. W czasie wolnym spotykam się ze znajomymi czy też pracuję - głównie zajmuję się programowaniem w LUA oraz PHP, administruję również systemami Linux. 

V: Ciekawie. Ile lat zajmujesz się już programowaniem? Jak wyglądały twoje początki oraz ciężka jest taka praca?

W: Programowaniem zajmuję się jak dobrze pamiętam od 12/13 roku życia. Pamiętam, że wtedy zacząłem tworzyć jakieś gamemody typu truck czy zombie do SA:MP. W międzyczasie tworzyłem też skrypty na serwery minecraft, a później pluginy do CS:GO - wtedy moja przygoda z programowaniem "oficjalnie" się zaczęła - miałem wtedy około 14/15 lat i otworzyłem własną sieć serwerów CS:GO. Wiązało się to z tym, że musiałem nauczyć się wszelakich języków, które są używane w web'ie - PHP, baza danych, JS etc. Zaczęły się też pojawiać pierwsze dochody - mimo, że niezbyt wysokie to motywowały mnie do pracy. Jednym z moich projektów, który istnieje do dziś, jest to serwer na pewnym komunikatorze głosowym, przy którego tworzeniu nauczyłem się bardzo wiele jeśli chodzi o język PHP. W dalszym czasie było jeszcze kilka projektów w innych grach wieloosobowych, a finalnie trafiłem na scenę MTA, gdzie można powiedzieć, że pojąłem do perfekcji język LUA i jestem tu do dziś. Czy jest to ciężka praca? Zależy - jeśli się to lubi - jest to bardzo przyjemne, aczkolwiek wiadomo - są czasami momenty, gdy coś wymaga dłuższego zastanowienia się jak daną rzecz wykonać, aby działało to sprawnie i optymalnie.

V:  Czy jesteś dumny ze swojej pracy jaką wykonujesz? Zamieniłbyś ją na inną?

W: Pewnie, lubię to co robię, więc jest to dla mnie jak najbardziej w porządku i raczej nie zamieniłbym jej na inną.

V: Czy pogrywasz w jakieś inne gry prócz MTA?

W: Czasami dla rozluźnienia zagram sobie w minecraft'a lub My Summer Car, gdy wyjdzie jakaś ciekawa aktualizacja. Raczej w nic więcej - nie mam też zbyt wiele czasu na gry.

V: Przejdźmy teraz może do serwera. Jak trafiłeś na serwer oraz jak wyglądały twoje początki?

W: Na serwer trafiłem w 2015 roku. Sortowałem serwery od największej ilości graczy - pamiętam, że swoje konto założyłem idealnie w momencie, gdy @ZbyK.gg organizował jakiś event - udałem się więc na niego i udało mi się wygrać czerwone (?) lampy do pojazdu- były to unikatowe lampy, gdyż na tamtą chwilę nie było jeszcze chyba możliwości zmiany koloru lamp. Niestety z racji, że nie posiadałem żadnego pojazdu, lampy zostały wylicytowane przez innego gracza - zgarnąłem wtedy około 110-115k. Za wygrane pieniądze kupiłem sobie flash'a z fajnym tuningiem i skończyła się moja gra. Na serwer powróciłem w grudniu 2018 roku. Sprzedałem wtedy flash'a, zarobiłem nieco gotówki na kopalni i kupiłem bullet'a, którego później ulepszyłem do Full Tune. W międzyczasie dołączyłem do frakcji SAPD, w której spędziłem wiele świetnych chwil. Około marca/kwiatnia 2019 roku zakończyłem "oficjalnie grać". Poznałem wtedy @DeltaRon, a chwilkę później @Zebra. Dzięki tym dwóm osobom głównie zawdzięczam to, gdzie teraz się znajduję. Zająłem się wtedy tworzeniem zasobów czy też poprawianiem błędów na serwerze 4Life.

V: Jak poznałeś @DeltaRon oraz @Zebra?

W: @DeltaRon poznałem podczas rozgrywki na jednym z serwerów RolePlay w MTA. Po kilku dniach rozgrywki zaprosił mnie na swój kanał, na komunikatorze mumble. Często rozmawiając z nim na kanał wpadała również @Zebra - i tak udało mi się z nią nawiązać kontakt i rozpoczęła się nasza znajomość.

V: Dnia 28 kwietnia 2019 roku otrzymałeś rangę Support. Trzy miesiące później (tj. 21 lipca 2019 roku) zostałeś awansowany na rangę Administrator, a dwa miesiące później (tj. 23 września 2019 roku) - czyli niedawno - zostałeś awansowany na rangę Administrator RCON. W zaledwie pięciu miesięcy osiągnąłeś tak wiele. Spodziewałeś się kiedykolwiek, że zajdziesz tak daleko? Jesteś z tego zadowolony?

W: Czy się tego kiedykolwiek spodziewałem? Poniekąd tak - nie wiem czy mogę zdradzać szczegóły, ale współpracę ze @ZbyK.gg rozpocząłem około marca tego roku. Jeśli chodzi o moje zadowolenie - oczywiście, że tak, cieszę się, że zostałem doceniony.

V: Czy planujesz aktualnie jakieś mega projekty na serwer? Jeśli tak, zdradziłbyś jakieś szczegóły na ten temat?

W: Jak to nazwałeś "mega projektu" aktualnie nie planuję, aczkolwiek w niedługim czasie odświeżone, czy też usprawnione zostaną niektóre elementy rozgrywki. Niech to będzie taki "teaser", więcej szczegółów nie będę ujawniać.

V: Jak wiele dla Ciebie znaczy ranga Administratora RCON? Jeśli miałbyś ją stracić, odszedłbyś z serwera?

W: Ranga Administratora RCON jest mi potrzebna głównie do pracy, do poprawy błędów, tworzenia nowych zasobów - to nieuniknione, zatem jeśli miałbym ją stracić to nic więcej nie trzymałoby mnie przy serwerze.

V: Odejdźmy już może od spraw bardziej administracyjnych - co lubisz robić w wolnej chwili na serwerze?

W: Zależy od dnia, humoru i prędkości wiatru. Czasem pośmigam sobie jakimś autkiem kompletnie bez celu, czasem polatam nad mapą spoglądając co robią inni gracze. Różnie to bywa.

V: Jeszcze takie pytanie na koniec - co sądzisz o graczach na serwerze 4Life?

W: Gracze dzielą się na kilka grup. Są grupy, które odwalają, przeszkadzają innym w grze, a są także grupy, które są pomocne - wspierają nowych graczy, oprowadzają ich po podstawowych lokalizacjach. Także nie jestem w stanie jasno stwierdzić, bo też nie można wrzucać wszystkich do jednego worka. Aczkolwiek ogólnie patrząc - większa część graczy jest na prawdę okej z fajnym nastawieniem do innych, na czacie globalnym panuje miła atmosfera - to się ceni.

V: Na sam koniec chciałbyś kogoś pozdrowić?

W: Jasne - pozdrowionka dla @DeltaRon, @Zebra, @STTBG oraz @D@mian.

V: Bardzo dziękuję za wywiad.

W: Również dziękuję. 

Aplikant Naczelny @Versi* | 25.09.2019

vG7Wn91.png

5HlMMbj.png

Edytowane przez FragusS
Poprawki

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin