Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News - Czarne listy

Piko0412
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Linie poziome z logiem i bez

Witam, Reporter Specjalista @Piko0412 z Redakcji 4Life News. Chciałbym przedstawić Wam materiał dotyczący czarnych list frakcji, nad którym pracowałem ostatni czas. 
Zapraszam!

5D4B3bb.png

Na chwilę obecną wszystkie frakcje posiadają swoją czarną listę, działanie jej jest bardzo proste, gdyż gracz znajdujący się na niej nie może dołączyć do frakcji, na której ją posiada. Niestety graczy na tych listach wszystkich razem wziętych jest dużo, lecz która najwięcej?

5D4B3bb.png
8VQSarp.png
5D4B3bb.png

San Andreas Police Department

Jedna z pięciu frakcji na serwerze, mowa o SAPD. Wcześniej wspomniana frakcja posiada swoją listę, która nie jest pusta. Na czarnej liście tej frakcji na chwilę obecną widnieje 86 osób mogących apelować o jej zdjęcie. Nie zrobią tego szybciej niż 150 dni od daty zamieszczenia na niej. Ktoś pomyśli, czarna lista jak w każdej innej frakcji — nic bardziej mylnego. San Andreas Police Department posiada też swoją kartotekę graczy, która mówi im o sposobie ucieczki podczas pościgów, używanych pojazdach podczas pościgów oraz innych przydatnych informacjach na temat uciekiniera. Kartoteka jednak nie służy tylko do tego, osoby znajdujące się na niej mają całkowity zakaz składania podań w szeregi tej frakcji oraz osoby mające możliwość powrotu do frakcji, ta możliwość im przepada. Na tej ,,drugiej czarnej liście'' znajdują się aż 134 osoby. Apelowanie od niej nie jest takie proste, gdyż musimy odczekać 180 dni od umieszczenia na niej, ponadto nie ma określonego wzoru, przez co niektóre osoby mogą mieć problem z napisaniem dobrego tekstu.

5D4B3bb.png

Podsumowując czarną listę SAPD, zrobiłem krótki wywiad z osobą znajdującą się w kartotece.

P - @Piko0412

G - @grubyyo

P - Czy uważasz, że zasłużyłeś na umieszczenie cię w kartotece?
G - Myślę, że tak. Najprawdopodobniej zostałem na niej umieszczony za ucieczki przed SAPD i najróżniejsze wykroczenia, które popełniłem. Moim zdaniem w pełni zasłużyłem na wpisanie mnie do kartoteki.

P - Czy twoim zdaniem obecny system kartoteki w SAPD jest dobry?
G - Moim skromnym zdaniem system kartoteki dla graczy, która frakcja SAPD wprowadziła do opinii publicznej niedawno, ma sens w niektórych przypadkach osób.

P - Czy starałeś się apelować o usunięcie z kartoteki? Jeśli tak lub nie to dlaczego?
G - Nie starałem się i raczej nie będę się starał o takowe zdjęcie z kartoteki. Myślę, że jakbym nawet napisał taki wniosek, miałbym znikome szanse na jej zdjęcie przez moje najróżniejsze wybryki.

P - Jest coś, co byś zmienił w tym systemie? Jak tak to co?
G - Raczej nic bym nie zmieniał, nie widzę sensu.

5D4B3bb.png
jVQJbfT.png
5D4B3bb.png

San Andreas Fire Department

Frakcja SAFD jak każda inna ma swoją czarną listę, na tej liście przesiaduje dużo osób w porównaniu do frakcji SAPD. Na ten moment czarną listę posiada 131 graczy, każda osoba umieszczona na niej oficjalnie ma możliwość apelowania od niej. Na chwilę obecną większość osób posiada czarną listę we frakcji za odejście ze Szkoły Głównej Służby Pożarniczej. Teraz osoby nie zostaną umieszczone na czarnej liście za wyjście ze Szkoły Podoficerskiej, chyba że odeszli w pierwszym tygodniu szkoleń. Punkt regulaminu powrócił już kilka miesięcy temu. Jednak odpowiedzi na różne pytania mogliśmy poszukać u bezpośredniego źródła - lidera frakcji kartovelek. 

P - @Piko0412

K - @kartovelek.

P - Dlaczego postanowiliście przywrócić 7.9 punkt regulaminu?
K - Chcieliśmy zmniejszyć nieco liczbę odejść w ten sam dzień co pierwsze wcielenie do frakcji lub krótko po nim. Najczęściej ludzie pisali, że nie mają czasu na grę, a za minute widzieliśmy ich podanie do frakcji, która właśnie otworzyła rekrutację. Doskonale rozumiemy, że nasza frakcja nie jest dla każdego i nie każdy się w nim odnajdzie, więc po tym pierwszym tygodniu każdy ma wolną drogę. Jednak ten tydzień uważamy, jest taki optymalny, żeby zobaczyć, jak te szkolenia będą wyglądać, jak wygląda frakcja od wewnątrz i czy jest to coś dla nas.

P - Jest powód, dlaczego nie macie we frakcji czarnej listy bez możliwości apelacji?
K - W sumie to nie ma żadnego powodu. Kiedyś tak było, jednak postanowiliśmy wszystko ujednolicić. Każda osoba wpisana na czarną listę frakcji ma możliwość apelacji, nie zamierzamy jej nikomu odbierać. Należy jednak pamiętać, że samo napisanie apelacji nie wiąże się z jej pozytywnym rozpatrzeniem i koniec końców to zarząd podejmuje decyzję czy kogoś z tej czarnej listy zdjąć, czy też nie.

P - Nie planujecie przywrócić czarnej listy BMA?
K - Nie, raczej nie planujemy powrotu do sterego systemu czarnej listy.

5D4B3bb.png
DXw1fXG.png
5D4B3bb.png

San Andreas Medical Department

Frakcja San Andreas Medical Department nie odstaje od innych frakcji, sama posiada czarną listę, lecz różni się od innych. Czarną listę SAMD wyróżniamy na dwie sekcje, czarna lista pierwszego stopnia i drugiego stopnia. Każdy ze stopni charakteryzuje się czasem, po którym możemy napisać apelacje do znajdowania się na czarnej liście frakcji. Przy obecności na pierwszym stopniu apelować możemy po 6 miesiącach, czyli 180 dniach, jednak żeby znaleźć się na tej liście, musimy dopuścić się złamania zachowania krzywdzącego dobre imię frakcji w sposób lekki. Przy drugiej liście musimy dopuścić się złamania powyższych punktów w sposób rażący oraz umyślny, w tym wypadku musimy czekać rok, czyli 365 dni, aby móc apelować od kary. Na chwilę obecną na liście czarnej stopnia I znajduje się 55 osób, lecz na liście II stopnia tych osób znajduje się 32. Nie jest tak źle, porównując do innych frakcji, gdyż daje to łączny wynik 87 osób na czarnej liście frakcji.

5D4B3bb.png
egPkcAZ.png
5D4B3bb.png

San Andreas Road Assistance

Frakcja San Andreas Road Assistance posiada dosyć podstawową czarną listę, wyróżniamy podstawo dwie takowe listy. Pierwsza ta ,,lepsza'' to podstawowa czarna lista gdzie mamy prawo do możliwości apelacji jednakże musi odczekać od wpisania 2 miesiące. Gdy apelacja się nie powiedzie, możemy ją napisać dopiero za miesiąc. Drugą, a zarazem ostatnią listą w wyżej wymienionej frakcji jest czarna lista bez możliwości apelacji, czyli jak sama nazwa wskazuje, nie mamy prawa do możliwości apelacji. Druga czarna lista, czyli ta bez możliwości apelacji nie posiada dużo osób, gdyż jest to tylko 15, inaczej sprawa wygląda z listą z możliwością apelacji, gdyż tam jest 74 osób.

5D4B3bb.png

Przygotowałem wywiad z osobą na czarnej liście SARA @Rafi115.

P - @Piko0412

R - @Rafi115

P - Czy uważasz, że zostałeś słusznie wpisany na czarną listę?
R - Zostałem wpisany na listę całkowicie słusznie po uprzedniej rozmowie z zarządem, o tym, co się stało.

P - Chcesz lub chciałeś się od niej apelować?
R - Będę chciał niedługo apelować od nadanej mi kary, ponieważ chciałbym powrócić w szeregi SARA.

P - Zmieniłbyś coś w systemie czarnej listy SARA?
R - Myślę, że system BL, który jest stosowany w SARA, nie potrzebuje raczej zmian.

5D4B3bb.png
sZPvfwh.png
5D4B3bb.png

Transport of San Andreas

Transport of San Andreas nie ma specjalnego systemu, identycznie jak we frakcji San Andreas Road Assistance tylko z lekkimi modyfikacjami. W TSA mając czarną listę, możemy od razu apelować, z reguły nie będziemy zdjęci, gdyż zarząd odrzuci taki wniosek, lecz można spróbować. Oczywiście inaczej sprawa wygląda z czarną listą bez możliwości apelacji, gdyż po prostu nie można od niej apelować. Liczba osób na oby dwóch listach jest duża, na pierwszej liście z możliwością apelacji przebywa 151 osób! Na liście bez możliwości apelacji aż 43 osób. Warto wywnioskować, że TSA to frakcja mająca na swojej oficjalnej czarnej liście najwięcej członków!

5D4B3bb.png

Kolejny krótki wywiad z tą samą osobą jak we frakcji SAMD @Rafi115.

P - @Piko0412

R - @Rafi115

P - Czemu zostałeś kiedyś wpisany na czarną listę TSA, było to słuszne?
R - Na listę zostałem wpisany za "poruszanie się nieodpowiednim pojazdem na służbie" i nie uważam to za słuszne, ponieważ sytuacja była już wyjaśniona z zarządem i nic nie wskazywało na dalsze konsekwencje z tym związane.

P - Po co apelować od czarnej listy, chęć powrotu do szeregów frakcji?
R - Gdy apelowałem o zdjęcie z czarnej listy, w sumie nie miałem większego powodu, lecz po prostu stwierdziłem, że lepiej jest jej nie mieć, być może kiedyś się to przyda. Rzeczywiście się przydało, ponieważ w aktualnie trwającej rekrutacji będę się starał o ponowne dołączenie w szeregi TSA.

P - Za którym razem udało ci się przekonać zarząd do zdjęcia z czarnej listy?
R - Czarną listę zdjęto mi tuż po pierwszej apelacji, myślę, że zarząd zobaczył, że trochę za surowo mnie pokarał i stwierdził, że zdejmie mi ową listę.

5D4B3bb.png
auBmWog.png
5D4B3bb.png

Komisja Spraw Frakcyjnych

Czarna lista Komisji Spraw Frakcyjnych to zdecydowanie najgorsza czarna lista, gdyż obecność na niej powoduje całkowity zakaz pisania podań do frakcji, lecz nie tak łatwo się na niej znaleźć. Na czarnej liście możemy pojawić się z wielu powodów, te najczęstsze powody to przynależność frakcji na konkurencyjnych serwerach, udostępnianie materiałów frakcji i wiele innych powodów. O zdjęcie czarnej listy możemy apelować po 9 miesiącach pobycie na niej. Na czarnej liście przesiaduje 76 osób, nie wiadomo, lecz ile z nich posiada brak możliwości apelacji, gdyż nie ma powiedziane tego jasno na forum.

5D4B3bb.png

Ostatni wywiad w materiale z osobą umieszczoną na czarnej liście KSF @Molleto.

P - @Piko0412

M - @Molleto

P - Uważasz, że zostałeś słusznie wpisany na czarną listę Komisji Spraw Frakcyjnych?
M - Nie uważam, że słusznie, reakcja była przesadzona.

P - Na ten moment żałujesz tego, za co zostałeś wpisany na czarną listę?
M - Szkoda trochę z ze względu że naprawdę lubiłem frakcje.

P - Próbowałeś już apelować o zdjęcie z czarnej listy?
M - Na razie nie mogę, jeśli dalej do czasu takiej możliwości będę grał, na pewno napiszę.

5D4B3bb.png

To na koniec podsumujemy cały wynik.
Osób na czarnej liście frakcji z możliwością apelacji jest 529
(nie wlicza się czarna lista KSF oraz kartoteka SAPD)
Osób na czarnej liście bez możliwości apelacji jest 58.

Najwięcej osób na czarnej liście jest we frakcji Transport of San Andreas, najmniej w San Andreas Police Department

5D4B3bb.png

w47Nijp.png

Autoryzował: @Polixon

Linie poziome z logiem i bez

Edytowane przez Piko0412

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin