Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Wniosek o zdjęcie kary na forum - Kellus ukarany przez Bilu.sus

vertii
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

(Wklejone na prośbę)
Nick na forum: Kellus
Login w grze: Kellus
Link do profilu:https://mta4life.pl/profile/43306-kellus/
Rodzaj kary: Blokada konta.
Powód: Wynoszenie materiałów/informacji z frakcji SAPD.
Nick osoby nakładającej kare: @Bilu.sus
Data otrzymania kary: 2022-07-29 15:58:16.
Długość kary: Permanentnie.
Opis sytuacji: Wszystko opisane w poprzednich apelacjach.
Coś od siebie: Poprzednie apelacje, lecz po tym czasie chciałbym dodać coś od siebie, chciałbym po raz kolejny przeprosić całą frakcje i rconów, przemyślałem to co zrobiłem i wiem że zrobiłem źle, minął prawie rok, jest to jednak już dłuższy czas i wiem że nigdy bym czegoś takiego drugi raz nie zrobił, ludzka głupota, przepraszam całą administracje oraz osoby które pisały materiały, od czasu zbanowania mojej osoby materiały nigdzie już nie widnieją i zapewniam że nie zostały dalej przesłane, ponieważ były dostępne tylko jeżeli posiadałeś wymaganą rangę. Nie dawno dowiedziałem się, że mój ban jest nie w pełni słuszny ze względu na to, że zostały mi przybite zarzuty nękania, które są fałszywe. Jak będzie trzeba udowodnię swoją niewinność jednego z głównych powodów bana.
Jeżeli apelacja zostanie odrzucona to proszę o wyznaczenie terminu, kiedy mógłbym napisać kolejną.

Odnośniki do poprzednich apelacji: Poniżej.

W pierwszej kolejności chcę zaznaczyć - kara nie jest w pełni niesłuszna, wynosząc materiały szkoleniowe dla Officerów SAPD złamałem regulamin i mam tego pełną świadomość, za to z tego miejsca jeszcze raz chce przeprosić, lecz jednocześnie chcę zaznaczyć iż było to też jedyne co zrobiłem. Otrzymałem wgląd do dokładnych dowodów przesłanych zarządowi SAPD oraz Komisji spraw frakcyjnych, w mojej opinii zostały one trochę przeinaczone na moją niekorzyść. W pierwszej kolejności odniosę się do materiału dowodowego wskazującego na rzekome wynoszenie haseł do kanałów SAPD mumble przez moją osobę. Screen dostarczony zarządowi SAPD był przerobiony na moją niekorzyść, mianowicie autor wiadomości zawierającej hasła do kanałów mumble SAPD został zamazany, co podświadomie miało wskazywać na to iż ja te hasła wyniosłem i jestem przekonany że również to wpłynęło na finalną formę kary dla mnie. Porównanie oryginału z screenem dostarczonym do zarządu:
UdE3L7J.png
Myślę że widać różnice, i to w jaki sposób ten dowód został zmanipulowany - haseł nie wyniosłem i nigdy nie chciałem. Nasuwa się pytanie, skąd tiramisu miał screena haseł? Na to pytanie raczej będzie w stanie odpowiedzieć tylko i wyłącznie sam zainteresowany, tiramisu. Ja haseł nigdy nie wyniosłem i nigdy nie miałem takiego zamiaru bo wiedziałem z jak ogromnymi konsekwencjami to się wiąże, chcę zaznaczyć że na tym discordzie było dużo SAPD'ów którzy odeszli, bądź nawet czynnie działali w frakcji, posiadam wiedze oraz dowody kim byli właśnie Ci ludzie z SAPD.

Kolejno - słynna lista "nienawiści". Nie byłem jej autorem - nie był to mój pomysł, było to żałosne, muszę przyznać, aczkolwiek wiedziałem o tym że jest to żałosne od samego początku założenia tej listy. Być może ona uraziła któregoś z graczy tam umieszczonego dlatego odczułem potrzebę aby o niej też wspomnieć. No i znowu, screen dostarczony do zarządu przycięty, nie widać pełnego autora listy "nienawiści" lecz znowu przychodzę z oryginałem, oto on: 
Orygina
Nie jestem autorem tej listy.
Następnie chce się odnieść do zarzutu wynoszenia informacji z serwera frakcyjnego discord, ostatnim dowodem wskazującym na owe wynoszenie jest wiadomość członka zarządu SAPD pod moim odejściem, i niestety jest to oryginalny screen którego autorem jestem ja. Przyznaje się do tego, i nie mam nic na swoją obronę w tym jednym przypadku. Zachowałem się bezmyślnie i głupio, kierowały mną emocje oraz wtedy z mojego punktu widzenia dość nieprzyjemne nastawienie zarządu do mnie, co właśnie na owym screenie zostało uchwycone (ten w razie potrzeby jestem w stanie przesłać w wiadomości prywatnej osoby rozpatrującej skarge, zawiera on porównanie nas czyli mnie i znajomych, do "Kinderów" powszechnie uznawanych w frakcji SAPD za utrudniających grę graczy, więcej właśnie w tym screenie) Kierowałem też się w mojej opinii aroganckim i prześmiewczym zachowaniem jednego z członków zarządu SAPD który przerobił screena z donosem na mnie tak, abym widniał ja sam jako autor, tym samym sugerując że doniosłem na swoich:
Y0xNpJD.png
LwdoQaS.png
Nie wiem gdzie ten przerobiony screen został wysłany, na jakim czacie cała ta sytuacja miała miejsce , nie wiem gdzie krążył , dotarł do mnie po jakimś czasie.
Każdy kanał omówię z osobna dla klarowności tego zagmatwanego wątku.
"Brudy na sapdów" - Jeden screen z odpowiedzi na moje odejście (właśnie z tym porównaniem do kinderów) jestem w stanie wysłać na PW do osoby rozpatrującej, na screenie tym widać też ze jest to jedyna zawartość kanału.
"lista osób do ...." - Kanał nie został stworzony przez moją osobę.
"pojazdy" - Kanał pusty, z wysłanych dowodów na mnie została przedstawiona treść tylko paru kanałów z pominięciem właśnie tych najważniejszych (w mojej opinii dowody są niewystarczające).
"Hasła" - Wątek wyjaśniony.
"Rozmieszczenie-łodzi-sapd" - Screeny niektórych miejsc gdzie są łodzie zrobione przez nas - informacje dostępne publicznie, wystarczy pojeździć po mapie.
"spawny-sapd-dm" - Screen zajezdni przy starej strefie DM.
"taryfiaktor-więzienie" - Informacje dostępne publicznie, sama nazwa kanału mówi sama za siebie.
"regulamin-pd" - Regulamin dostępny publicznie na forum.
"poscig-regulamin" - Lista informacji i trików które osoby uciekające mogły wykorzystać przeciwko SAPD podczas pościgu.
Druga część listy kanałów (zarząd oraz KSF nie dostał pełnej)
wbIPf6H.png
"pdmap" - Screen mojego autorstwa.
"uprzejmosc-regulamin" - kanał pusty.
"kody-sapd" - nakładka pod ESC dla kadetów.
Sam odnosze się do wszystkich kanałów ponieważ nie zostały dostarczone dowody udowadniające to że ja owe wyniosłem. Na koniec chciałbym podziękować osobie rozpatrującej skarge za zaangażowanie w moją sprawę oraz poprosić o ponowne przeanalizowanie dostarczonych na mnie dowodów.

Edytowane przez vertii
Dodanie cenzury na wulgarne słowa, itp.

• Administrator RCON
W dniu 11.06.2023 o 00:54, vertii napisał:

W pierwszej kolejności chcę zaznaczyć - kara nie jest w pełni niesłuszna, wynosząc materiały szkoleniowe dla Officerów SAPD złamałem regulamin i mam tego pełną świadomość, za to z tego miejsca jeszcze raz chce przeprosić, lecz jednocześnie chcę zaznaczyć iż było to też jedyne co zrobiłem. Otrzymałem wgląd do dokładnych dowodów przesłanych zarządowi SAPD oraz Komisji spraw frakcyjnych, w mojej opinii zostały one trochę przeinaczone na moją niekorzyść. W pierwszej kolejności odniosę się do materiału dowodowego wskazującego na rzekome wynoszenie haseł do kanałów SAPD mumble przez moją osobę. Screen dostarczony zarządowi SAPD był przerobiony na moją niekorzyść, mianowicie autor wiadomości zawierającej hasła do kanałów mumble SAPD został zamazany, co podświadomie miało wskazywać na to iż ja te hasła wyniosłem i jestem przekonany że również to wpłynęło na finalną formę kary dla mnie.

Witaj ponownie. Na samym wstępie chciałbym zaznaczyć, iż apelujesz od kary na forum, która brzmi: Działanie na szkodę frakcji, wynoszenie informacji z discorda SAPD. Część pierwsza powodu kary (przed przecinkiem) jest głównym powodem nałożenia blokady na forum. Zajmijmy się jednak drugą częścią, która rzekomo jest nieprawdziwa. Musze zmartwić Twoją osobę, z uwzględnionych w odpowiedzi na apelację "dowodów" pod uwagę został wzięty tylko jeden - zdjęcie numer 2. Nie mam pojęcia kto udostępniał Ci wszystkie te informacje, nie mniej jednak skoro "kolega" pierw potrafił na Ciebie donieść, a teraz (być może ta sama osoba) udostępnia to co zostało nam podesłane - drogą dedukcji podzieliłbym włos na czworo. Wiele tłumaczyć nie muszę dlaczego spośród przedstawionych dowodów akurat ten wziąłem pod uwagę. Przedstawia on Twoją osobę jako właściciela tego serwera discord. To wszystko, nic więcej w kwestiach karania nie wnosi. Pozostałe z nich również widzieliśmy, jednakże wniosły więcej humorystyki, niż rzetelnych argumentów.

Skoro ktoś potrafił przerobić to wszystko na Twoją niekorzyść, faktycznie mógł żywić do Ciebie jakiś uraz... nie moja sprawa, jeżeli wiesz kto to, rozwiążcie to między sobą. Tak jak wspomniałeś, autor został zamazany, to skąd mamy wiedzieć kogo karać, mógł to być każdy z tego serwera. Działamy na faktach, nie domniemaniach. Powtórzę drugą część powodu kary - wynoszenie informacji z discorda SAPD. Mam 100% pewność, że dopuściłeś się wyniesienia jakiejkolwiek informacji, co wskazuje na słuszność drugiej części powodu kary.

W dniu 11.06.2023 o 00:54, vertii napisał:

Następnie chce się odnieść do zarzutu wynoszenia informacji z serwera frakcyjnego discord, ostatnim dowodem wskazującym na owe wynoszenie jest wiadomość członka zarządu SAPD pod moim odejściem, i niestety jest to oryginalny screen którego autorem jestem ja. Przyznaje się do tego, i nie mam nic na swoją obronę w tym jednym przypadku. Zachowałem się bezmyślnie i głupio, kierowały mną emocje oraz wtedy z mojego punktu widzenia dość nieprzyjemne nastawienie zarządu do mnie, co właśnie na owym screenie zostało uchwycone (ten w razie potrzeby jestem w stanie przesłać w wiadomości prywatnej osoby rozpatrującej skarge, zawiera on porównanie nas czyli mnie i znajomych, do "Kinderów" powszechnie uznawanych w frakcji SAPD za utrudniających grę graczy, więcej właśnie w tym screenie) Kierowałem też się w mojej opinii aroganckim i prześmiewczym zachowaniem jednego z członków zarządu SAPD który przerobił screena z donosem na mnie tak, abym widniał ja sam jako autor, tym samym sugerując że doniosłem na swoich:

Tak jak wspomniałem wyżej, zostało to udowodnione i tego się trzymam. Jest to tylko dla mnie dodatkowa informacja w przypadku rozwiązywania apelacji, bądź wniosku o zdjęcie z czarnej listy. Co do zachowania, sam doskonale wiesz jakie ono było i osobiście nie dziwię się negatywnemu nastawieniu ze strony członków zarządu frakcji. Świeżo po odejściu, czy nawet w trakcie pełnienia funkcji we frakcji, miałeś powiązania z grupą osób, która nie była lubiana przez tamtejszych członków i ze wzajemnością. Obie te grupy nie pałały do siebie miłością co przeradzało się wielokrotnie w skargi, konflikty i wiele innych na serwerze.

Zachowanie członka zarządu również było niepoprawne (jeżeli oczywiście wiadomości nie zostały sfabrykowane na jego niekorzyść), nie przypominam sobie żebym widział zdjęcie z jego zachowaniem. Sprawa ta zostanie rozstrzygnięta osobno, apelacja dotyczy Ciebie.

Przejdźmy jednak do konsensusu sprawy i zreasumowania wszystkich poruszonych kwestii. Kara została nałożona słusznie (nałożenie blokady na serwerze i forum). Przyznałeś się do wyniesienia materiałów i złamania regulaminu, dodatkowo przyznałeś się do wyniesienia informacji z discorda - powód kary na forum spełniony. Zakładam, że adwokat, który nie zgadzał się z powodem nałożonej kary nie wziął pod uwagę tego, że posiadam własne materiały dowodowe. Nie pozostawiajmy jednak tematu w tak bezpłciowym zakończeniu, przede wszystkim jako założyciel tego serwera odpowiadasz za zamieszczane tam rzeczy. Zostały na nim zamieszczone rzeczy, które nie powinny. My podjęliśmy próbę doprowadzenia dochodzenia do końca, kto, gdzie, jak i kiedy. Rezultatu z drugiej strony nie było, nie zostały nam wydane osoby, które zamieszczały wszystkie informacje, z tego względu odpowiedział właściciel. Mam nadzieję, że rozwiałem wszelakie wątpliwości co do słuszności nałożonej kary.

Z góry chciałbym podziękować za rozpatrzenie mojej apelacji, lecz z nie wszystkim się zgadzam, dlaczego?

23 godziny temu, Bilu.sus napisał:

Witaj ponownie. Na samym wstępie chciałbym zaznaczyć, iż apelujesz od kary na forum, która brzmi: Działanie na szkodę frakcji, wynoszenie informacji z discorda SAPD. Część pierwsza powodu kary (przed przecinkiem) jest głównym powodem nałożenia blokady na forum. Zajmijmy się jednak drugą częścią, która rzekomo jest nieprawdziwa. Musze zmartwić Twoją osobę, z uwzględnionych w odpowiedzi na apelację "dowodów" pod uwagę został wzięty tylko jeden - zdjęcie numer 2. Nie mam pojęcia kto udostępniał Ci wszystkie te informacje, nie mniej jednak skoro "kolega" pierw potrafił na Ciebie donieść, a teraz (być może ta sama osoba) udostępnia to co zostało nam podesłane - drogą dedukcji podzieliłbym włos na czworo. Wiele tłumaczyć nie muszę dlaczego spośród przedstawionych dowodów akurat ten wziąłem pod uwagę. Przedstawia on Twoją osobę jako właściciela tego serwera discord. To wszystko, nic więcej w kwestiach karania nie wnosi. Pozostałe z nich również widzieliśmy, jednakże wniosły więcej humorystyki, niż rzetelnych argumentów.

Wynoszenie informacji z discorda SAPD, jasne - rozumiem, wyniosłem jednego screena. Działanie na szkodę frakcji - zadziwia mnie ten powód bana, ponieważ w żadnym stopniu nie działałem na szkodę frakcji, wyniosłem tylko materiały, nic więcej - myślę że wiele rzeczy w tych materiałach nie było tajemnicą, ponieważ większość była udostępniona publicznie, co do wynoszenia materiałów frakcji SAPD, już wielokrotnie się przyznałem. Myślę, iż za wynoszenie materiałów jest czarna lista KSF, ponieważ do tej pory się nie spotkałem iż ktoś dostał perma BMA w grze, perma na forum, perma na discordzie itp.

Skoro ktoś potrafił przerobić to wszystko na Twoją niekorzyść, faktycznie mógł żywić do Ciebie jakiś uraz... nie moja sprawa, jeżeli wiesz kto to, rozwiążcie to między sobą. Tak jak wspomniałeś, autor został zamazany, to skąd mamy wiedzieć kogo karać, mógł to być każdy z tego serwera. Działamy na faktach, nie domniemaniach. Powtórzę drugą część powodu kary - wynoszenie informacji z discorda SAPD. Mam 100% pewność, że dopuściłeś się wyniesienia jakiejkolwiek informacji, co wskazuje na słuszność drugiej części powodu kary.

I tutaj myślę że ta wiadomość nie ma żadnego przesłania, od samego początku bana wiedziałem że sytuację w mojej opinii oceniliście zbyt pochopnie, opierając się na jednym dowodzie który pokazuję, iż jestem właścicielem discorda, czy na prawde tyle wam wystarczy żeby wystawić perma? Działacie na faktach, a nie domniemaniach - w mojej opinii żadnych dobrych dowodów nie mieliście, tak jak wspomniałeś autor został zamazany, skąd wiecie kogo macie banować, mógł to być przecież każdy z tego serwera... Nah, przyjmując takie dowody powinniście się upewnić dlaczego nie które rzeczy są zamazane, a nie wystawiać pochopnie perma - nie jestem znawcą waszego regulaminu, ale z moich informacji tak to właśnie wyglądało. Zasłaniacie się tym że byłem właścicielem serwera, ile razy ja widziałem osoby które były banowane przez administracje RCON przez napisanie czegokolwiek złego na temat serwera bądź administracji, wtedy autor ponosił odpowiedzialność a nie właściciel serwera, jak to w takim razie działa. 

Przejdźmy jednak do konsensusu sprawy i zreasumowania wszystkich poruszonych kwestii. Kara została nałożona słusznie (nałożenie blokady na serwerze i forum). Przyznałeś się do wyniesienia materiałów i złamania regulaminu, dodatkowo przyznałeś się do wyniesienia informacji z discorda - powód kary na forum spełniony. Zakładam, że adwokat, który nie zgadzał się z powodem nałożonej kary nie wziął pod uwagę tego, że posiadam własne materiały dowodowe. Nie pozostawiajmy jednak tematu w tak bezpłciowym zakończeniu, przede wszystkim jako założyciel tego serwera odpowiadasz za zamieszczane tam rzeczy. Zostały na nim zamieszczone rzeczy, które nie powinny. My podjęliśmy próbę doprowadzenia dochodzenia do końca, kto, gdzie, jak i kiedy. Rezultatu z drugiej strony nie było, nie zostały nam wydane osoby, które zamieszczały wszystkie informacje, z tego względu odpowiedział właściciel. Mam nadzieję, że rozwiałem wszelakie wątpliwości co do słuszności nałożonej kary.

Powtarzam drugi raz, "nie zostały nam wydane osoby, które zamieszczały wszystkie informacje", w takim razie nie macie dowodów na te osoby i na mnie, to że osoby donoszące na moją osobę zamazały nicki innych osób i wysłały dowody to już nie moja wina, powinniście otrzymać w mojej opinii pełne dokładne dowody bez żadnych blurów itp. a wy opieracie się na zblurowanych screenshotach z naszego discorda XD, druga część napisałeś że masz swoje własne dowody - fajnie jakbym je zobaczył bo nie wiem na czym się opierać przy następnych apelacjach, jeżeli ta zostanie odrzucona - z moich domniemań i różnych informacji nie powinieneś mieć żadnych swoich dowodów i jedyne dowody które otrzymałeś to są właśnie te które są tutaj wysłane, nie będę się ponownie rozpisywał ponieważ bym się powtarzał, ale proszę cie abyś to jeszcze raz przeanalizował na logikę.

• Administrator RCON
23 minuty temu, vertii napisał:

Wynoszenie informacji z discorda SAPD, jasne - rozumiem, wyniosłem jednego screena. Działanie na szkodę frakcji - zadziwia mnie ten powód bana, ponieważ w żadnym stopniu nie działałem na szkodę frakcji, wyniosłem tylko materiały, nic więcej - myślę że wiele rzeczy w tych materiałach nie było tajemnicą, ponieważ większość była udostępniona publicznie, co do wynoszenia materiałów frakcji SAPD, już wielokrotnie się przyznałem. Myślę, iż za wynoszenie materiałów jest czarna lista KSF, ponieważ do tej pory się nie spotkałem iż ktoś dostał perma BMA w grze, perma na forum, perma na discordzie itp.

Czyżby? W takim razie przedstawiam podobne działanie za czasów poprzedniego lidera Komisji Spraw Frakcyjnych. Działaniem na szkodę frakcji jest również wynoszenie/kradzież materiałów. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że ludzie musieli poświęcić trochę swojego wolnego czasu na przygotowanie tych tematów. Podejrzewam, że nigdy czegoś podobnego sam nie stworzyłeś, dlatego nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji.

W gratisie od siebie dołożyłem bana na discrodzie, tak zapobiegawczo :)

32 minuty temu, vertii napisał:

I tutaj myślę że ta wiadomość nie ma żadnego przesłania, od samego początku bana wiedziałem że sytuację w mojej opinii oceniliście zbyt pochopnie, opierając się na jednym dowodzie który pokazuję, iż jestem właścicielem discorda, czy na prawde tyle wam wystarczy żeby wystawić perma? Działacie na faktach, a nie domniemaniach - w mojej opinii żadnych dobrych dowodów nie mieliście, tak jak wspomniałeś autor został zamazany, skąd wiecie kogo macie banować, mógł to być przecież każdy z tego serwera... Nah, przyjmując takie dowody powinniście się upewnić dlaczego nie które rzeczy są zamazane, a nie wystawiać pochopnie perma - nie jestem znawcą waszego regulaminu, ale z moich informacji tak to właśnie wyglądało. Zasłaniacie się tym że byłem właścicielem serwera, ile razy ja widziałem osoby które były banowane przez administracje RCON przez napisanie czegokolwiek złego na temat serwera bądź administracji, wtedy autor ponosił odpowiedzialność a nie właściciel serwera, jak to w takim razie działa. 

Tak naprawdę nie wiem co teraz próbujesz ugrać, złamałeś regulamin to zostałeś ukarany - proste. W Twojej opinii zostało to zrobione pochopnie, bo to ty zostałeś ukarany. W opinii Twojego kolegi jednego, drugiego, czy trzeciego również zdania będą podzielone, bo niektórzy uwierzą we wszystko co zostało napisane z Twojej strony, inni przyjmą moją argumentację jako słuszną, a trzecia strona będzie miała to totalnie gdzieś. Na tym polega opinia, nieprawdaż? Faktem było to, że na TWOIM SERWERZE DISCORD zostały udostępniane rzeczy świadczące o łamaniu regulaminu - zostajesz ukarany. I nadal nie rozumiesz rzeczowych faktów, lub po prostu nie przeczytałeś mojej odpowiedzi w sposób zrozumiały (to samo było w trakcie rozmowy po ukaraniu), dlatego w jak najlepszy sposób Ci to przedstawię: posiadam własny materiał dowodowy, który składa się z innych dowodów niż te, które ty przedstawiłeś, oprócz jednego (nr. 2) zdjęcia. Liczę, że teraz zrozumiesz. Jeżeli jest to pochopny perm, to odchodzę z rangi (szczególnie kiedy sam się przyznałeś do wynoszenia). Miałem solidne podstawy do zbanowania Twojej osoby.

39 minut temu, vertii napisał:

Powtarzam drugi raz, "nie zostały nam wydane osoby, które zamieszczały wszystkie informacje", w takim razie nie macie dowodów na te osoby i na mnie, to że osoby donoszące na moją osobę zamazały nicki innych osób i wysłały dowody to już nie moja wina, powinniście otrzymać w mojej opinii pełne dokładne dowody bez żadnych blurów itp. a wy opieracie się na zblurowanych screenshotach z naszego discorda XD, druga część napisałeś że masz swoje własne dowody - fajnie jakbym je zobaczył bo nie wiem na czym się opierać przy następnych apelacjach, jeżeli ta zostanie odrzucona - z moich domniemań i różnych informacji nie powinieneś mieć żadnych swoich dowodów i jedyne dowody które otrzymałeś to są właśnie te które są tutaj wysłane, nie będę się ponownie rozpisywał ponieważ bym się powtarzał, ale proszę cie abyś to jeszcze raz przeanalizował na logikę.

Ktoś inny z naszej dwójki powinien logiczne sobie przeanalizować pewne fakty. Kara zostaje i radzę sobie to ponownie przemyśleć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin