Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Poradnik na więcej FPS w gta sa/MTA używając DXVK (DIRECTX9 TO VULKAN)

Rekomendowane odpowiedzi

Twoja maszyna do grania w gta sa już nie daje rady na 4life i wyświetla ci 27fps, to jest poradnik dla ciebie.

W tym poradniku będziemy wgrywać Vulkana do gta sa używając DXVK.

1 rzecz jaką powinieneś sobie zrobić to kopia gry GTA:SA bo czasami może to nie działać takie 50-50 może pomóc ale nie musi, i sprawdzić jaka wersje vulkana obsługuje twoja karta graficzna i czy masz do niej pobrane sterowniki bo może po prostu nie zadziałać. potrzebujesz wersji. Lecimy do instalowania

1 rzecz do pobrania  oczywiście nasze DXVK pobieracie wersje plik o nazwie 

dxvk-2.6.tar.gz "

(https://github.com/doitsujin/dxvk/releases

Gdy masz to już pobrane odpalasz to winrarem lub 7zipem zależy od ciebie i odpalasz folder X32 (na ten czas pisania tego poradnika największa wersja to 2.6).

Bierzesz plik d3d9.dll i wrzucasz go sobie do plików gta sa i to tak naprawdę tyle.

Co zrobić gdy DXVK nie dało nam żadnej pomocy w fpsach a wlecz pogorszyło nam rozgrywkę? (lekki troubleshooting)

Spróbuj na początku kilka razy włączyć i wyłączyć grę, pograj tak z kilka minut i sprawdź czy dalej te ścinki są.

Jeżeli ci się odechciało z tego korzystać wystarczy usunąć ten plik co dodałeś (d3d9.dll).

Hasti ja nie wiem co ty tu gadasz co to ten cały DXVK? 

DXVK to tłumacz bibliotek Direct3D 9, 10 i 11 na Vulkan. Jest to projekt open-source, który umożliwia uruchamianie gier i aplikacji Windowsowych opartych na Direct3D w systemach Linux oraz innych systemach korzystających z interfejsu Vulkan (np. Steam Deck).

DXVK działa poprzez tłumaczenie poleceń Direct3D na Vulkan w czasie rzeczywistym, co często zapewnia lepszą wydajność niż natywna emulacja Direct3D w Wine. Może być również używany w systemie Windows, aby poprawić działanie starszych gier na nowoczesnym sprzęcie.

DirectX 9 jest starą technologia i przez to słabo działa na dzisiejszych komputerach DXVK tłumaczy tego directx'a 9 na Vulkana i przez to gra działa lepiej.

Nie wiem jak to tam dać to plików nie rozumiem tego poradnika.

Zrób to co ja na tym filmie.

Na razie to wszystko jak jakieś pytania to piszcie dc:hakustak    siedzę na dc praktycznie cały dzień więc trudno nie będzie mi odpisać w kilka minut, feel free to experiment. 

(inspiracja https://www.youtube.com/watch?v=jCVES4bx_O8&t=281s ziomek lepiej to wytłumaczył niż ja można se obejrzeć)

(mogą być czasami błędy graficzne)

Edytowane przez blackguy73

• Moderator

Poradnik napisany strasznie chaotycznie, brak jakiejkolwiek estetyki, wygląda to po prostu jak napisane "na kolanie".

5 godzin temu, blackguy73 napisał:

czasami może to nie działać takie 50-50 może pomóc ale nie musi,

Nie widzę większego sensu takiego poradnika, jeżeli istnieje spore ryzyko, iż po wrzuceniu tego do plików gry może nam pogorszyć rozgrywkę, poradnik odrzucam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin