-
Postów
6293 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
11 -
Typ konta
Premium +
Osiągnięcia Grzengol
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje Grzengol
-
Tu masz ten przepis na bigos, nie musisz dziękować:
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
- 200 g kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 szklanki wody
- 30 g suszonych grzybów
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek
- 1 jabłko - reneta lub antonówka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć.
- Wlać 2 szklanki gorącej wody, posolić, doprawić pieprzem i zagotować. Następnie dodać połamane suszone grzyby, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut.
- Dodać listek laurowy, ziela angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki, obrane i pokrojone w kosteczkę obrane jabłko i wymieszać.
- Dodać kiszoną kapustę (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej wypłukać na sitku), wlać szklankę wody, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości kapusty przez ok. 45 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki kiełbasę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
- Mąkę podsmażyć na suchej patelni, gdy zacznie brązowieć dodać łyżkę masła i mieszać aż masło się rozpuści. Trzymając patelnię na ogniu dodać stopniowo kilka łyżek kapusty cały czas mieszając. Przełożyć zawartość patelni z powrotem do garnka, wymieszać i zagotować.