½ szklanki aquafaby / 125 ml, czyli trochę mniej niż z reguły jest w jednej puszce ciecierzycy
1 łyżka płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
¾ łyżeczki musztardy
½ łyżeczki czarnej soli lub zwykłej soli
¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera jak na zdjęciu i miksować przez 2 – 3 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią.
Następnie wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem i w trakcie nie ruszać blenderem. Gotowy majonez przełożyć do słoika, postarać się nie jeść go do każdego posiłku. Przechowywać w lodówce do 10 dni.