-
Postów
132 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Typ konta
Zwykłe
Aktywność reputacji
-
-
neejm otrzymał(a) reputację od ✮ Pawi. za aktualizację statusu, wpłaćcie symboliczną złotóweczke ziomeczki https://zrzutka.pl/lot-w-jedna-strone-w-ko
wpłaćcie symboliczną złotóweczke ziomeczki
https://zrzutka.pl/lot-w-jedna-strone-w-kosmos-dla-jaroslawa-kaczynskiego
-
neejm otrzymał(a) reputację od ✮ Pawi. za aktualizację statusu, wpłaćcie symboliczną złotóweczke ziomeczki https://zrzutka.pl/lot-w-jedna-strone-w-ko
wpłaćcie symboliczną złotóweczke ziomeczki
https://zrzutka.pl/lot-w-jedna-strone-w-kosmos-dla-jaroslawa-kaczynskiego
-
neejm otrzymał(a) reputację od Matesky za aktualizację statusu, zobacz jak wjezdza murcix wlosy mam niczym vulpix
zobacz jak wjezdza murcix
wlosy mam niczym vulpix
-
-
neejm przyznał(a) reputację dla ✮ hoopak za aktualizację statusu, Jutro planuję ogarnąć skargi na ekipę i wszystkie PW od Was. Stay tuned.
Jutro planuję ogarnąć skargi na ekipę i wszystkie PW od Was. Stay tuned.
-
neejm otrzymał(a) reputację od ✮ chlewu. za aktualizację statusu, Mama wychowała mnie tak jak podwórko My wszystkie potwory chowamy pod łóżko Ziomy rob
Mama wychowała mnie tak jak podwórko
My wszystkie potwory chowamy pod łóżko
Ziomy robią płytę, hotel zaśnie dzisiaj późno
Jeśli jutro stracę wszystko no to trudno
Mama, mama wychowała mnie tak jak podwórko
My wszystkie potwory chowamy pod łóżko
Ziomy robią płytę, hotel zaśnie dzisiaj późno click (youtube.com)
-
neejm otrzymał(a) reputację od ✮ chlewu. za aktualizację statusu, Mama wychowała mnie tak jak podwórko My wszystkie potwory chowamy pod łóżko Ziomy rob
Mama wychowała mnie tak jak podwórko
My wszystkie potwory chowamy pod łóżko
Ziomy robią płytę, hotel zaśnie dzisiaj późno
Jeśli jutro stracę wszystko no to trudno
Mama, mama wychowała mnie tak jak podwórko
My wszystkie potwory chowamy pod łóżko
Ziomy robią płytę, hotel zaśnie dzisiaj późno click (youtube.com)
-
neejm otrzymał(a) reputację od maciek2010PL za aktualizację statusu, Ogórki kiszone by neejm SKŁADNIKI ogórki (gruntowe, niezbyt duże) czosnek (polski) ko
Ogórki kiszone by neejm
SKŁADNIKI
ogórki (gruntowe, niezbyt duże) czosnek (polski) koper (najlepiej z łodygą) świeży chrzan opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni sól do przetworów (kamienna) PRZYGOTOWANIE
Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni. Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcać. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika, jak i zakrętka były suche. Gorące słoiki przykryć kocem na ok. 12 godzin co zapewni dobre zawekowanie. Później należy odstawić słoiki do piwnicy (lub ciemnego, chłodnego miejsca). WSKAZÓWKI
Pamiętajmy o czystych, w miarę nowych słoikach i wieczkach (nie mogę być przerdzewiałe ani powyginane np. od otwierania nożem). Ogórki mają być świeże i jędrne, najlepiej niezbyt duże i niepryskane. Smacznego!
-
neejm przyznał(a) reputację dla Hisia za aktualizację statusu, Serdecznie zapraszam, wszystkich chcących usłyszeć swoją ulubioną piosenkę podczas mo
Serdecznie zapraszam,
wszystkich chcących usłyszeć swoją ulubioną piosenkę podczas moich audycji
do zostawienia komentarza.
Chętnie pobiorę proponowane przez was nutki
(prosze aby piosenki miały jak najmniej przekleństw jako iż sama nakładam cenzure oraz aby nie były to piosenki "trolle"
poniewż nie wszystkie piosenki mogę puścić prosze się na mnie nie złościć niestety nie odemnie to zależy :c)
-
neejm otrzymał(a) reputację od LoSiU. za aktualizację statusu, Piwo domowe – przepis Przystępujemy do sedna – warzymy własne piwo domowe! Wlej do ga
Piwo domowe – przepis
Przystępujemy do sedna – warzymy własne piwo domowe! Wlej do garnka o pojemności co najmniej 5 litrów 2 litry wody i podgrzej do 70-80 stopni. W tym czasie włóż puszkę z ekstraktem do ciepłej wody – tak, aby się podgrzał. W podgrzanej wodzie rozpuść dokładnie kilogram cukru, a potem wlej do niej ekstrakt piwny. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
Następnie przygotuj fermentator i sprawdź jego szczelność. Wlej do fermentatora 5 litrów wody, a następnie rozpuszczony ekstrakt piwny i wymieszaj wszystko dokładnie, po czym uzupełnij fermentator ilością wody (według instrukcji dołączonej do ekstraktu). Tak przygotowany nastaw piwa domowego trzeba zaszczepić drożdżami – wtedy, kiedy jego temperatura spadnie do 25 stopni. Nabierz pół szklanki roztworu z fermentatora i rozpuść w nim dołączone do ekstraktu drożdże. Wlej wszystko z powrotem i zatrzaśnij pokrywę fermentatora. Zamontuj rurkę fermentacyjną napełnioną wodą. Piwo domowe powinno przebywać w fermentatorze 7 dni – tyle zazwyczaj trwa pierwszy etap fermentacji.
Czas przygotować butelki i kapsle – będzie się działo! Do każdej butelki o pojemności 0,5 litra wsypujemy ok. 1,5 łyżeczki cukru, a następnie napełniamy butelki roztworem z fermentatora, lejąc pod kątem (po ściance). Należy zostawić ok. 4 cm wolnej przestrzeni. Kapslujemy butelki zaraz po ich napełnieniu. Przelane do butelek piwo domowe zostawiamy w temperaturze pokojowej przez dwa dni, codziennie wstrząsając każdą z nich. Po tym czasie trzeba przestawić butelki w ciemne i chłodne miejsce, gdzie pozostawiamy je na czas określony w instrukcji.
Et voila! To cała filozofia, jeśli chodzi o piwo domowe. Z pewnością jego przygotowanie wymaga trochę czasu i wysiłku… Efekty są jednak tego warte. Amatorzy browarnictwa podkreślają, że piwo domowe dzięki delikatnemu osadowi drożdży na dnie butelki bije sklepowe produkty na głowe.
XD
-
neejm otrzymał(a) reputację od PAWELOVSKI. za aktualizację statusu, CIASTO NA PIEROGI by neejm SKŁADNIKI OK. 40 SZTUK 300 g mąki pszennej szczypta soli 1
CIASTO NA PIEROGI by neejm
SKŁADNIKI
OK. 40 SZTUK 300 g mąki pszennej szczypta soli 125 ml wrzącej wody 1 jajko 20 g masła PRZYGOTOWANIE
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. -
neejm otrzymał(a) reputację od Bogens za aktualizację statusu, Przepis na delikatną ziemniaczaną wódkę Przepis poniżej pozwala na przygotowanie domo
Przepis na delikatną ziemniaczaną wódkę
Przepis poniżej pozwala na przygotowanie domowym sposobem wódki o zbliżonych walorach smakowych.
1. Do dużego garnka obieramy 4kg ziemniaków i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy saszetkę 4g enzymu Alfa Amylaza i gotujemy przez 30minut co jakiś czas mieszając.
2. Po 30 minutach gotowania wyłączamy grzanie i dodajemy 4,5kg glukozy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się glukozy. Całość przelewamy do plastikowego fermentatora z podziałką i dolewamy zimnej wody do objętości 25L, tak by temperatura nastawu opadła do 250C. W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak był bardziej delikatny.
3. Do nastawu o temperaturze 22-280C dodajemy całą saszetkę z drożdżami gorzelnianymi Coobra Whisky Yeast. Dodatkowa porcja enzymu zawarta w saszetce z tymi drożdżami wspomoże pełne odfermentowanie nastawu ziemniaczanego. Optymalna temperatura fermentacji to 18-220C, w tej temperaturze fermentacja powinna się zakończyć po około 7 dniach. Niższa temperatura fermentacji ok. 150C będzie bardziej korzystna dla finalnego smaku, jednak czas fermentacji może się wydłużyć nawet dwukrotnie. Nie należy zamykać fermentatora rurką fermentacyjną gdyż fermentacja przebiega burzliwie.
4. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zalecamy dokładne sklarowanie nastawu jednym z dwuskładnikowych środków klarujących np.: SUPERKLAR, tak by wszystkie drobiny obumarłych drożdży, resztki przefermentowanych ziemniaków jak i resztki użytego wcześniej węgla opadły na dno fermentatora. Nastaw należy delikatnie zlać znad zgromadzonego osadu, używając do tego celu specjalnych rurek do zlewania znad osadu, do czystego pojemnika.
5. W tym momencie można przystępować do destylacji nastawu. Dla pełnej aromatyczności wódki zaleca się odbieranie destylatu o mocy 84-88%.
6. Otrzymany destylat należy rozcieńczyć dobrej jakości wodą do mocy 50% dodać kolejną saszetkę płynnego węgla aktywnego i odstawić na 10 dni. Nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną, ani też zwiększać dawki węgla gdyż utracimy zbyt dużo aromatu z wódki ziemniaczanej. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.
7. Po przefiltrowaniu destylatu należy go rozcieńczyć do mocy 40%, szczelnie zamknąć i odstawić na około 1 miesiąc.
-
neejm otrzymał(a) reputację od PAWELOVSKI. za aktualizację statusu, CIASTO NA PIEROGI by neejm SKŁADNIKI OK. 40 SZTUK 300 g mąki pszennej szczypta soli 1
CIASTO NA PIEROGI by neejm
SKŁADNIKI
OK. 40 SZTUK 300 g mąki pszennej szczypta soli 125 ml wrzącej wody 1 jajko 20 g masła PRZYGOTOWANIE
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz. -
neejm otrzymał(a) reputację od ✮ Calvin. za aktualizację statusu, Przepis na gofry by neejm SKŁADNIKI OK. 6 SZTUK 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/
Przepis na gofry by neejm
SKŁADNIKI
OK. 6 SZTUK 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka PRZYGOTOWANIE
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne. Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną. -
neejm przyznał(a) reputację dla ✮ Zebra za aktualizację statusu, W ramach e-lekcji wf dbam o swoją kondycję
W ramach e-lekcji wf dbam o swoją kondycję
-
neejm przyznał(a) reputację dla ✮ ZbyK.gg za aktualizację statusu, [Oświadczenie v3] Witajcie, dzisiaj (tzn. jutro) o godzinie 2:00 nastąpi przerwa tech
[Oświadczenie v3]
Witajcie, dzisiaj (tzn. jutro) o godzinie 2:00 nastąpi przerwa techniczna w celu zmiany maszyny serwera. Nowy serwer posiadać będzie wydajniejszy rdzeń procesora co przełoży się oczywiście na większą wydajność serwera. Dodatkowo korzystając z przerwy rozpocznę optymalizacje zasobu prywatnych pojazdów (musi się odbyć na wyłączonym serwerze) oraz zasób pracy kuriera (po włączeniu serwera). Adres IP nie ulegnie zmianie. (majątki też zostaną nie ruszone gdyby ktoś pytał...)
Kolejna sprawa: Dzisiaj pojawi się informacja nt. przebiegu urodzin serwera. Myślę, że główna atrakcja na pewno się wam spodoba.
Pozdrawiam.
-
neejm otrzymał(a) reputację od ✮ Geloo za aktualizację statusu, การสนับสนุนเซิร์ฟเวอร์ที่ดีที่สุด
การสนับสนุนเซิร์ฟเวอร์ที่ดีที่สุด
-
-
neejm przyznał(a) reputację dla ✮ ZbyK.gg za aktualizację statusu, [Oświadczenie] Witajcie, wraz z zarządem serwera doskonale zdajemy sobie sprawę z pro
[Oświadczenie]
Witajcie, wraz z zarządem serwera doskonale zdajemy sobie sprawę z problemu dot. optymalizacji serwera. Codziennie dokładam wszelkich starań aby poprawić zasoby które najbardziej przyczyniają się problemów z optymalizacją, choć diagnozowanie nie jest łatwe. Mimo, iż przez ostatnie kilka lat znacznie poprawiliśmy optymalizacje serwera to wciąż trochę nam brakuje do stanu w którym przy takiej ilości graczy i takiej ilości rozbudowanych zasobów, serwer chodziłby płynnie. Oczywiście, wiele razy pojawiało się stwierdzenie, aby zmienić maszynę, jednakże problem jest inny, ciężko znaleźć coś lepszego, bowiem wszystko zależy od wydajności pojedynczego rdzenia. Nie przedłużając - Komfort gry jest dla nas ważniejszy niż pchanie się na siłę w górę listy serwerów z jak największą ilością graczy on-line. Z tego właśnie powodu tymczasowo zmieniam liczbę slotów na 700 w celu zmniejszenia skali problemu. Co będzie dalej - zobaczymy. Na pewno będziemy walczyć z problemem aby jak największej ilości graczy grało się po prostu przyjemnie.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
-
-
neejm przyznał(a) reputację dla ✮ shvky za aktualizację statusu, pierwszy tysiąc rep Dziekuję!
pierwszy tysiąc rep Dziekuję!
-
neejm przyznał(a) reputację dla ✮ shvky za aktualizację statusu, To jak? kolejny konkurs? tym razem o 15k? ^^
To jak? kolejny konkurs? tym razem o 15k? ^^
-
-