-
Postów
235 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
2 -
Typ konta
Zwykłe
Osiągnięcia maciek2010PL
Spamer (4/4)
1,3 tys.
Reputacja
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje maciek2010PL
-
Ogórki kiszone by neejm
SKŁADNIKI
- ogórki (gruntowe, niezbyt duże)
- czosnek (polski)
- koper (najlepiej z łodygą)
- świeży chrzan
- opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni
- sól do przetworów (kamienna)
PRZYGOTOWANIE
- Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
- Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody.
- Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcać. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika, jak i zakrętka były suche.
- Gorące słoiki przykryć kocem na ok. 12 godzin co zapewni dobre zawekowanie. Później należy odstawić słoiki do piwnicy (lub ciemnego, chłodnego miejsca).
WSKAZÓWKI
- Pamiętajmy o czystych, w miarę nowych słoikach i wieczkach (nie mogę być przerdzewiałe ani powyginane np. od otwierania nożem).
- Ogórki mają być świeże i jędrne, najlepiej niezbyt duże i niepryskane.
Smacznego!