Skocz do zawartości

Pap4koZ

Gracz
  • Postów

    66
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1
  • Typ konta

    Premium +

Ostatnia wygrana Pap4koZ w dniu 6 Kwietnia

Użytkownicy przyznają Pap4koZ punkty reputacji!

O Pap4koZ

  • Urodziny 6 Stycznia

W świecie gry

  • ID konta gracza 336555
  • Nick Pap4koZ
  • Data rejestracji 2023-03-13 07:45:44
  • Ostatnio widziany 2024-05-19 13:02:17
  • Łączny czas gry 1898 godz. 10 min.
  • Organizacja Teletubisie
  • ➜ Ranga Tinky Winky
  • Biznes San Andreas Armed Forces
  • ➜ Ranga Mlodszy Chorazy
  • Frakcja SA Medical Department
  • ➜ Ranga Lekarz Ratunkowy
  • Respekt
    -411
    Life Points
    42197
    Punkty karne
    817

Kontakt

  • Snapchat:
    pkapkoz41
  • Discord
    pap4koz2

Informacje o profilu

  • Lokalizacja:
    Palomino Creek , San Andreas
  • Płeć:
    mężczyzna
  • Zainteresowania:
    Motoryzacja , Paralotniarstwo , Ratownictwo Medyczne

Ostatnie wizyty

3166 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Pap4koZ

Zaawansowany użytkownik

Zaawansowany użytkownik (3/4)

265

Reputacja

Aktualizacja statusu

Zobacz wszystkie aktualizacje Pap4koZ

  1. Przepis na bigos -
     

    Składniki na ok. 3 porcje:

    • ½ kg świeżej, białej kapusty
    • ½ kg kiszonej kapusty
    • 300 g mięsa wieprzowego
    • 40 g suszonych grzybów
    • 200 g kiełbasy
    • 150 g boczku
    • 1 cebula
    • 100 g suszonych, wędzonych śliwek
    • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 5 ziaren pieprzu czarnego
    • 2 liście laurowe
    • 2 nasiona jałowca
    • 2 goździki
    • sól
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania:

    1. Grzyby wsypać do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    2. Namoczone grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, aż będą miękkie. (Czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Grzyby osączyć i pokroić w paski. Wywar z grzybów należy zachować!
    3. Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny).
    4. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut).
    5. Ugotowane kapusty odcedzić i połączyć w jednym garnku. Dodać pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, nasiona jałowca i goździki.
    6. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Posolić.
    7. Osobno usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem i kiełbasą. (Kiełbasę obrać ze skóry). Dodać do kapusty razem z mięsem. Dodać pokrojone w paski śliwki. Podlać winem. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
    8. Przez kolejne 2- 3 dni bigos należy zagotować, pogotować przez kilka minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Można go również zamrozić lub gorący przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i spożyć do 2 tygodni.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin