Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Mam problem z prawdopodobnie dyskiem

dawidxek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj chciałem wyczyścić biurko i położyłem swojego laptopa na krześle, aby mieć puste biurko. Kiedy już je wyczyściłem, to wziąłem laptopa z krzesła i wtedy przypadkowo wypadł mi z rąk spadając z niedużej wysokości. Od razu go podniosłem i po jego uruchomieniu wyskoczyło jakieś "Naprawianie błędów dysku. Wykonanie tej czynności może zająć ponad godzinę.". To całe naprawianie błędów dysku trwa już ponad 24h i nic się nie zmienia, dam jeszcze do tego posta zdjęcie, w którym widać, co dokładnie mi się wyświetla.

ApERxXX_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&f

Najbardziej prawdopodobne jest to, że na skutek upadku uszkodził mi się dysk. Wie ktoś jak naprawić to samodzielnie? Bo z pójściem do jakiegoś serwisu gdzie zajmują się takimi rzeczami chcę się na razie wstrzymać :/

Najlepszym rozwiązaniem wg. mnie będzie oddanie laptopa w ręce jakiegoś serwisanta, ponieważ jeżeli będziesz robił to na własną rękę, gdy nie jesteś doświadczony, możesz jeszcze bardziej uszkodzić swój sprzęt. Jeżeli zdecydujesz się oddać laptopa do serwisu, spytaj ew. o koszt naprawy, aby później nie było rozczarowania. 

16 godzin temu, Babik;* napisał:

Najlepszym rozwiązaniem wg. mnie będzie oddanie laptopa w ręce jakiegoś serwisanta, ponieważ jeżeli będziesz robił to na własną rękę, gdy nie jesteś doświadczony, możesz jeszcze bardziej uszkodzić swój sprzęt. Jeżeli zdecydujesz się oddać laptopa do serwisu, spytaj ew. o koszt naprawy, aby później nie było rozczarowania. 

w 2k19 Laptop

PC n1

Raczej rzuciłeś tym laptopem I HDD NIE wytrzymał kup nowy dysk i tyle

Edytowane przez Seku

Na początek jeżeli masz możliwość to wyjmij baterię z laptopa i odepnij kabel zasilający. 

Jeżeli laptop nie ma już gwarancji, to odkręć pokrywę z dołu i sprawdź kable. Jak jeszcze nigdy tego nie robiłeś, spodziewaj się plomb gwarancyjnych w postaci małych tasiemek.

Możliwe że połączenie kabla a złączem sata się poluzowało i nie styka, przez co występuje błąd. 

Jeżeli to nie pomoże, to spróbowałbym najpierw uruchomić system z pendrive z próbą naprawy systemu, przywrócenie ostatniej dobrej konfiguracji. Jeżeli to nie pomoże, to format i ponowna instalacja. (poczytaj w internecie o bootowalnych pendrive, to bardzo proste)

Jak zrobisz to wszystko i wrócimy do stanu początkowego to rozwiązaniem będzie wymiana dysku, co możesz zrobić sam jeżeli poradziłeś sobie z rozkręceniem laptopa. 

Jest jeszcze opcja, ze nie dysk a jakiś inny z podzespołów uległ uszkodzeniu, np. płyta główna, w takim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie oddanie do serwisu. Możesz to też zrobic teraz, twoja decyzja. Jednak uważam, że warto sprawdzić czy po prostu wszystko jest podłączone, na swoim miejscu. 

Edytowane przez B37

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin