Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News - Wywiad ze Starszym Administratorem TheTomson.

Polixon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

5wNnuaX.thumb.png.c0b945583fd29fde3e69715c169a8ed7.png

Witam, z tej strony Starszy Redaktor @Polixon z Redakcji 4Life News.
Zapraszam wszystkich do przeczytania wywiadu ze Starszym Administratorem @TheTomson.

Po2AmCf.png

cqjeltB.png

Po2AmCf.png

P — Polixon
T — TheTomson

Po2AmCf.png

P: Witam, z tej strony Starszy Redaktor Polixon. Chciałbyś udzielić mi wywiadu?
T: Witam, z tej strony Starszy Administrator TheTomson, tak chętnie udzielę wywiadu.

P: A więc zaczynając — opowiedz coś o sobie.
T: Mam na imię Tomek, w tym roku kończę 23 wiosny, jestem studentem informatyki i ekonometrii w Krakowie. Na co dzień zajmuje się analityką danych. Aktualnie hobbistycznie programuje strony internetowe oraz w wolnym czasie lubię pograć w gierki komputerowe.

P: W jaki sposób trafiłeś na ten serwer i dlaczego wybór padł na akurat ten, a nie inny?
T: Na serwer trafiłem w roku 2015, do serwera zachęcił mnie kolega, z którym na konkurencyjnym niegdyś serwerze [Reklama #4] graliśmy razem w OSP. Po zagraniu na serwerze 4Life dostałem się do akademii SAPD, co skłoniło mnie, zostać na dłużej z tym serwerem. Po czasie dostałem się do administracji i od tego czasu praktycznie cały czas aktywnie działam w administracji serwera (z przerwą maksymalnie półroczną).

P: Grasz może na innych serwerach na platformie MTA?
T: Aktualnie nie zdarza mi się.

P: Masz dosyć duży staż, jeśli chodzi o godziny — prawie 3 tysiące godzin. Żałujesz poświęcenia tylu czasu na grę? Czy jakbyś mógł cofnąć się w czasie, to zagospodarowałbyś ten czas inaczej?
T: Czy żałuję? Raczej nie, ze względu na fakt, że większość tego czasu poświęciłem na administrację. Dostanie się do administracji, to był jeden z moich celów, jakie chciałem osiągnąć na poprzednim konkurencyjnym serwerze. Na szczęście tutaj mi się udało i nie żałuje ani trochę poświęcenia tylu godzin na serwer. Gdybym cofnął się w czasie i nie dostał szansy dostania się do ekipy serwera, to prawdopodobnie czas ten poświęciłbym na inne gry.

P: Ile osiągnąłeś, jeśli chodzi o majątek przez tak dużo czasu? Ile szacunkowo wynosi wartość Twojego majątku?
T: Mój majątek szacuje na około 3,5 miliona. Z czego większość to dosyć ciekawe pojazdy, takie jak: Bullet o ID 3819, Walton, który ma ID takie jak mój PID oraz Sentinel Electric.

P: Pogrywasz w inne gry niż MTA? Jeśli tak, to w jakie?
T: Tak, gram w inne gry, są to m.in. Warframe, czasami zdarza mi się zagrać w League of Legends oraz czasami gram na platformie Multiplayer alt:V, która jest platformą na podstawie gry GTA V, gram tam na serwerze role play.

P: Przejdźmy teraz na temat Komisji Spraw Frakcyjnych. Jak długo już pełnisz funkcje w komisji?
T: W KSF jestem już od 22 października 2020 roku, czyli jakieś półtora roku.

P: Jakie są Twoje obowiązki jako członek KSF?
T: W KSF jestem opiekunem frakcji TSA. Do moich zadań należy wysłuchiwać skarg od członków frakcji bądź zarządu, rozpatrywać oficjalne skargi na frakcję oraz kontrolować frakcję.

P: Uważasz, że zasiadanie w KSF należy do prostych rzeczy?
T: Uważam, że jest to odpowiedzialne stanowisko, wymagające stanowczych i odpowiednich kroków, więc nie każdy mógłby zasiadać na takim stanowisku.

Po2AmCf.png

exDlQiL.png

Po2AmCf.png

P: Rozumiem, zejdźmy z tematu KSF. Pełnisz również rolę Starszego Administratora w ekipie serwera. Jak długo już jesteś w ekipie?
T: W ekipie jestem już 7 lat, lecz jak już wcześniej wspomniałem, miałem półroczną przerwę.

P: Jak wyglądają Twoje obowiązki na stanowisku Starszego Administratora? Dużo różnią się od tych na niższych rangach?
T: Moje obowiązki na randze Starszego Administratora różnią się względem tych na niższych rangach m.in. większymi możliwościami i funkcjami takimi jak sprawdzanie apelacji byłych członków ekipy, nadzorowanie administratorów sprawdzających skargi na graczy, czy też pilnowanie osób z rangą Moderator oraz Support.

P: Jaka była reakcja na dostanie się do ekipy serwera oraz na awans na poszczególne rangi?
T: Gdy dostałem się do ekipy serwera, byłem bardzo zadowolony i bardzo się ucieszyłem, ponieważ ktoś w końcu mnie docenił i powierzył mi dość odpowiedzialne stanowisko. Mimo że na serwerze grało o wiele mniej graczy niż teraz, to i tak sprawiło mi to wielką satysfakcję, gdyż jak już wspominałem, próbowałem się dostać do administracji na konkurencyjnym serwerze. Każdy awans mnie bardzo cieszył, bo jednak jest to jakieś wyróżnienie za wykonywanie obowiązków.

P: Pytałem prędzej, czy należenie do KSF jest prostą rzeczą, jak to wygląda, jeśli chodzi o administracje? Według Ciebie jest to proste zajęcie dla każdego, czy jednak niezbyt?
T: Tak jak w przypadku KSF, jest to odpowiedzialne stanowisko, które wymaga podejmowania czasami ciężkich decyzji no i przede wszystkim należy się pilnować pod względem zachowania do innych graczy. Więc myślę, że nie każdy mógłby być w administracji.

P: Dobrze, a teraz przejdźmy na temat frakcji. Znajdujesz się aktualnie we frakcji SAFD. Jak długo już w niej jesteś i dlaczego wybór padł akurat na tę frakcję?
T: We frakcji SAFD jestem około 10 miesięcy. Frakcję tę wybrałem, ponieważ według mnie jest najbardziej szanowana i doceniana przez innych graczy oraz frakcja posiada bardzo ciekawe RP, które mnie zachęciło i mi się spodobało.

P: Mógłbyś opowiedzieć, jak wygląda służba we frakcji SAFD?
T: Służba we frakcji SAFD polega na pomaganiu i ratowaniu życia innym osobom. Na co dzień zajmujemy się gaszeniem pożarów, usuwaniem powalonych drzew, eliminowania plam wszelakich substancji, zdarzeniami drogowymi, czy też eliminacją innych miejscowych zagrożeń.

P: Masz jakieś cele, jeśli chodzi o frakcję? Jest coś takiego, co bardzo chciałbyś osiągnąć?
T: Nie posiadam jakichś większych celów, lecz na pewno moim celem jest osiągnięcie stopnia, chociażby pod zarządowego.

P: Czy według Ciebie frakcja SAFD jest dobra dla nowych graczy, myślących nad wyborem frakcji?
T: Uważam, że frakcja SAFD jest dobrym wyborem dla nowych graczy, jeśli posiadają jakąś, chociaż minimalną wiedzę o RP oraz dla tych, którzy mieli styczność ze strażą i mają chęci do odgrywania RP.

Po2AmCf.png

urcm117.png

Po2AmCf.png

P: Jesteś w KSF, SAFD oraz w ekipie serwera. W jaki sposób radzisz sobie z tyloma obowiązkami, nie uważasz, że to trochę za dużo?
T: Uważam, że jest to bardzo dużo obowiązków, lecz po prostu większość wolnego czasu poświęcam na serwer, aniżeli na inne gry, więc jestem w stanie jakoś połączyć wszystkie obowiązki.

P: Byłeś kiedyś tak bardzo obrzucony obowiązkami, że nie wyrabiałeś i myślałeś nad zrezygnowaniem z jakiegoś stanowiska?
T: Zdarzyło się tak w momencie, w którym znajdowałem się jeszcze na randze Administratora oraz byłem we frakcji SAPD. Myślałem wtedy nad zrezygnowaniem z rangi Administratora, gdyż nie miałem czasu pogodzić normy we frakcji z normą reportów w ekipie.

P: Czułeś kiedyś takie mocne wypalenie platformą MTA, bądź serwerem, że chciałeś zostawić to i zająć się czymś innym? Jeśli tak, to, jak radzisz sobie z takimi sytuacjami?
T: Tak, zdarzają się takie sytuacje, ze względu na fakt, że GTA SA jest już bardzo starą grą, z nie oszukujmy się dosyć słabą grafiką, porównując do nowszych produkcji, a trochę bardziej cieszy oko, jak gra posiada lepszą grafikę. Jak sobie z takimi sytuacjami radzę? Po prostu myślę o tym, ile poświęciłem czasu na serwer i że nie chciałbym zmarnować, tego, co osiągnąłem.

P: Czy według Ciebie osiągnąłeś wszystko, to co obrałeś sobie jako cel na serwerze? Czy jednak posiadasz aktualnie jeszcze jakieś cele? Jak tak, to jakie to cele?
T: Osiągnąłem większość, tego, co chciałem, lecz tak jak wcześniej wspominałem, chciałbym dostać się jakoś do stopnia pod zarządowego we frakcji SAFD. No i oczywiście, jeśli administracja RCON postanowi dodać więcej rang w ekipie serwera i jak dojdzie jakaś ranga typu "Starszy Super Administrator" to będę dążył do dojścia do jak najwyższej rangi w ekipie (pomijając stanowisko administratora RCON, gdyż stanowisko to wymaga dodatkowej wiedzy takiej jak modelowanie, skryptowanie, czy też mapowanie).

P: W takim razie życzę powodzenia! Przechodząc już do końca wywiadu — są osoby, które chciałbyś pozdrowić?
T: Jasne, chciałbym pozdrowić wszystkich członków administracji, z którymi współpracuje oraz wspaniałych pracowników frakcji SAFD. Również pozdrawiam wszystkich czytelników tego wywiadu.

Po2AmCf.png

Dziękuje wszystkim za przeczytanie wywiadu!

u63jn3J.png

Autoryzował: @Sheeker 

POm2o1r.thumb.png.3b7b0ef48b4e4578dbd5d5b4f7342e14.png

Edytowane przez TheTomson

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin