Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News - Kolejny atak na serwer

Kr3dka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

5wNnuaX.png

Witamy wszystkich naszych czytelników! Z tej strony Dyrektor Naczelny @Mlonskyy oraz Młodszy Reporter @Kr3dka z Redakcji 4Life News. Chcielibyśmy was zaprosić do przeczytania naszego wspólnego artykułu z ostatniego ataku na serwer, który się odbył dzisiaj.

5D4B3bb.png

AAmkCpl.gif

5D4B3bb.png

W dniu 9 maja, w godzinach popołudniowych, około godziny 15:00 społeczność graczy na serwerze MTA 4Life doświadczyła kolejnego ataku na serwer. Według informacji właściciela serwera, jakim jest ZbyK.gg. włamywacz znalazł lukę w skrypcie, aby następnie ją wykorzystać i przeprowadzić dość śmieszną, choć dla niektórych graczy drażniącą operację. Włamywacz, który pozostał anonimowy, użył swoich umiejętności poprzez wykorzystanie istniejącej luki w skryptach, intruz zdołał przeteleportować wszystkich graczy do jednego miejsca, którym był Ośrodek Szkolenia Kierowców w Doherty, San Fierro.
Ta nagła zmiana lokalizacji dla wszystkich graczy była zaskakująca i nieoczekiwana. Przeniesienie do takiego miejsca wszystkich graczy w jednym momencie mogło spowodować dezorientację i chaos wśród graczy. Jednak to nie koniec historii.

5D4B3bb.png

Jakby tego było mało, anonimowy haker ustawił punkt respawnu graczy w tym właśnie miejscu. Oznacza to, że gracze spadali na sam dół, finalnie uderzali bardzo mocno w ziemię i ginęli, a następnie ponownie zostawali automatycznie przenoszeni z powrotem do tego samego miejsca, aby znowu spaść na sam dół, co prowadziło do powtarzającej się i niekończącej się pętli. Reakcja społeczności serwera była natychmiastowa i głośna. Spora ilość graczy, którzy padli ofiarą tego ataku, dawali znać o swoim oburzeniu na zwykłym chacie, jak i na chacie dla użytkowników posiadających premium+, oraz na reportach do samej administracji serwera, domagając się natychmiastowej interwencji. Dzięki szybkiej reakcji odpowiednich osób luka została usunięta, a gracze mogli wrócić do swoich przyjemności i obowiązków na serwerze.

5D4B3bb.png

rr9M4ZN.png

Po paru godzinach od całej sytuacji razem z moim współpracownikiem @Mlonskyy przeprowadziliśmy parę wywiadów z graczami, aby zapytać się ich, co sądzą o tym incydencie, a także sondę publiczną wśród graczy serwera.

K - Kr3dka
z - @zaju

K - Co robiłeś na serwerze w tamtym momencie?
z - Jechałem na kopalnię, aby pokopać trochę węgla.

K - Jaka była Twoja reakcja, na przeteleportowanie wszystkich graczy w jedno miejsce?
z - Tak się zdenerwowałem, że aż musiałem nowy monitor przynieść. Ten zbuku nic nie robi, zwolniłbym go, ale nic na to nie poradzę. Zbuku, zamiast serwer, robić to krew w nim młoda płynie.

M - Mlonskyy
K - Kr3dka

T - @TeKMistrz
C - @Cyrkvs

M - Co robiliście na serwerze w tamtym momencie?
T - Jechałem na lotnisko w Las Venturas, było zapotrzebowanie na jednostce medycznej w Los Santos. Poważny przypadek kardiologiczny wymagający natychmiastowej reakcji.
C - W tamtym czasie, przebywałem na służbie, czekając na zgłoszenia.

K - Jaka była Wasza reakcja, na przeteleportowanie wszystkich graczy w jedno miejsce?
T - Szok, wystraszyłem się, że hej!
C - Myślałem, że to koniec mojej gry na serwerze. Strasznie się wystraszyłem.

M - Co sądzicie o całej sytuacji, może się jeszcze powtórzyć?
T - Nie wiem! Może się zdarzyć, nigdy nie wiadomo co się dzieje.
C - Myślę, że mogą, lecz nie wiadomo jak to jest z tymi "hakerami". Chcą po prostu się dowartościować. Nie lubię takich ludzi.

Reszta wywiadów z graczami w spoilerze.

Spoiler

K - Kr3dka
S - @Supreme*

S - Odbywałem wtedy początek swojej służby na frakcji Transport of San Andreas.

K - Jaka była Twoja reakcja, na przeteleportowanie wszystkich graczy w jedno miejsce?
S - Jechałem wtedy na wezwanie klienta i nagle zawiesił mi się ekran i przestraszony byłem gdy pojawiłem się w górze z całą społecznością na serwerze.

M - Mlonskyy
K - @Kenzio.

M - Co robiłeś na serwerze w tamtym momencie?
K - Pracowałem na lawetach.

M - Jaka była Twoja reakcja, na przeteleportowanie wszystkich graczy w jedno miejsce?
K - Byłem przestraszony. Masakra była bałem się i o mało nie wyłączyłem komputera.

K - Kr3dka
M - @MagicznyBudyn.Pilchy11

M - Okradałem cejotów na giełdzie, tak zwany handel samochodami.

K - Jaka była Twoja reakcja, na przeteleportowanie wszystkich graczy w jedno miejsce?
M - Dzień jak co dzień na 4Life patrząc na ostatnie zdarzenia, po wybuchach aut już mnie nic nie dziwi.

M - Mlonskyy
K - @koksumaciek2010PL

M - Co robiłeś na serwerze w tamtym momencie?
K - Ciężko pracowałem na kopalni,  kopiąc węgiel,

M - Jaka była Twoja reakcja, na przeteleportowanie wszystkich graczy w jedno miejsce?
K - Jedno wielkie WOW... Totalnie sie tego nie spowiedziałem na spokojnie sobie kopałem i nagle BUM! Przeteleportowało mnie na szkołę jazdy, strasznie spanikowałem.

K - Kr3dka
T - @Tomxcio

T - Stalem na bazie TSA.

T - Byłem w totalnym szoku, mówię "matko bosko, co to się stanęło".

5D4B3bb_d.webp?maxwidth=760&fidelity=gra

Zapytaliśmy 20 osób czy byli w tamtym momencie na serwerze. Wyniki procentowe są następujące:

55% graczy nie było w tym momencie na serwerze,

45% graczy było w tym momencie na serwerze,

20% graczy pełniło służbę na serwerze jako jedna z frakcji,

10% graczy pracowało w pracach dorywczych,

10% graczy załatwiało swoje sprawy.

Dziękujemy za przeczytanie naszego wspólnego artykułu. Mamy nadzieję, że podobał się on Wam i zachęcamy do czytania kolejnych.

Onz3ez5.png

xwvhCRN.png

5wNnuaX.png

Edytowane przez Kr3dka

Przykro patrzeć, że 4Life jest atakowane. A to pojazdy, które paliły się i wybuchały po całej mapie. A to teraz TP graczy w jedno miejsce - OSK w SF.

Trzeba śledztwa robić i badać kto za tym stoi - czy jedna osoba, czy jakaś grupa odpowiedzialnych za te rzeczy, sprawki.

Edytowane przez SprytsBeng

Nie... Ale że aż 10% osób pracowało dorywczo w tym momencie, to bym nie pomyślał nigdy.

EDIT: Przepraszam za drugi komentarz bardzo sie zajarałem artykułem

Edytowane przez Otis_Driftwood

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin