Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

1% podatku | dla Adamicz'a |

Desori*
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! Za zgodą ZbyKa wstawiam prośbę o 1% na moje leczenie, jak i rehabilitację!

Przekażcie osobom, które mogą mi oddać 1%, bo jest to dla mnie bardzo ważne!

Moja historia zaczęła się 10 marca 2004 roku. Gdy chciałem wyjść na świat, okazało się że nie będzie to takie łatwe, gdyż zamiast główki wystawiłem najpierw pupę i tak też wyszedłem. Po urodzeniu dostałem 10 pkt. w skali agpar.

Niebawem okazało się, że mam porażenie prawego splotu barkowego i trzeba było jeździć na rehabilitację. Nie było to takie groźne, bo w niespełna rok udało się rączkę wyćwiczyć i doprowadzić do normalności. Jako 3-tygodniowy maluch trafiłem do szpitala z odwodnieniem i żółtaczką. Tam też stwierdzono refluks przełykowo-żołądkowy. Dostałem na moje dolegliwości lekarstwa i po 2 tygodniach zostałem wypisany do domu w stanie dobrym.

Od pierwszych chwil mego życia mama zauważyła u mnie kaszel, ale lekarze najpierw mówili, że to od wód płodowych, a potem zrzucali winę na refluks. Przez ponad rok nie było wiadomo, co mi jest. Kilka razy dziennie wymiotowałem i miałem biegunkę, aż w końcu mama poprosiła lekarza o skierowanie do gastrologa, a potem do szpitala w Dziekanowie Leśnym, gdzie pan doktor po wysłuchaniu jakie mam objawy od razu skierował mnie na badanie chlorków w pocie. Badanie wykazało podwyższone chlorki, zostało powtórzone jeszcze 2 razy i zostaliśmy skierowani do poradni mukowiscydozy w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, gdzie po badaniu genetycznym potwierdzono mukowiscydozę. Średnia wieku z tą chorobą to 25 lat.

Dziś mam prawie 14 lat. 3 razy dziennie muszę robić inhalacje i 4 razy dziennie drenaż, żeby moje płucka jak najdłużej mi służyły. Biorę też mnóstwo witamin, insulinę i enzymy trzustkowe, które pomagają trawić to, co zjem, gdyż moja trzustka sama sobie nie radzi. Trzustka również nie radzi sobie z tego powodu, iż mam cukrzycę, i codziennie muszę brać insulinę.

Teraz muszę uczyć się dyscypliny i być dobrej myśli, ze kiedyś ktoś znajdzie lekarstwo na tę podstępną chorobę. Czego życzę wszystkim chorym na mukowiscydozę. 

Adam Zienkiewicz

KRS 0000064892

Cel szczegółowy 1% Adam Zienkiewicz

Wiem jak się czujesz kolego. Moja rodzina równierz nie ma łatwo z powodu mojej 21 letniej siostry niepełnosprawnej. Cukrzyca, porażenie mózgowe to tylko 2 choroby które jej towarzyszą. Brak jakiej kolwiek komunikacji z nią. Nie chodzi i również nie mówi. Trzeba ją karmić i we wszystkim jej pomagać. Nazywam to czasem, że ona ma swój świat aby o tym tak nie myśleć. Narazie jest z nami a jej stan jest stabilny. Życzę Ci szczęścia w życiu, doświadczenia swoich najskytszych marzeń. I żebyś co najważniejsze wyzdrowiał. Trzymaj się.

Teraz, Garnek. napisał:

Wiem jak się czujesz kolego. Moja rodzina równierz nie ma łatwo z powodu mojej 21 letniej siastry niepełnosprawnej. Cukrzyca, porażenie mózgowe to tylko 2 choroby które jej towarzyszą. Brak jakiej kolwiek komunikacji z nią. Nie chodzi i również nie mówi. Trzeba ją karmić i we wszystkim jej pomagać. Nazywam to czasem, że ona ma swój świat aby o tym tak nie myśleć. Narazie jest z nami a jej stan jest stabilny. Życzę Ci szczęścia w życiu, doświadczenia swoich najskytszych marzeń. I żebyś co najważniejsze wyzdrowiał. Trzymaj się.

Dzięki, i zdrówka dla siostry!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin