Skocz do zawartości

Bogens

Gracz
  • Postów

    129
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1
  • Typ konta

    Zwykłe

Ostatnia wygrana Bogens w dniu 1 Kwietnia 2020

Użytkownicy przyznają Bogens punkty reputacji!

O Bogens

  • Urodziny 19.05.2003

W świecie gry

  • ID konta gracza 116952
  • Nick Bogens
  • Data rejestracji 2018-04-11 18:11:39
  • Ostatnio widziany 2024-07-04 18:25:52
  • Łączny czas gry 849 godz. 32 min.
  • Frakcja SA Police Department
  • ➜ Ranga Detective I
  • Respekt
    -6
    Life Points
    24397
    Punkty karne
    76

Kontakt

  • E-mail:
    Tokipev@gmail.com
  • Facebook:
    https://m.facebook.com/bogensik
  • Discord
    Boguś#5684

Informacje o profilu

  • Lokalizacja:
    Wrocław
  • Płeć:
    mężczyzna
  • Zainteresowania:
    Chemia, polityka, spędzanie czasu z przyjaciółmi, gry

Ostatnie wizyty

10084 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Bogens

Spamer

Spamer (4/4)

643

Reputacja

Aktualizacja statusu

Zobacz wszystkie aktualizacje Bogens

  1. Przepis na delikatną ziemniaczaną wódkę

    Przepis poniżej pozwala na przygotowanie domowym sposobem wódki o zbliżonych walorach smakowych.

    1. Do dużego garnka obieramy 4kg ziemniaków i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy saszetkę 4g enzymu Alfa Amylaza i gotujemy przez 30minut co jakiś czas mieszając.

    2. Po 30 minutach gotowania wyłączamy grzanie i dodajemy 4,5kg glukozy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się glukozy. Całość przelewamy do plastikowego fermentatora z podziałką i dolewamy zimnej wody do objętości 25L, tak by temperatura nastawu opadła do 250C. W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak był bardziej delikatny.

    3. Do nastawu o temperaturze 22-280C dodajemy całą saszetkę z drożdżami gorzelnianymi Coobra Whisky Yeast. Dodatkowa porcja enzymu zawarta w saszetce z tymi drożdżami wspomoże pełne odfermentowanie nastawu ziemniaczanego. Optymalna temperatura fermentacji to 18-220C, w tej temperaturze fermentacja powinna się zakończyć po około 7 dniach. Niższa temperatura fermentacji ok. 150C będzie bardziej korzystna dla finalnego smaku, jednak czas fermentacji może się wydłużyć nawet dwukrotnie. Nie należy zamykać fermentatora rurką fermentacyjną gdyż fermentacja przebiega burzliwie.

    4. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zalecamy dokładne sklarowanie nastawu jednym z dwuskładnikowych środków klarujących np.: SUPERKLAR, tak by wszystkie drobiny obumarłych drożdży, resztki przefermentowanych ziemniaków jak i resztki użytego wcześniej węgla opadły na dno fermentatora. Nastaw należy delikatnie zlać znad zgromadzonego osadu, używając do tego celu specjalnych rurek do zlewania znad osadu, do czystego pojemnika.

    5. W tym momencie można przystępować do destylacji nastawu. Dla pełnej aromatyczności wódki zaleca się odbieranie destylatu o mocy 84-88%.

    6. Otrzymany destylat należy rozcieńczyć dobrej jakości wodą do mocy 50% dodać kolejną saszetkę płynnego węgla aktywnego i odstawić na 10 dni. Nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną, ani też zwiększać dawki węgla gdyż utracimy zbyt dużo aromatu z wódki ziemniaczanej. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.

    7. Po przefiltrowaniu destylatu należy go rozcieńczyć do mocy 40%, szczelnie zamknąć i odstawić na około 1 miesiąc.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin