-
Postów
140 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Typ konta
Zwykłe
Osiągnięcia WujekKruk
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje WujekKruk
-
Przepis na Żur śląski moi kochani
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 700 g wędzonego surowego boczku
- włoszczyzna
- 3 suszone grzybki
- 2 cebule
- 500 g surowego boczku
- kiełbasy i wędzonki
- 500 ml zakwasu (ukiszonego z żytniej mąki)
- 2 łyżki tłuszczu domsmażenia
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- czarny pieprz
- czosnek
- liście laurowe
- majeranek
- natka pietruszki
- 2 jajka
-
śmietana 30%
Opis przygotowania:
W 2 l wody ugotować wędzony boczek z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków pokrojonych w kostkę, aby powstał wywar (po ugotowaniu wyjąć włoszczyznę i boczek). Grzybki namoczyć w wodzie i obgotować. Pokroić boczek, cebulę, kiełbasę – wszystko zasmażyć. Połączyć wywar z wędzonego boczku z podsmażonymi cebulką, boczkiem i kiełbasą oraz grzybkami i wywarem z nich. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 2 ząbki czosnku, dolać zakwas. Gotować ok. 20 minut, dodać majeranek, natkę pietruszki i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg uznania. Zupę podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i kwaśną śmietaną.