-
Postów
139 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Typ konta
Premium +
Osiągnięcia WujekKruk
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje WujekKruk
-
Z racji, że dzisiaj jest gala FAME MMA mam dla was przepis na domowe chipsy z ziemniaczków
SKŁADNIKI
2 - 4 PORCJE- 4 średniej wielkości ziemniaki
- sól morska
- 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) lub posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki masła (użyłam klarowanego) lub oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić (mandoliną, melakserem, przystawką do miksera lub ewentualnie specjalną tarką do warzyw). Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości.
- Ziemniaki posypać solą morską, tymiankiem i wysmarować w roztopionym maśle lub oliwie. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego (mogą częściowo zachodzić na siebie, ale tylko brzegami).
- Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości (1 mm) pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia. Ziemniaki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.