Skocz do zawartości

WujekKruk

Gracz
  • Postów

    140
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Typ konta

    Premium +

O WujekKruk

  • Urodziny 26.12.2002

W świecie gry

  • ID konta gracza 15946
  • Nick WujekKruk
  • Data rejestracji 2015-08-25 11:35:58
  • Ostatnio widziany 2024-09-29 19:09:12
  • Łączny czas gry 3582 godz. 36 min.
  • Organizacja Olimp
  • ➜ Ranga God of Underground
  • Biznes 4FIGHT
  • ➜ Ranga Doswiadczony Pracownik
  • Respekt
    37
    Life Points
    33977
    Punkty karne
    1972

Informacje o profilu

  • Lokalizacja:
    San Andreas
  • Płeć:
    mężczyzna
  • Zainteresowania:
    Różne.

Pola profilu

  • Tytuł użytkownika
    Wujek Mariuszek

Ostatnie wizyty

31725 wyświetleń profilu

Osiągnięcia WujekKruk

Aktualizacja statusu

Zobacz wszystkie aktualizacje WujekKruk

  1. Dla niektórych najlepszy przepis, który o dziwo można zrobić w domu, a nie koniecznie na komendzie.
     
     
    Spoiler

     

    CIASTO DROŻDŻOWE
    • 500 g mąki pszennej
    • 50 g świeżych drożdży
    • 50 g cukru
    • 200 ml mleka
    • 4 żółtka
    • 50 g masła
    MASA MAKOWA
    • 850 g gotowej masy makowej
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 4 białka
    ORAZ
    • lukier: sok z 1/2 cytryny + ok. 1 szklanka cukru pudru
    • 4 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • opcjonalnie: po 50 g orzechów i suszonej żurawiny lub rodzynek

     

    CIASTO DROŻDŻOWE
    • Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    • Dodać jajka i zacząć delikatnie mieszać wszystkie składniki łyżką. Gdy zgrubnie się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
    MASA MAKOWA
    • Masę makową wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami oraz żurawiną - jeśli ich używamy.
    • Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.
    • FORMOWANIE I PIECZENIE
    • Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
    • Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Podociskać ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło).
    • Położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
    • Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
    • Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.

     

    •  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin