Skocz do zawartości

WujekKruk

Gracz
  • Postów

    140
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Typ konta

    Premium +

O WujekKruk

  • Urodziny 26.12.2002

W świecie gry

  • ID konta gracza 15946
  • Nick WujekKruk
  • Data rejestracji 2015-08-25 11:35:58
  • Ostatnio widziany 2024-09-29 19:09:12
  • Łączny czas gry 3582 godz. 36 min.
  • Organizacja Olimp
  • ➜ Ranga God of Underground
  • Biznes 4FIGHT
  • ➜ Ranga Doswiadczony Pracownik
  • Respekt
    37
    Life Points
    33977
    Punkty karne
    1972

Informacje o profilu

  • Lokalizacja:
    San Andreas
  • Płeć:
    mężczyzna
  • Zainteresowania:
    Różne.

Pola profilu

  • Tytuł użytkownika
    Wujek Mariuszek

Ostatnie wizyty

31697 wyświetleń profilu

Osiągnięcia WujekKruk

Aktualizacja statusu

Zobacz wszystkie aktualizacje WujekKruk

  1. Z racji nadchodzących świąt wysyłam wam uściski i przepis na pierniczki 

    Składniki:

    2 szklanki mąki
    ½ szklanki miodu
    ½ szklanki cukru
    1 jajko
    50 g masła
    mleko – ok. ½ szklanki
    1 ½ łyżeczki ody oczyszczonej
    przyprawa do piernika – pół opakowania


     

    Przygotowanie:

    Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczony, gorący miód i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i sodę, a na koniec dodajemy jajko i rozpuszczone masło. Do tak połączonych składników stopniowo dodajemy mleka – jego ilość jest zależna od konsystencji ciasta, podana w przepisie ilość jest orientacyjna. Ciasto wyrabiamy rękami przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Po wyrobieniu powinno mieć dość gęstą, ale plastyczną konsystencję.

    Tak przygotowane ciasto przekładamy do dowolnego naczynia i szczelnie owijamy je folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek – by mogło oddychać, ale nie wysychało.

    Odkładamy je na około 4 tygodnie w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu pozwalamy ciastu się ogrzać, by nieco się rozluźniło. Zimna masa będzie bowiem wówczas bardzo twarda.

    Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, a następnie przy użyciu foremek wykrajamy z niego pierniczki. Przed pieczeniem smakujemy je z wierzchu jajkiem. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, jednak finalnie ciasteczka powinny być twarde na brzegach i jeszcze lekko miękkie w środku.

    Po upieczeniu i ostudzeniu warto schować je do puszki na kolejne kilka dni. Jeśli wyszły za twarde, pomogą nam wsadzone do środka kawałki jabłka. Przed zamknięciem pierniczków można je opcjonalnie udekorować – rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Jeżeli natomiast chcemy powiesić świąteczne pierniczki na choince, tuż po upieczeniu robimy w każdym niewielką dziurkę, używając np. patyczka do szaszłyków.

    1. Greyna.gg
    2. Lunaris*

      Lunaris*

      I po co szukać w necie jak na forum znajdzie się dobry człowiek który podrzuci przepis ;D
      Przyda się, także dzięki :angel:

    3. Wiesi3k.NpS
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin