-
Postów
140 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Typ konta
Zwykłe
Osiągnięcia WujekKruk
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje WujekKruk
-
Z racji nadchodzących świąt wysyłam wam uściski i przepis na pierniczki
Składniki:
2 szklanki mąki
½ szklanki miodu
½ szklanki cukru
1 jajko
50 g masła
mleko – ok. ½ szklanki
1 ½ łyżeczki ody oczyszczonej
przyprawa do piernika – pół opakowania
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczony, gorący miód i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i sodę, a na koniec dodajemy jajko i rozpuszczone masło. Do tak połączonych składników stopniowo dodajemy mleka – jego ilość jest zależna od konsystencji ciasta, podana w przepisie ilość jest orientacyjna. Ciasto wyrabiamy rękami przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie. Po wyrobieniu powinno mieć dość gęstą, ale plastyczną konsystencję.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do dowolnego naczynia i szczelnie owijamy je folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek – by mogło oddychać, ale nie wysychało.
Odkładamy je na około 4 tygodnie w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu pozwalamy ciastu się ogrzać, by nieco się rozluźniło. Zimna masa będzie bowiem wówczas bardzo twarda.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, a następnie przy użyciu foremek wykrajamy z niego pierniczki. Przed pieczeniem smakujemy je z wierzchu jajkiem. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, jednak finalnie ciasteczka powinny być twarde na brzegach i jeszcze lekko miękkie w środku.
Po upieczeniu i ostudzeniu warto schować je do puszki na kolejne kilka dni. Jeśli wyszły za twarde, pomogą nam wsadzone do środka kawałki jabłka. Przed zamknięciem pierniczków można je opcjonalnie udekorować – rozpuszczoną czekoladą lub lukrem. Jeżeli natomiast chcemy powiesić świąteczne pierniczki na choince, tuż po upieczeniu robimy w każdym niewielką dziurkę, używając np. patyczka do szaszłyków.