-
Postów
127 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Typ konta
Zwykłe
Osiągnięcia Lukster555

Użytkownik (2/4)
153
Reputacja
-
Siemaneczko ziomeczki co tam u was?
-
Były składniki to teraz przepis
Przepis na chrupiące gofry:
W pierwszej kolejności oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną masę a żółtka przekładamy do dość głębokiej miski. Do żółtek dodajemy kolejno: mąkę, mleko, olej oraz cukier, następnie całość dokładnie mieszamy (w tym celu używam miksera). Konsystencja gofrów powinna być jednolita i pozbawiona jakichkolwiek grudek. Do ciasta dodajemy wcześniej ubite białko i całość delikatnie łączymy. Rozgrzewamy gofrownicę. Urządzenie nie wymaga smarowania tłuszczem gdyż ciasto nie przywiera do powłoki. Ciasto nakładamy równomiernie i czekamy aż się zarumieni.
Gofry podaję jeszcze ciepłe (tak smakują nam najbardziej) jeśli ktoś jednak woli schłodzone, wówczas należy rozłożyć je na kratce do momentu ostudzenia, żeby się nie zapacały. W kwestii dodatków to już inna sprawa, każdy z nas ma inne upodobania.
-
CHRUPIĄCE GOFRY składniki:
1. 2 szklanki (300 g) mąki pszennej.
2. 2 szklanki (500 ml) mleka.
3. 2 jajka.
4. 1/3 szklanki oleju rzepakowego.
5. 2 łyżki cukru.
opcjonalnie: owoce/powidła/cukier puder/rozpuszczona czekolada.