Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Porady w sprawie wyboru nowego monitora oraz komputera.

Argen
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• Starszy Administrator

Witom witom. Przychodzę do was z taką małą sprawą. 

Mam zamiar kupić sobie nowy monitor w najbliższym czasie. Nie jestem jakiś mega specem w kwestiach komputerowych czy właśnie takich jak monitory. Dlatego chcę popytać się ludzi na różnych forach.

Chciałbym również aby cena za monitor nie przekroczyła 700/750zł a max 800zł.

Jedną ważną rzeczą jest to aby monitor posiadał wejścia VGA (HDMI), ponieważ chciałbym pykać na nim również na PS4. Mój obecny monitor nie ma takiego wejścia więc to jest główny powód zmiany.

Tutaj jest taki przykład monitora jaki mi wpadł w oko: https://www.mediaexpert.pl/monitory-led/monitor-iiyama-g-master-g2530hsu-b1,id-909496

Druga sprawa to nowy komputer. Mój aktualny jest już dosyć stary i nie jest jakoś mega wydajny :/ Mam w nim AMD A8-6600K i kartę graficzną Radeon'a (jakaś stara strasznie), RAM'u posiadam 4GB na jednej kości (z czego wolne mam tylko 2,21GB; nie umiem tego naprawić nawet z poradnikami XD) a co najgorsze to Windows 7.. 32 BIT! Od jakiegoś czasu już się z tymi 32 bitami męczę.. żadne nowe/starsze ale fajne gry nie pójdą mi na kompie bo wymagania minimalne to 64 bit :( Od razu mówię, że nie chcę się bawić w piraty :) 

Interesują mnie podzespoły o wartości mniej więcej 4/3k PLN. Obojętnie czy będzie to gotowa jednostka czy potrzeba złożenia go :P

A to moja wizja: https://www.morele.net/koszyk/

Za wszelkie porady co do monitora/komputera będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam.

System widzi ci tyle ramu bo masz system w wersji 32 bitowej. Żeby system widział pełną ilość ramu to musisz zainstalować system w wersji 64 bitowej. Inaczej tego obejść się nie da.

Linków do koszyków nie dawaj bo po jakimś czasie znikają. Zrób zdjęcie i wstaw na forum. W tedy prędko nie zniknie.

• Starszy Administrator
10 godzin temu, sabaru napisał:

System widzi ci tyle ramu bo masz system w wersji 32 bitowej. Żeby system widział pełną ilość ramu to musisz zainstalować system w wersji 64 bitowej. Inaczej tego obejść się nie da.

Linków do koszyków nie dawaj bo po jakimś czasie znikają. Zrób zdjęcie i wstaw na forum. W tedy prędko nie zniknie.

Jutro lub w czwartek wstawie zdjęcie. 

8 godzin temu, Hotek. napisał:

1060 6gb i5 8600k 8gb ram ddr 4 zasilacz  vero l2 600w msi b360m pro-vdh do tego ssd 500gb obudowa micro atx jakaś (szczerze to nie wiem ile to wychodzi ale chyba te granice) monitor benq albo aoc 

Te 8BG RAM to bym już chyba wolał dać ciut więcej i mieć np. 12/16GB tak jak to kolega napisał wyżej. A tak to według mnie podzespoły spoczko i będę rozważał zamontowanie takich rzeczy. 

• Starszy Administrator
10 godzin temu, michael789 napisał:

Podstawowe pytania:
1. Kiedy kupujesz?
2. Jakie zastosowania prócz gier?
3. Jakieś specjalne życzenia, wymagania, typu LED RGB, obudowa z okienkiem?
4. Budżet 4k łącznie z monitorem, czy na same podzespoły?

1. Zakup planuje po nowym roku, może troszkę wcześniej. 

2. Nie zbyt, no ewentualnie to do codziennego użytku. 

3. Obudowa ze szkłem w ostateczności jak budżetu starczy, obejdzie się bez LED'ów. 

4. Budżet 4000PLN przeznaczam na samą jednostkę bez monitora, ponieważ będzie on zakupiony wcześniej niż komputer. 

• Starszy Administrator
35 minut temu, MajsterPan napisał:

Ja kupiłem używany monitor i jestem mega zadowolony. Rozejrzyj się za używanym sprzętem. Często można znaleźć okazje.

Bardziej chciałbym postawić na sprzęt nienaruszony, zapakowany ładnie w pudełku i mieć pewność oraz gwarancje że nikt na nim np. wcześniej go nie używał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin