Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Poprawa wydajności w grach oraz komputera.

Zabka.
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym poradniku przedstawię wam jak znacznie poprawić wydajność komputera oraz różnych gier. **PORADNIK DZIAŁA W KAŻDEJ GRZE, JEŻELI SIĘ JĄ DOBRZE DODA.** Myśle ze poradnik się wam spodoba jednocześnie(oraz) przyda się wam. Napisałem ten poradnik gdyż sam dzisiaj miałem 5 fps'ów w grze (frame per second) w grze.

KROK NR.1: wchodzimy na pulpit,  klikając lewy przycisk myszki (PPM) otwieramy opcję "ustawienia ekranu" tak jak na zdjęciu.Przechwytywanie.PNG.9dfb6827dc91940eefc494a2bd05e0e8.PNG

KROK NR.2: następnie odpalają się nam ustawienia. W zakładce "Ekran" zjeżdżamy na sam dół i wybieramy opcję "ustawienia grafiki".sadfsdywanie.PNG.5332b7c94274d1eca8a4173863ad9f2f.PNG

KROK NR.3:  otwiera nam się panel pod nazwą "ustawienia grafiki". Klikamy przycisk "Przeglądaj". Jeżeli chcemy poprawić FPS'y w MTA musimy znaleźć plik .exe dla gta sa oraz MTA.  Aby znaleźć plik .exe dla mta, wchodzimy pod: C:\Program Files (x86)\MTA San Andreas 1.5 (zależnie gdzie pobraliśmy, lokalizacja pliku może być inna). Tak samo robimy z GTA:SA. Można tak robić z dowolną grą, wchodząc w jej lokalizacje pliku oraz wybierając plik .exe.

KROK NR.4: następnie, po dodaniu pliku .exe ukazuje się on na naszej "liście".  Klikamy w daną aplikacje LPM (lewym przyciskiem myszy), oraz klikamy w "opcje". Zaznaczamy  opcję "Wysoka wydajność" oraz klikamy "Zapisz". dsafsgdhfmgm.PNG.341b2917c3d590776415a827420b3979.PNG 

Wszystko jest gotowe! Nasze FPS w dodanej grze ( w moim przypadku MTA oraz GTA:SA) wzrosły, oraz dla mojego znajomego @Marcepand.

**KROK BONUSOWY NA ZWIĘKSZENIE WYDAJNOŚCI WINDOWS 10**.

KROK NR.1: W polu wyszukiwania na pasku zadań wpisz ciąg wydajność, a następnie z listy wyników wybierz pozycję Dopasuj wygląd i wydajność systemu Windows.

KROK NR.2: Na karcie Efekty wizualne wybierz opcję Dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności > Zastosuj.

KROK NR.3:  Uruchom ponownie komputer i zobacz, czy działa on teraz szybciej.

Dziękuje wam za uwagę, to mój pierwszy poradnik więc jest jak jest. Z fartem!

Nie do końca, zmieniają się zegary i napięcia w idle'u przez co w spoczynku temperatury jak i zużycie energi jest wyższe. Zegary jak i napięcie w boost'cie się nie zmieniają. A przez to że temperatury w idle'u są wyższe to w laptopach może szybciej wystąpić thermal throttling przez co zanotujemy spadek wydajności.

33 minuty temu, Marcepand napisał:

Tamten poradnik mało daje a w tym możesz dostać dużo fps, które nie spadają co 10 sekund do 10

To samo co tutaj ustawił zostało pokazane w panel control nvidii w tamtym poradniku ;) Ten poradnik jest na zasadzie, no fajnie, że Ci się chciało. Jednakże Ameryki nie odkryłeś, a w bardziej dokładny poradnik już istnieje.

Edytowane przez Brucee

Z Twojego screena można wnioskować, że używasz laptopa ze zintegrowaną kartą graficzną intel oraz dodatkową NVidia.
Podczas uruchamiania MTA na takim urządzeniu ukazuje nam się takie okienko: 
Ui98lFK.png

Jeżeli wybierzemy opcję A - Standard NVidia, to automatycznie mta zostanie uruchomione przy użyciu dodatkowej karty graficznej, więc wskazanie jej w ustawieniach ekranu absolutnie nic nie zmieni.
Owszem, w moim poradniku w sterownikach karty NVidia używałem opcji z wyborem wydajniejszej karty graficznej, jednak tam znajduje się mnóstwo innych ustawień, które mocno wpływają na wydajność w grach. 

Oprócz tego:
"klikając lewy przycisk myszki (PPM)"  Użyłeś Prawego przycisku myszy, a nie lewego. Skrót od "lewy przycisk myszy" to LPM;
"Napisałem ten poradnik gdyż sam dzisiaj miałem 5 fps'ów w grze (frame per second) w grze." Spadki FPS, opóźnienia wynikają z tłumów ludzi na serwerze i wielu innych czynników, między innymi kiepskiej optymalizacji. "FPS" oznacza frames per second, liczba mnoga +s. 
"KROK NR.1:" Skrót "nr" zawiera ostatnią literę pełnej formy, więc nie stawiamy po nim kropki.
"Jak sama nazwa mówi - wydajność się zwiększa dodając nam więcej fps. Zużycie cpu oraz GPU się zmienia, komputer lub laptop zużywa więcej Energii." Energii potencjalnej czy kinetycznej? Wszystko co ma w nazwie wydajność nie poprawi fps.
"Dziękuje wam za uwagę, to mój pierwszy poradnik więc jest jak jest. Z fartem!" Mam nadzieję że pierwszy jak i ostatni. Poradnik dot. ronda LV jest bardziej przydatny niż to coś.

Kasztan dla Ciebie! Będziesz miał kolegę. 
kasztan-wslasciwosci-750x563.jpg

Edytowane przez B37
37

• 2 lata później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin