Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News - Grupa Poszukiwawczo Ratownicza

K0perek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

FxgnDwG.png

Witam was serdecznie dzisiaj z tej strony Młodszy Redaktor K0perek z Redakcji 4 Life News. Chciałbym wam dzisiaj bliżej przybliżyć jedną z grup we frakcji San Andreas Fire Department, jest to Grupa Poszukiwawczo Ratownicza. Po co jest ta grupa? Co ona robi? Zaraz wam wszystko wytłumaczę.

WPc1GuW.png

Grupa Poszukiwawczo Ratownicza- miejskie poszukiwania i ratownictwo to rodzaj technicznej akcji ratunkowej, która polega na lokalizacji, ekstrakcji i wstępnej stabilizacji medycznej ofiar uwięzionych na obszarach miejskich, a mianowicie zawaleniu strukturalnym spowodowanym klęskami żywiołowymi, kopalniami i zawalonymi okopami i poszukiwanie osób zaginionych.

Dzięki tej grupie możemy szybciej uratować życie ludzi, ponieważ osoby w tej grupie są specjalnie szkolone na takie oto zdarzenia jak poszukiwania osób zaginionych na np: W lasach, na różnych otwartych terenach w gruzowiskach zawaliskach domów i różnych innych sytuacjach, kiedy trzeba szukać osób.

WPc1GuW.png

Swoją bazę grupa ma w JRG 2 w San Fierro.

VRTHLrx.png

WPc1GuW.png

Na wyposażeniu grupa ma:

SLRp- czyli lekki pojazd służący do m.in. do akcji poszukiwawczych, transportu ratowników, przewozu quada itd.

Średni samochód ratownictwa wodnego wraz z łodzią- służy od przede wszystkim do transportu łodzi. Oba powyżej podane pojazdy posiadają podstawowy sprzęt ratownictwa wysokościowego/wodnego/poszukiwawczego.

Dwa ostatnie pojazdy to: średni samochód ratowniczo-poszukiwawczy, posiada on specjalistyczny sprzęt do dziedzin naszego ratownictwa.

I teraz perełka tej grupy, czyli: śmigłowiec ratunkowy R13, służy on m.in. do akcji poszukiwawczych, transportu osób poszkodowanych itp..

JddfCo5.gif

WPc1GuW.png

Teraz parę słów o tej grupie powie lider @Mietek_Kasztan. A potem parę zdjęć z akcji 

K0perek: Czy udzielisz mi krótkiego wywiadu na temat grupy w SAFD jaką jest Grupa Ratowniczo-Poszukiwawcza ?

Mietek_Kasztan: Witam, z tej strony Brygadier Mietek_Kasztan. Jasne, że odpowiem na te pytanka.

K0perek: Co ciebie skłoniło do dołączenia do tej grupy ?

Mietek_Kasztan: Do grupy dołączyłem na początku mojej kariery we frakcji. Byłem wtedy na stopniu Starszy Strażak, trwała w tamtym czasie rekrutacja do trzech grup, po dłuższym namyśleniu się postanowiłem napisać podanie do ów grupy. Dostałem się i do dzisiaj jestem, jej członkiem.

K0perek: Jak się dostałeś na zarząd, tej oto grupy ?

Mietek_Kasztan: Dostałem się, można powiedzieć nagle, bez wcześniejszych zapowiedzi. Zanim przejdziemy do „finału” tego pytania, opowiem, jak to wyglądało wcześniej. W grupie nigdy nie było stałego lidera, jeden panował przez dłuższy okres, jednak po przemianie ówczesnej grupy wysokościowej na Specjalistyczną Grupę Poszukiwawczo Ratowniczą, liderstwo zmieniało się praktycznie co miesiąc. Od dosyć niedawna mogę stwierdzić, że powoli przełamuję tendencje co do zmiany liderów w krótkim czasie. Ale przechodząc do sedna, na lidera zostałem mianowany tymczasowo przez Szacha, tak się złożyło, że funkcję lidera pełnie aż do dziś.

K0perek: Jak często ma wyjazd wasza grupa ?

Mietek_Kasztan: Grupa wyjeżdża dosyć często, czy to do jakiejś mniejszej akcji, czy to do większej. Warto nadmienić, że położenie JRG, w którym nasza grupa funkcjonuje, sprawia, że napływa do nas spora ilość zgłoszeń każdego dnia.

K0perek: Jakie było najciekawsze, a jakie najbardziej śmieszne wezwanie, do którego się udaliście.

Mietek_Kasztan: Najciekawsze zdecydowanie są poszukiwania osób zaginionych. Każda taka akcja posiada inne zakończenie, raz uda nam się odnaleźć kogoś na czas a czasem niestety nie. Do najśmieszniejszego zdarzenie według mnie należało to, gdy pijana osoba postanowiła wejść na palmę, oczywiście bez naszej pomocy nie mogła zejść ;D.

WPc1GuW.png

Dobrze teraz pokażę wam przykładową akcje Poszukiwawczą, która odbyła się w lesie i z tej strony chciałem bardzo podziękować za to, że mogłem u wietrznic akcje.

Na samym początku musi zostać wyznaczone Miejsce Koncentracji Sił i Środków, w którym wszystkie służby się zjeżdżają.

zvI186R.png

Tutaj przykładowe miejsce, gdzie spotykają się wszystkie osoby, które biorą udział w takiej akcji.

WPc1GuW.png

Potem jak dojedziemy na miejsce, trzeba się popytać świadków (jeżeli takowi są), gdzie mógł pójść, w którą stronę, jak był ubrany, czy o cechy szczególne.

wWq2QA2.png

Tutaj przykładowa rozmowa:

Teraz trzeba ruszyć w teren, czyli zacząć szukać osób lub osoby zaginionej:

Osoby, które widzicie, idą w tylarierze. Jest to sposób poszukiwania osób - idzie para osób i stoją w pewnej odległości od siebie. Na brzegach osoby mają plecaki ratownicze, aby na miejscu znalezienia osób/osoby poszukiwanej można było udzielić pierwszej pomocy.

0f3agJ4.gif

Udało mi się również uwiecznić start Ratownika 13, jak i dalszy lot.

hMnDF5n.gif

Wyżej możecie zauważyć start helikoptera na poszukiwania.

HoOUtt0.gif

A tutaj w trakcie poszukiwań.

WPc1GuW.png

Po tym, jak taka osoba zostanie znaleziona, ratownicy powiadamiają resztę osób o jej dokładnej lokalizacji i wtedy quad wraz z koszem przyjeżdża na miejsce i jeżeli osoba jest stabilna, zostaje przetransportowana do miejsca koncentracji sił i środków i tam już zostaje przekazana w ręce SAMD.

ZTVLTQO.png

WPc1GuW.png

UWAGA!

Wszystkie wydarzenia, które widzicie w tym artykule były pod kontrolą i nic złego nikomu się nie stało!

WPc1GuW.png

To już koniec na dzisiaj. Dziękuje bardzo całej grupie, ale i również dziękuje Liderowi @Mietek_Kasztan za pozwolenie nagrania tego i za tak miłe przyjęcie mnie.

WPc1GuW.png

Serdecznie dziękuje za przeczytanie artykułu. Zapraszam do oceniania w komentarzu oraz reakcje!  <3

ZEZkEJm.png

FxgnDwG.png

Edytowane przez K0perek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin