Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News — Tragiczny incydent w klubie nocnym w Queens, San Fierro

Feliksek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

5wNnuaX.png

Czołem, Czytelnicy! Z tej strony już kolejny raz wita Was Młodszy Redaktor @Feliksek z Redakcji 4Life News. Tym razem przychodzę do Was ze wstrząsającą historią, która miała miejsce w jednym z klubów znajdującym się w miejscowości San Fierro, dzielnicy Queens. Zapraszam do zapoznania się z całością treści mojego materiału, a także pozostawienia po sobie jakiegoś śladu! 

5D4B3bb.png
cJfmM9O.png
5D4B3bb.png

W nocy z poniedziałku na wtorek (z 20 na 21 maja br.) doszło do tragicznego incydentu w jednym z najbardziej popularnych klubów nocnych w okolicy San Fierro. Młody, dwudziestojednoletni mężczyzna o orientacji homoseksualnej został odurzony nieznaną substancją. Okoliczności tego wydarzenia oraz jego wpływ na społeczność LGBTQ+ w mieście wymagają dokładnego przyjrzenia się i analizy. Do wydarzenia doszło w klubie, który nosi nazwę „Gaydar Station” (nazwa jest oczywistym ukłonem w stronę kultury wspomnianej społeczności; przetłumaczone wyrażenie „gejdar” to kontaminacja słów „gej” i „radar”, które oznacza zdolność do „wykrywania”, czy dana osoba należy do społeczności LGBTQ+ na podstawie jej wyglądu, osobowości lub manier) i który od lat był miejscem spotkań i dobrej zabawy dla wielu osób, zapewniając bezpieczną przestrzeń do wyrażania swojej tożsamości. Jednak ten nieszczęsny i wstrząsający przypadek rzucił cień na to, co miało być miejscem radości i swobody, wprowadzając niepokój i strach w sercach bywalców. Gaydar Station znajduje się w dzielnicy Queens w mieście San Fierro (przypominającej do bólu kości dystrykt Castro z miejscowości San Francisco), niedaleko takich sklepów, jak: Hippy Shopper, Gaze Glasses, The Barbers Pole czy Been Flickin' oraz Queens Theater (teatru Queens).

5D4B3bb.png
VC2rWtp.png
5D4B3bb.png

Dwudziestojednoletni mężczyzna, którego tożsamość została utajona w celu ochrony jego prywatności, przyszedł do klubu na wieczór ze swoimi znajomymi i przyjaciółmi. Atmosfera była jak zawsze pełna energii, muzyka grała, a ludzie tańczyli i rozmawiali ze sobą. Jednak w pewnym momencie chłopak zaczął czuć się znacznie nieswojo. Według relacji świadków nagle stracił swoją przytomność. Na miejsce zdarzenia natychmiast zostały wezwane służby ratownicze i pomoc medyczna, a mężczyzna w mgnieniu oka został przetransportowany do najbliższego szpitala (San Fierro Medical Center znajdującego się w dzielnicy Santa Flora, czyli jedynego szpitala w całym mieście), gdzie lekarze-specjaliści dość szybko udzielili mu intensywnej pomocy. Kiedy pojawiło się potwierdzone zeznaniami osób trzecich podejrzenie, iż zatrucie wystąpiło wskutek zażycia substancji odurzającej (tj. narkotyku), wykonano test na obecność narkotyków i wykryto znamiona spożycia jednej z najsilniejszych substancji halucynogennych, LSD-25. Pacjent do tego czasu był w bardzo ciężkim stanie zdrowia — został poddany hospitalizacji na klinicznym oddziale toksykologiczno-endokrynologicznym i chorób wewnętrznych, gdzie wykonano mu płukanie żołądka, a także podano odpowiednie leki, aby zneutralizować działanie toksyn w jego organizmie.

5D4B3bb.png
2sT3RvO.png
5D4B3bb.png

Aby lepiej zrozumieć przebieg zdarzeń, przeprowadziliśmy wywiad z jednym ze świadków, który był obecny tamtej nocy. Imię i nazwisko świadka również zostały utajone w celu ochrony prywatności. Treść wywiadu znajduje się poniżej zdjęcia. Tak, jak we wcześniejszych artykułach, tutaj również z tego miejsca chcielibyśmy zaznaczyć, że wszystkie użyte w niniejszym materiale zdjęcia zostały wykonane po incydencie, gdyż na miejscu nie był obecny żaden reporter. Zachęcamy do zobrazowania tego, jak wydarzenie mogło wyglądać, samemu, ale dopiero po skorzystaniu z pomocy zdjęć.

5D4B3bb.png
DOJOxxJ.png
5D4B3bb.png

F: Feliksek
Ś: Świadek

5D4B3bb.png

F: Dziękujemy za poświęcony naszej redakcji czas. Czy mógłbym opowiedzieć nam, co dokładnie zauważyłeś tamtej nocy w klubie?
Ś: Oczywiście. Byłem w klubie ze swoimi przyjaciółmi, kiedy spostrzegłem, że jeden z chłopaków, którego wcześniej już tam widywałem, nagle osunął się na ziemię. Widziałem, jak dobrze się bawił, a potem nagle stracił przytomność. Wszyscy wpadli w panikę, ale kilka osób zareagowało szybko i wezwało karetkę. Była na miejscu również osoba, która wyznaczała ludziom zadania, wskazując na nich palcem, kiedy ona sama zajmowała się poszkodowanym.

F: Jak to zdarzenie wpłynęło na resztę osób w klubie oraz społeczność LGBTQ+ w miejscowości San Fierro?
Ś: Głównie to wszyscy byliśmy w szoku. To miejsce zawsze zdawało się dla nas bezpiecznym azylem, a teraz czujemy się po prostu zagrożeni i atakowani. Strach o własne bezpieczeństwo sprawił, że wielu z nas zaczęło unikać takich miejsc. Jest to z pewnością ogromny cios zarówno dla całej naszej społeczności LGBTQ+, jak i biznesów wspierających ją.

F: Czy właściciele klubu podjęli jakieś działania po całym zajściu?
Ś: Z tego, co mi wiadomo, to tak. Natychmiast wzmocnili ochronę, a także wprowadzili bardziej intensywne i rygorystyczne kontrole przy wejściu do baru. Słyszałem, że zainstalowali również dodatkowe kamery (szczególnie takie, które skierowane są na bar oraz stoliki), a personel został przeszkolony w zakresie reagowania na sytuacje kryzysowe. Widać, że starają się zrobić wszystko, żebyśmy mogli czuć się bezpieczniej.

F: Czy sądzisz, że owe działania wystarczą, aby zapobiec podobnym incydentom w przyszłości?
Ś: Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Mam taką najszczerszą nadzieję, ale nie wiem. Ważne jest, abyśmy czuli się spokojnie, pewnie i bezpiecznie oraz mogli bawić się bez obawy o swoje życie czy zdrowie. Jest to również przypomnienie, że musimy być czujni i dbać o siebie nawzajem.

F: Czy jesteś może pewnym przypadkiem w kontakcie z poszkodowanym? Jeżeli tak, jak u niego?
Ś: Niestety nie, nie jestem w żaden sposób z nim powiązany. Po jednym dość niemiłym spotkaniu w moim lokum już się więcej nie zobaczyliśmy. Nie obyło się oczywiście bez miłego zakończenia spotkania, ale nie — nie znam go na tyle dobrze, aby utrzymywać z nim dalej kontakt.

F: Rozumiem, dziękuję bardzo za zobrazowanie nam tego, co miało miejsce tamtego wieczoru.
Ś: Ja również dziękuję. Warto dzielić się takimi informacjami, aby inni zrozumieli, z jakimi problemami „boryka się” nasza społeczność. Pozdrawiam. Miłego dzionka.

5D4B3bb.png
pYqlX6L.png
5D4B3bb.png

Jak wspomnieliśmy, po incydencie w barze mężczyzna został przeniesiony do szpitala w San Fierro, gdzie doktorzy podjęli walkę o jego życie. Nie powiedzieliśmy jednak o tym, co wydawało nam się dość jasne. Mianowicie, zaraz po wystąpieniu zdarzenia, policja podjęła odpowiednie kroki oraz wszczęła swoje dochodzenie, by złapać osobę odpowiedzialną za to przestępstwo. Aby uzyskać więcej informacji na temat działań podejmowanych w ramach prowadzonego śledztwa policji, przeprowadziliśmy kolejną rozmowę — tym razem z funkcjonariuszem policji prowadzącym tę sprawę.

5D4B3bb.png
kBxmHuP.png
5D4B3bb.png

F: Feliksek
D: Detektyw

5D4B3bb.png

F: Dzień dobry. Dziękujemy, że zgodził się Pan na odpowiedzenie na parę pytań. Czy mógłby Pan opowiedzieć nam, jakie kroki podjęła w tej sprawie policja?
D: Jasne. Po otrzymaniu zgłoszenia od dyspozytora natychmiast udaliśmy się na miejsce zdarzenia. Przeprowadziliśmy wstępne dochodzenie, między innymi zbierając od obsługi i świadków zeznania na temat tego, co się wydarzyło oraz zabezpieczając wszelkie dostępne dowody, takie jak nagrania z kamer monitoringu. Niestety, kamery nie wiele nam pokazały.

F: Jakie są obecnie prowadzone działania w ramach Waszego śledztwa?
D: Przede wszystkim koncentrujemy się na identyfikacji tego, w jaki sposób ktoś mógł „położyć swoje łapska” na substancji, którą został odurzony mężczyzna. Współpracujemy z laboratoriami kryminalistycznymi, aby jak najszybciej ustalić możliwą drogę transportu. Ponadto analizujemy nagrania z kamer monitoringu, aby spróbować zidentyfikować osoby, które mogły być zaangażowane w podanie tej substancji. Analizujemy głównie osoby, które znajdowały się przy barze w godzinach zbliżonych do upadku poszkodowanego. Niestety, ze względu na złe ułożenie zasięgu urządzeń wideo, nasze szanse są prawie równe zeru.

F: Czy macie już jakieś podejrzane osoby w tej sprawie?
D: Na tym etapie dochodzenia jest jeszcze zbyt wcześnie, aby wskazać konkretne osoby. Mamy jednak kilka tropów, które aktualnie sprawdzamy i weryfikujemy. Wszyscy świadkowie, którzy byli w klubie tamtej nocy, zostali przesłuchani i ich zeznania są również analizowane i brane pod uwagę.

F: Jakie działania podejmowane są w celu zapobiegnięciu podobnym incydentom w przyszłości?
D: Współpracujemy z właścicielami klubów i innymi miejscami rozrywki, aby zwiększyć świadomość zagrożeń związanych z podawaniem nieznanych substancji. Zachęcamy również owych właścicieli lokali do wprowadzenia dodatkowych środków bezpieczeństwa, takich jak: bardziej rygorystyczne kontrole przy wejściu i szkolenia dla personelu w zakresie rozpoznawania niebezpiecznych sytuacji.

F: Jakie rady ma Pan dla osób odwiedzających kluby nocne, aby mogły uniknąć takich sytuacji?
D: Przede wszystkim radziłbym, aby zawsze być czujnym i zwracać uwagę na swoje otoczenie. Nigdy nie przyjmować napojów od nieznajomych i zawsze pilnować swojego drinka. Jeśli ktoś poczuje się niedobrze, powinien natychmiast poinformować obsługę klubu lub baru albo swoich znajomych i niezwłocznie szukać pomocy medycznej. Pod żadnym pozorem nie należy powodować wymiotów, gdyż substancja może być szkodliwa dla układu pokarmowego lub jamy ustnej i wywołać to może (w przypadku niektórych substancji) pozbycie się z organizmu kwasu żołądkowego, który jest niebezpieczny.

F: Dziękujemy za udzielony wywiad. Miłego dnia.
D: To ja dziękuję. Mam nadzieję, że nasze działania przyczynią się do poprawy bezpieczeństwa w miejscach rozrywki, szczególnie w klubach nocnych, pubach i barach.

5D4B3bb.png
PQMzGRC.png
5D4B3bb.png

Dziękuję, że dotrwaliście do końca i poświęciliście swój cenny czas na zapoznanie się z treścią mojego artykułu. Pamiętajcie, aby zawsze dbać o bezpieczeństwo swoje i swoich bliskich, a także zwracać uwagę na to, co się wokół Was dzieje (tj. otoczenie). Mając to na uwadze, serdecznie zapraszam do komentowania pod materiałem i dzielenia się swoimi przemyśleniami. Trzymajcie się cieplutko!  

5D4B3bb.png

5tPZxvq.png

Autoryzował: @Mlonskyy

5wNnuaX.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin