Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Problem związany z kraszami, spadkami FPS i skinami we frakcji? Starsza wersja MTA i właściwa zgodność robią robotę!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jak wiadomo po ostatnich aktualizacjach MTA, są straszne spadki FPS... Mało tego, krasze co 30 minut bądź nawet mniej nie ułatwiają nam tego... Troszkę się pobawiłem i doszedłem do stopnia, kiedy dostaje krasza po 3/4 godzinach, więc patrząc na obecne realia MTA jest to całkiem dobry wynik... Dodatkowo, grając na wskazanej, tej starszej wersji nie mam problem ze skinami(frakcyjnymi), a jak wiadomo przy najnowszej wersji potrafią się bugować i zmieniać kolory. Przechodząc do sedna... ;)

1. Wchodzimy w powyższy >>>LINK<<<
2. Znajdujemy powyższą rubrykę "1.6 - Current release version" i klikamy "Show older files": vrMEJh6.png
3. Następnie gdy rozwiną nam się wersje MTA, warto zwrócić uwagę na wersje od: "mtasa-1.6-rc-23625-20251124.exe" do "mtasa-1.6-rc-23768-20260122.exe". Wersje pomiędzy powinny wyeliminować problem, jednakże sam osobiście korzystam z wersji: "mtasa-1.6-rc-23625-20251124.exe": lbOjrYq.png
4. Gdy pobierzemy wybraną przez siebie wersje MTA i zainstalujemy, klikamy prawym przyciskiem myszy "właściwości", po czym przechodzimy w "zgodność", a następnie zaznaczamy "uruchom jako administrator".
5. Następnie gdy krok 4 jest za nami, przechodzimy do trybu zgodności i klikamy "uruchom ten program w trybie zgodności z" i wybieramy sobie "Windows XP(Service Pack 3), ewentualnie "System Windows XP( z dodatkiem Service Pack). Jeśli to nie pomoże, zostawmy "Windows 8". 
6. Gdy wszystko mamy za sobą, uruchamiamy grę.
7. Jeśli nakładka mumble Wam się nie włącza, proszę włączyć mumble również jako "administrator"(w pierwszej kolejności mumble, następnie MTA).
8. Dodatkowo w celu polepszenia grywalności, warto zmienić sobie ustawienia graficzne MTA. Co to daje? Zmniejsza częstotliwość kraszów, polepsza FPS'y: GKpzWPj.png

PONADTO! JEŚLI CHCEMY WYŁĄCZYĆ AUTOMATYCZNE AKTUALIZOWANIE MTA POLECAM:

1. Wchodzimy w folder "MTA", następnie "MTA", po czym klikamy folder "config". 
2. Kolejnym krokiem jest otwarcie pliku "coreconfig", jednakże go otwieramy za pomocą notatnika. Gdy nam się otworzy, wyszukujemy dwie frazy: "<update_build_type>1</update_build_type>" oraz "<update_auto_install>1</update_auto_install>" Pogrubione "jedynki" zamieniamy na "0" i zapisujemy plik. Jeśli wszystko zrobiliśmy jak trzeba, gra powinna działać.

!UWAGA!

Z racji, iż jest to już stara gra i ma swoje bolączki, wgrywanie MTA, tzn. jeśli MTA zaktualizuje się samoistnie do najnowsze wersji, bo czasami tak zrobić i strzelić focha, wystarczy od nowa zainstalować wybraną przez siebie właściwą wersje MTA i zrobić wszystko raz jeszcze. Niestety, ten zabieg ponawiam raz na 3/4 dni, ale dzięki temu można cieszyć się brakiem błędu ze skinami, brakiem spadków FPS oraz brakiem kraszów, a bynajmniej pojawiają się znikomo po 3/4 godzinach.

Mam nadzieję, że pomogłem, powodzonka! W razie problemów proszę pisać dc: picobello_

Edytowane przez PicoBello*
edit v1

• 2 miesiące temu...
  • Administrator

MTA wymusza już aktualizacje do jednej z najnowszych wersji, w których nie występuje problem ze zbugowanymi skinami, crash'y również nie zauważyłem, dlatego poradnik przenoszę do archiwum.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin