Skocz do zawartości

LoSiU.

Gracz
  • Postów

    234
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Typ konta

    Zwykłe

O LoSiU.

  • Urodziny 19.07.2002

W świecie gry

  • ID konta gracza 91896
  • Nick LoSiU.
  • Data rejestracji 2017-07-01 18:12:31
  • Ostatnio widziany 2024-02-19 16:46:30
  • Łączny czas gry 2376 godz. 50 min.
  • Respekt
    3
    Life Points
    20531
    Punkty karne
    2001

Informacje o profilu

  • Lokalizacja:
    Nakło nad Notecią
  • Płeć:
    mężczyzna
  • Zainteresowania:
    Szybkie, ładne i amerykańskie

Pola profilu

  • Tytuł użytkownika
    Fach Majster

Ostatnie wizyty

8472 wyświetleń profilu

Osiągnięcia LoSiU.

Zaawansowany użytkownik

Zaawansowany użytkownik (3/4)

249

Reputacja

Aktualizacja statusu

Zobacz wszystkie aktualizacje LoSiU.

  1. Piwo domowe – przepis

    Przystępujemy do sedna – warzymy własne piwo domowe! Wlej do garnka o pojemności co najmniej 5 litrów 2 litry wody i podgrzej do 70-80 stopni. W tym czasie włóż puszkę z ekstraktem do ciepłej wody – tak, aby się podgrzał. W podgrzanej wodzie rozpuść dokładnie kilogram cukru, a potem wlej do niej ekstrakt piwny. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.

    Następnie przygotuj fermentator i sprawdź jego szczelność. Wlej do fermentatora 5 litrów wody, a następnie rozpuszczony ekstrakt piwny i wymieszaj wszystko dokładnie, po czym uzupełnij fermentator ilością wody (według instrukcji dołączonej do ekstraktu). Tak przygotowany nastaw piwa domowego trzeba zaszczepić drożdżami – wtedy, kiedy jego temperatura spadnie do 25 stopni. Nabierz pół szklanki roztworu z fermentatora i rozpuść w nim dołączone do ekstraktu drożdże. Wlej wszystko z powrotem i zatrzaśnij pokrywę fermentatora. Zamontuj rurkę fermentacyjną napełnioną wodą. Piwo domowe powinno przebywać w fermentatorze 7 dni – tyle zazwyczaj trwa pierwszy etap fermentacji.

    Czas przygotować butelki i kapsle – będzie się działo! Do każdej butelki o pojemności 0,5 litra wsypujemy ok. 1,5 łyżeczki cukru, a następnie napełniamy butelki roztworem z fermentatora, lejąc pod kątem (po ściance). Należy zostawić ok. 4 cm wolnej przestrzeni. Kapslujemy butelki zaraz po ich napełnieniu. Przelane do butelek piwo domowe zostawiamy w temperaturze pokojowej przez dwa dni, codziennie wstrząsając każdą z nich. Po tym czasie trzeba przestawić butelki w ciemne i chłodne miejsce, gdzie pozostawiamy je na czas określony w instrukcji.

    Et voila! To cała filozofia, jeśli chodzi o piwo domowe. Z pewnością jego przygotowanie wymaga trochę czasu i wysiłku… Efekty są jednak tego warte. Amatorzy browarnictwa podkreślają, że piwo domowe dzięki delikatnemu osadowi drożdży na dnie butelki bije sklepowe produkty na głowe.

    XD

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin