-
Postów
199 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Typ konta
Premium +
Osiągnięcia Uwierzwmarzenia
Spamer (4/4)
427
Reputacja
Aktualizacja statusu
Zobacz wszystkie aktualizacje Uwierzwmarzenia
-
Francesinha:
- 8 kromek pszennego pieczywa tostowego
- 20 plastrów żółtego sera (dobrej jakości)
- 4 plastry polędwicy wołowej (ok. 500 g)
- 4 surowe białe kiełbaski
- 4 linguiças (cienkie kiełbaski przypominające chorizo, można zastąpić większą ilością białych)
- 4 plastry mortadeli (najlepiej z oliwkami)
- 4 plastry szynki gotowanej
- 4 małe jajka
- 1 łyżka klarowanego masła
- pieprz, sól
Molho de Francesinha (sos):
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka piri-piri lub 1 łyżeczka sosu Tabasco
- 50 g masła
- 2 listki laurowe
- 250 ml jasnego piwa
- 250 ml bulionu wołowego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 100 ml wina Porto (ewentualnie słodkiego czerwonego wina)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 30 ml mleka
Dodatkowo:
- cienkie frytki do podania
PRZYGOTOWANIE
Francesinha
- Wołowinę pokrój na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem. Przypraw solą i pieprzem i smaż z obu stron na klarowanym maśle przez około minutę. Steki odstaw do wystudzenia.
- Na tej samej patelni przysmaż surowe białe kiełbaski i linguiças. Kolejno przekrój je wzdłuż na pół.
- Chleb tostowy pokrój na 1 cm kromki i zgriluj z obu stron lub podpiecz w opiekaczu.
- Na 4 kromkach pieczywa ułóż kolejno: plaster mortadeli, kiełbaski stek wołowy, plaster szynki oraz sera żółtego. Przykryj kolejno drugą kromką pieczywa i ułóż po 4 plastry sera tak, aby pokrywały równomiernie górę oraz boki tosta. Całość zepnij wykałaczką lub nawet dwiema.
- Na środku wytnij niewielki okrąg, wbij jajko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 5-7 minut, aż ser się stopi, a jajko zetnie. (Jajko można usmażyć również na patelni i położyć po upieczeniu Francesinhy).
- Gotowe Francesinhie ułóż w głębokich talerzach, wlej sos i wyłóż upieczone lub usmażone frytki.
Molho de Francesinha (sos)
- W rondelku rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekane cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczkę piri-piri oraz listki laurowe. Smaż kilka minut, aż cebula stanie się złota.
- Kolejno wlej piwo, bulion oraz passatę i gotuj na małym ogniu przez kwadrans (od momentu zagotowania).
- Wyjmij listki laurowe, wlej Porto, a sos zmiksuj blenderem, a następnie zagotuj go ponownie.
- W mleku rozprowadź skrobię, wlej ją do gotowego sosu i energicznie zamieszaj. Gotuj jeszcze przez minutę i zdejmij z gazu. Gotowy sos podawaj z Francesinhą.