Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Wywiad z Administratorką RCON! Przed wami VatraS* w rozmowie z Zebrą.

AreczeK*
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to znowu ja! Dziś moim gościem jest pani administrator RCON. Zapraszam wszystkich do przeczytania mam nadzieję że dzięki tej rozmowie przybliżę wam postać naszej serwerowej Zebry.

Z = Zebra

V = VatraS* 

Zapraszam na rozmowy z VatraS'em.

V- Witam.

Z- A no witam.

V- Czy opowiesz graczom coś o swojej osobie?

Z- No cóż, jak pewnie większość osób wie - nazywam się Ewa. Zauważyłam, że to imię jest od pewnego czasu popularne na naszym serwerze. Mieszkam w niedużym mieście Grudziądz, w województwie kujawsko-pomorskim. Hobbystycznie zajmuję się ręcznie robioną grafiką, jednocześnie wiążę z tym swoją przyszłość. Otóż uczęszczam na prywatne lekcje rysunku oraz prywatne lekcje dotyczące zagadnienia aksonometrii. Co tu więcej powiedzieć, aby nie ingerowało to za bardzo w moją prywatność - zdecydowanie sobie ją cenię, mimo, że we wcześniejszych latach mojej pracy na serwerze zaniedbałam ten aspekt. Takim ciekawym "funfact'em" o mnie jest to, że moim uzależnieniem są seriale. Aktualnie mam na koncie naliczone ponad 2 miesiące obejrzanych seriali. Uzależnienie, jak nic.

V- Jakiego typu seriale oglądasz?

Z- Podoba mi się to pytanie! Lubię różnorodność, jeżeli chodzi o seriale. Oglądam od science-fiction, przechodząc przez fantasy, aż po kryminały. Trudno byłoby mi wymienić wszystkie, bo trochę tego jest, każdy serial ma to coś co mnie przyciąga. Aczkolwiek moim faworytem jest S-F i fantasy, z Grą o Tron na podium rzecz jasna.

V- Opowiedz nam coś o swojej pasji... Czyli o ręcznie robionej grafice.

Z- Mogłabym o tym mówić i mówić haha, temat rzeka. Samym rysunkiem interesowałam się już w przedszkolu, wtedy moje opiekunki dostrzegły mój talent i w jakiś tam sposób zachęciły mnie do zainteresowania się plastyką. W szkole podstawowej moja wychowawczyni organizowała specjalne zajęcia dodatkowe dla takich osób jak ja, skromnie mówiąc - utalentowanych. Mniej więcej w gimnazjum zaczęłam spędzać nad rysowaniem o wiele więcej czasu niż dotychczas, założyłam swojego Instagrama, gdzie zaczęłam udostępniać moją pracę. O dziwo - z pozytywnym odbiorem znajomych i obcych mi ludzi. Aktualnie, jak wspomniałam - podjęłam poważne kroki w celu mojego rozwoju. Mam obrany swój styl i narzędzia, niektórzy pewnie mnie śledzą, bo mój Instagram jest publiczny. W ostatnim czasie miałam okazję robić grafikę na zamówienie, a raczej kilka. Niestety, sztuka, jaką jest rysunek jest bardzo wymagająca i wyczerpująca, niektórym może się wydawać, że co w tym trudnego. Aczkolwiek, mam teraz długi zastój twórczy, nie mam niestety weny i pomysłów. Mam tak co kilka miesięcy i nic nie może wyjść w tym czasie spod mojego cienkopisu.

V- Przejdźmy teraz do naszego serwera. Jak trafiłaś na 4life?

Z- Hm, na serwer trafiłam dzięki mojemu znajomemu, wtedy byliśmy ze sobą w związku. On i jego kuzyn mnie namawiali na grę na serwerze, a że GTA: SA to były początki mojej kariery z grami komputerowymi - zarejestrowałam się.

V- Obecnie jesteś w związku również z jednym administratorem RCON, serwerowym Deltaronem. Czy wasze sprawy prywatne przekładają się na serwer?

Z- Zdecydowanie w sprawie serwera i naszego prywatnego życia zachowujemy pełen profesjonalizm. Jest po prostu jasny podział. Przykład jest taki, że w gronie Administracji RCON, odnośnie jakiejś decyzji związanej z serwerem możemy mieć małe ścięcie i konflikt nawet, aczkolwiek nie przenosi się na to na nasze prywatne relacje. Tak samo w drugą stronę, oczywiście są sytuacje jak to w każdym związku, że mamy konflikt, ale nie odbija się to na naszej współpracy serwerowej.

V- Cieszy fakt że na serwerze panuje pełen profesjonalizm. Z swoim wybrankiem poznałaś się w grze?

Z- Tak, dokładnie to poznaliśmy się 19 sierpnia 2015 roku. W sumie nasze spotkanie było totalnie przypadkowe, wpadłam do wody wracając z eventu, a on akurat rozpatrzył moje zgłoszenie. Od słowa do słowa, zauważył moje typowe dla regionu, w którym mieszkamy słowo "jo" i jakoś tak wyszło.

V- Czy macie daleko do siebie?

Z- Około 65km

V- Kiedy dostałaś się na range supportera?

Z- No trochę czasu już minęło, aczkolwiek rangę otrzymałam 20 września 2015 roku. Nigdy nie zapomnę, jak Bolek. przyszedł i mi pogratulował, zanim zdążyłam sprawdzić wynik.

V- Jak wyglądała twoja droga do administratora RCON?

Z- Ciężka i długa. W sumie nigdy nie myślałam, że zasiądę w gronie Administracji RCON. Jednakże, nawet z myślą, że moja kariera skończyła się na randze Administratorki - działałam. Robiłam to co umiałam i tyle ile mogłam. Starałam się zawsze pomagać na forum. W pewnym sensie moim mentorem był mi bardzo drogi XQward. W czerwcu otrzymałam informacje o rekrutacji na rangę Administratora RCON - spróbowałam. Moje poświęcenie dla serwera i czas spędzony na forum został finalnie doceniony.

V- Jakie są twoje główne zadania na tej randze? Głównie chodzi mi o to byś przyblizyła graczom co Ty w głównej mierze wykonujesz na naszym serwerze.

Z- Jednym słowem - forum. Zajmuję się skargami do Administracji RCON, działem Pomoc, Apelacjami od nałożonych kar, pomocą ze synchronizacją forum. Także zajmuje się kontaktem z ludźmi poprzez nasz FanPage na Facebook'u. Sprawuję nadzór nad frakcjami. To takie najważniejsze obowiązki.

V- Ile czasu dziennie poświęcasz na grę?

Z- No niestety - dużo. Ciężko mi z tym, ale teraz w okresie wakacyjnym spędzam za dużo czasu na serwerze czy forum. Głównie przez to, że muszę sobie wszystkie sprawy przygotować, bo od września mój czas na serwer zmniejszy się nawet 3 razy. Aczkolwiek, w przybliżeniu - dziennie wychodzi mi jakieś 5-7h.

V- To bardzo dużo... Jak odbija się to na Twoim życiu prywatnym?

Z- Nie odbija się jakoś bardzo mocno. Są momenty, kiedy naprawdę nie mam siły wyjść, ze względu na upały - wtedy siedzę raczej w domu i poświęcam czas serwerowi. Aczkolwiek są momenty, kiedy nie ma mnie nawet 3 dni pod rząd w domu, bo mówiąc kolokwialnie, sobie zabaluję ze znajomymi. Nie nadstawiam życia serwerowego ponad prywatne.

V- Takie właśnie podejście do życia serwerowego i prywatnego jest prawidłowe. Co byś chciała powiedzieć graczom, którzy stawiają gry ponad życie prywatne?

Z- To jest niezdrowe. Nie tylko przez aspekty fizyczne, ale też psychiczne. Człowiek powinien spędzać czas z ludźmi, kontaktować się i wychodzić do świata realnego. Poleganie tylko na znajomościach serwerowych, nieważne jak głębokie one się stały - to złe podejście. Serwer powinien być dodatkiem, odskocznią od życia codziennego, a nie zamiennikiem.

V- Czy żałujesz że trafiłaś na 4life?

Z- Pomimo wielu sprzeczek z niektórymi osobami, nawet z samym właścicielem - nie żałuję. Poznałam tyle wartościowych i bliskich mojemu serca osób, że grzechem z mojej strony byłoby żałować.

V- Skoro wspominałaś o właścicielu serwera to jak układa się wasza współpraca?

Z- Bardzo dobrze, nie mam co narzekać oprócz jego dostępności, bo czasem jest potrzebny, a go nie ma. Ale ogólnie zawsze mi pomoże, jeżeli mam problem i wyjaśni, gdy czegoś nie rozumiem.

V- Czy myślałaś o grze na konkurencyjnym serwerze?

Z- Powiem tak, moją karierę na MTA zaczęłam bezpośrednio na serwerze 4Life. Do czasu pewnego konfliktu, grałam poważnie tylko na jednym konkurencyjnym serwerze. Aczkolwiek, po wyjaśnieniu wszystkiego i otworzeniu mi oczu, przez niektóre osoby - wróciłam na 4Life. Raczej już się mnie nie pozbędą z tego serwera.

V- Czy długo zamierzasz gościć na platformie MTA?

Z- Tyle, ile będę w stanie.

V-  Jak twoim zdaniem prosperują frakcje na serwerze?

Z- Trudne pytanie. Nie funkcjonują najlepiej, tyle mogę powiedzieć. Oczywiście teraz nie chcę generalizować, bo jedna frakcja sobie nie radzi z tym, a inna ma to opanowane do perfekcji - mają wady, ale uważam, że jak zaczniemy współpracować, to sobie poradzimy.

V- Czy redakcja 4life news zostanie reaktywowana?

Z- Jeżeli ktoś złoży bardzo dobrze napisaną, bez błędów, z planem na całokształt aplikację - jak najbardziej. Uważam, że taki biznes jest potrzebny na serwerze, był prawie od początku - tylko potrzebujemy kompetentnej osoby na takie stanowisko.

V- Czy masz czasem czas na grę typu 4fun na serwerze?

Z- Nie pamiętam kiedy ostatni raz grałam 4fun. Etap takiej swobodnej gry na serwerze zakończył się wraz z otrzymaniem rangi Administratora RCON.

V- Jaki jest twój majątek na serwerze?

Z- Zdecydowanie najtrudniejsze pytanie. Nigdy nie grałam dla majątku, większość pojazdów zalicza się do niskiej klasy, bo to prezenty urodzinowe. Aczkolwiek przed otrzymaniem rangi RCON, miałam Banshee oraz pierwszego na serwerze Huntleya, unikatowego swoją droga, bo jako jedyny posiadał funkcję turbo.

V- Jesteś bardzo doceniana przez społeczność serwera co potwierdziła wygrana w prowadzonym przez moją osobę Plebiscycie miesiąca. Jak się do tego ustosunkujesz?

Z-  Jestem doceniana, bo moja praca jest najbardziej widoczną pracą na serwerze. To ja pomagam w odzyskaniu konta na serwerze. To ja pomagam w przypadku kradzieży konta. To ja się wszędzie udzielam. Aczkolwiek to nie znaczy, że robię najwięcej. Fakt, moja praca jest ważna i widoczna, ale bez skrypterów, modellerów, osób zarządzających serwerem głosowym i administracją - nie miałabym po co tu być. Bo nie byłoby nic. A ja nie miałabym czym się zająć. Ot tak.

V- Jak twoim zdaniem sprawują się nowi supporterzy?

Z-  Pozwolisz, że pozostawię to dla siebie. Czasem jestem zbyt krytyczna.

V-  Rozumiem, obecnie odeszło dużo graczy z ekipy serwera. Czym to jest spowodowane?

Z- Koniec wakacji. Zawsze tak jest, nie było roku, że przed rozpoczęciem szkoły ktoś nie odszedł.

V- Co sądzisz o prowadzonych wywiadach przez moją osobę? Czy znajdzie to akceptację wśród graczy?

Z- Uważam, że mają naprawdę poziom godny udostępniania ich na forum. Oczywiście, że znajdzie akceptację - sama jak byłam graczem to lubiłam czytać wywiady z osobami, które mimo wszystko są bardziej znane na serwerze. Umiesz to robić - to rób. Wychodzi Ci to genialnie.

V- Czy na dniach planowany jest jakiś większy event na serwerze?

Z-  2 września jest event organizowany przez Radio 4Music - jestem sponsorką nagród możliwych do wygrania, serdecznie zapraszam.

V-  4life w niedługim czasie stał się jednym z największych serwerów. Niedługo startuje nowy projekt pewnego serwera RPG... Myślisz że część graczy zrezygnuje z serwera?

Z- Na pewno. Rezygnacja z ciekawości poznania nowego serwera i zupełnie innego systemu funkcjonowania. Czemu nie? Niekoniecznie zrezygnują na stałe, możliwe, że sprawdzą jak tam jest i po prostu wrócą. Sama tak raz zrobiłam, ludzka rzecz.

V- Czy nadal jest wojna serwerowa pomiędzy naszym serwerem a serwerem AFX'a i Magi?

Z- Nie odczuwam tego, aby była wojna. ZbyK postawił na profesjonalizm i zdecydowanie to nam daje równe szanse z wymienioną przez Ciebie konkurencją. Oczywiście, zdarzają się osoby, które mają swoje własne, osobiste wojny między serwerami, aczkolwiek ze strony administracji tego raczej nie ma.

V- Kolejny raz widać pełen profesjonalizm wśród ekipy serwera. Skąd wziął się twój nick?

Z- Historia stara i raczej niewarta wspominania w wywiadzie. Niektóre osoby wiedzą, że jest to dosyć żenująca geneza nick'u.

V- Czy myślałaś nad jego zmianą?

Z-  Nie, jest ze mną od początku i już nie potrafiłabym grać z innym.

V- Czy coś byś chciała zmienić na naszym serwerze?

Z- Wydaje mi się, że nie. Częstotliwość ważniejszych aktualizacji, ale niestety to nie zależy ode mnie.

V- Nie denerwuje Ciebie fakt że na serwerze średnia wieku wynosi 13-14 lat?

Z- Oczywiście, że nie. Przecież gry nie są tylko dla dorosłych. Jedyne co, to oczekuje poziomu od każdego na równi. Jeżeli taki gacz w wieku 14 lat jest bardziej dojrzały, niż ktoś kto ma 18 - wybiorę zawsze pierwszego gracza. Nie liczy się wiek, liczy się dojrzałość.

V- Niestety jako gracz doświadczam dużo tak zwanego chamstwa wśród graczy. Czy twoim zdaniem da się to wyeliminować?

Z-  Szczerze powiedziawszy, każdy tego doświadcza. Mając rangę Administratora RCON mam okazję odczuć to na własnej skórze niemal codziennie. To jest już kwestia mentalności jednostek, wyeliminowanie tego jest zdecydowanie trudne do osiągnięcia.

V- Niestety nasz wywiad dobiega końca. Masz życzenie kogoś pozdrowić?

Z- Na pewno mojego DeltaRon'a, jednocześnie także moich wspaniałych RCON'ów oraz wszystkich graczy.

V-  Kolejny wywiad chciałabyś ujrzeć z...?

Z- Zdecydowanie z Łukaszem.

V- Mam nadzieję że uda mi się z nim jakoś skontaktować lub może on sam odezwie się do mnie. Dziękuję za wywiad i miłego dnia.

Z- Ja też bardzo dziękuję za wywiad, to zdecydowanie był dla mnie zaszczyt. Wzajemnie.

Zachęcam do komentowania oraz pisania w komentarzach z kim byście chcieli kolejny wywiad! Miłego czytania :)

Edytowane przez VatraS*
Edycja czcionki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin