Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Jak wgrać lepsze dźwięki broni do mta

Minotaur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W poprzednim poradniku tłumaczyłem jak wgrać nasz celownik, aby móc go używać na serwerach mta. W tym poradniku wytłumaczę jak podmienić sobie dźwięki broni. Zapewne część z was tak jak ja uważa, że standardowe dźwięki są brzydkie i w ogóle nierealistyczne. Jeśli jesteś taką osobą to ten poradnik jest właśnie dla Ciebie.

Wszystko czego potrzebujesz to:

-Kopia gta san andreas

-Alci's SAAT GUI FrontEnd(program do podmiany dźwięków w gta san andreas, można go pobrać np. stąd https://www.gtagarage.com/mods/show.php?id=5777)

-Winrar lub jakiś inny program do wypakowania paczki z plikami

-paczka nowych dźwięków(ja wykorzystałem te https://www.mediafire.com/file/cq8a0vos9f0po60/dzwieki.rar/file(w link polecam wchodzić z adblockiem)

-ewentualna kopia zapasowa starych dźwięków, gdybyście chcieli kiedyś do nich wrócić

Zatem załóżmy, że już wszystko mamy i jesteśmy po wypakowaniu wszystkiego co potrzebne, przejdźmy do podmieniania dźwięków.

1. Wchodzimy w rozpakowany folder z programem do podmiany dźwięków i z niego odpalamy  Alci's SAAT GUI FrontEnd jako administrator (ikonka powinna wyglądać w taki sposób jak na moim ss'ie)

eHZXTPn.png

2. Po uruchomieniu naszym oczom ukaże się taki komunikat, klikamy ok i przechodzimy dalej:

Q9mX6qY.png

3. Szukamy na naszym dysku lokalizacji naszej kopii gry. W moim przypadku jest to OS (C:) > Pliki programów (x86) > Steam > steamapps > common > Grand Theft Auto San Andreas. Zaznaczamy folder, klikamy ok.:

ctxKrjJ.png

4. Naszym oczom ukazuje się takie okno. Zaznaczamy na nim GENRL i klikamy 2 razy(zaznaczone przeze mnie na zrzucie ekranu):

xFsA4zT.png

5. Po kliknięciu pokaże się nam następujący komunikat. Wszystko co musimy teraz zrobić to kliknąć "Yes".:

8IvC07N.png

6. Po wykonaniu poprzedniego kroku naszym oczom ukazuje się 137 lokalizacji różnych plików dźwiękowych o nazwach "Bank_jakaśliczba". Nas interesuje tylko Bank_137(rozwinięty przeze mnie na ss'ie). Rozwijamy tę lokalizację.

B5qejKw.png

7. Naszym oczom ukazuje się tak jak na poprzednim screenshot'cie 89 różnych dźwięków(każdy odpowiada jakiemuś dźwiękowi broni w grze, czasem kilka dźwięków odpowiada jednej broni).

8. Zaznaczamy dźwięk, który chcielibyśmy podmienić i klikamy "Replace" (trzecia ikonka u góry programu):

FIxhwn4.png

9.Szukamy folderu z nowymi dźwiękami, w moim przypadku znajduje się on na pulpicie. Otwieramy go, po czym szukamy pliku o takiej samej nazwie co ten, który chcemy podmienić. Klikamy na niego i wciskamy "otwórz".:

uz0vxge.png

10. Po podmienieniu pliku klikamy save( pierwsza ikonka u góry), zamykamy program, uruchamiamy nasze mta i cieszymy się nowymi dźwiękami:

SnfGc2D.png

UWAGA!

Jeśli chcemy podmienić wszystkie pliki to metoda ta staje się czasochłonna, ponieważ każdy z 89 plików trzeba podmieniać oddzielnie.

Jeśli ktoś czegoś nie zrozumiał zamieszczam również filmik, na którym jest to wytłumaczone:

Jeśli potrzebowalibyście rozpiski za co odpowiada dany dźwięk mogę podesłać na dsc Minotaur #3433, ewentualnie można poszukać na internecie.

Edytowane przez Minotaur*

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin