Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News — Montgomery: klimatyczne miasteczko w Red County

Feliksek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

5wNnuaX.png

Czołem, Czytelnicy! Z tej strony znowu ja, Młodszy Redaktor @Feliksek z Redakcji 4Life News. Ponownie przychodzę do Was z kolejnym materiałem dla ciekawskich fanatyków naszej ulubionej gry. Kontynuujemy serię dotyczącą przedstawienia po kolei każdej miejscowości w naszym malowniczym, pięknym stanie San Andreas. Chciałbym jednocześnie nadmienić, że owa seria prowadzona jest głównie dla początkujących graczy. Z drugiej strony patrząc, osoby zainteresowane faktycznym odwzorowaniem miejscowości z San Andreas również mogą zostać „przyciągnięte” do przeczytania, chociażby tego urywku. Dzisiaj: Montgomery, Red County. Zapraszam do zapoznania się z całością tekstu i pozostawienia po sobie śladu!

5D4B3bb.png
57VG8xl.png
5D4B3bb.png

Miasteczko Montgomery, znajdujące się w omówionym już we wcześniejszym artykule (zobacz tutaj) hrabstwie Red County, miało odwzorowywać zaludnione przez ponad 120 tys. obywateli miasto Visalia ze stanu Kalifornia w hrabstwie Tulare, Stany Zjednoczone. Wpaść na ów pierwowzór możemy poprzez jego otoczenie i środowisko. Obszar o nazwie Fern Ridge, który „spogląda” na praktycznie całe miasto, jest niezwykle podobny do Sierra Nevada, które znajduje się przecież nieopodal faktycznej miejscowości Visalia. Istnieje jednak druga możliwość, na której twórcy gry mogli skupić się przy tworzeniu Montgomery — miasteczko znajdujące się niedaleko Los Angeles, czyli Wrightwood (a to ze względu na fakt, iż miasteczko jest położone w niezwykle podobnym do rzeczywistego terenu hrabstwa San Bernardino obszarze leśnym), jednak tę możliwość „znawcy” czy też „spece” gry Grand Theft Auto: San Andreas odrzucają, stawiając zdecydowanie na m. Visalia.

5D4B3bb.png
otJtMOS.png
5D4B3bb.png

Przechodząc już jednak do bardziej serwerowych tematów, w Montgomery znajdziemy przede wszystkim jeden znany wszystkim graczom, ale interesujący bardziej graczy dopiero rozpoczynających swoją przygodę z serwerem, obiekt. Tak zwany cygan w Montgomery gwarantuje nam wybór spośród około trzynastu (bardzo) używanych samochodów klasy niższej (takich jak np. Walton). Oprócz tego, na mapie zauważymy tylko cztery inne „blipy” — dom aukcyjny, pojazdy publiczne, osiedle domków w Montgomery oraz stację paliw. Po krótkim wywiadzie z przejeżdżającym obok graczem pracującym jako śmieciarz dowiedzieć się można, że ostatnia pozycja (stacja paliw) została niezwykle skromnie zbudowana, gdyż brakuje w niej miejsce na wjechanie większym pojazdem, niż auto osobowe (takim jak np. śmieciarka, czyli Trashmaster). Może warto byłoby rozważyć w przyszłości jej rozbudowę, aby usprawnić działanie naszych stanowych służb komunalnych, ale także i innych serwisów gwarantowanych przez nasze lokalne władze (choć sugerując się cały czas spalonym i nierenomowanym budynkiem w tej miejscowości, może być trudno z tym remontem). Skoro przedstawiliśmy już pozycję dobrze znaną wszystkim nowym użytkownikom, warto również przedstawić wypisaną wcześniej pozycję dla kilku procent najbogatszych osób na naszym serwerze. Tak, chodzi o dom aukcyjny, który w praktyce używany jest m.in. przez biznesy, takie jak Building4You, czy też ARCON, kiedy organizowane są większe sprzedaże-licytacje przedmiotów. Nawiasem mówiąc, w Montgomery, obok sklepu firmy Sprunk Incorporated, zobaczyć można również pojazdy publiczne (rowery BMX) przeznaczone dla graczy potrzebujących szybkiego środka transportu, którzy albo nie zakupili jeszcze swojego samochodu, albo nie posiadają go w pobliżu. Oczywiście bez potrzeby czekania na niezajętego taksówkarza z Transport of San Andreas, który przyjąłby nasze zlecenie, czy też swojego znajomego, który ma przecież lepsze rzeczy na głowie lub na którego musielibyśmy czekać latami. Taka organizacja miasteczka pod względem pozycji serwerowych, jak się okazuje, jest wszechstronna. Zobaczyć to można po tym, że w Montgomery zauważymy zarówno cygana (raczej dla biedniejszych), jak i domu aukcyjnego (dla bogatszych).

5D4B3bb.png
aj2YqWT.png
5D4B3bb.png

Uważniej przyglądając się tej osadzie, naliczymy także cztery lądowiska dla helikopterów (oczywiście bezpłatne), które znajdują się na dachu domu aukcyjnego oraz jedno lądowisko przeznaczone dla pojazdów lotniczych frakcji Transport of San Andreas (na dachu budynku przed domem aukcyjnym). Ba, trudno byłoby nam również nie znaleźć żadnego bezpłatnego miejsca do zaparkowania swojego samochodu, gdyż zaparkować możemy przy znanej restauracji The Well Stacked Pizza Co., na parkingu przed cyganem czy też w obszarze swojego prywatnego terenu/posesji na osiedlu domków (przyczep). Jakby to nam jednak w jakimś stopniu przeszkadzało, zawsze możemy wybrać pobocze drogi (którego w tym mieście nie brakuje). W Montgomery zauważyć możemy również kilka budynków pochodzących z głównej gry: wspomnianą już restaurację The Well Stacked Pizza Company, BIG S, Bio Engineering, Caffe, Crippen Memorial (jedyny szpital w całym hrabstwie), sklep i fabrykę firmy Sprunk Incorporated, dwa obiekty General Store, sklep z upominkami (Gift & Souvenir), sklep monopolowy Hannibal Liquor, Hardware, Inside Track, Last Drop, Locals Only!, Miller & Son, Nice Buns, PAPERCUTS, Raimi Realty oraz lokalną restaurację. Oprócz tego znajdziemy również kilka fajnych pozycji do zapamiętania: spalony budynek na drodze naprzeciwko stacji paliw oraz swego rodzaju radioaktywne ścieki/wejście do kanalizacji obok Crippen Memorial. Część obiektów ukazaliśmy na przedstawionych zdjęciach.

5D4B3bb.png
ArENuBV.png
5D4B3bb.png

Aby lepiej zobrazować atmosferę miasteczka, a także warunki zamieszkania w nim, przeprowadziliśmy krótki wywiad z jednym z obywateli Montgomery — właścicielem jednego ze sklepów General Store znajdującego się zaraz obok sklepu bardzo nielubiącego osób niepochodzących z tamtejszych okolic (Locals Only!) o imieniu Jack Stabber. Zapraszamy do zapoznania się z rozmową poniżej. 

5D4B3bb.png
fYERtTj.png
5D4B3bb.png

F: Feliksek
J: Jack Stabber

5D4B3bb.png

F: Czołem! Z tej strony Młodszy Redaktor Feliksek z Redakcji 4Life News. Chciałbyś może odpowiedzieć na parę pytań do mojego artykułu?
J: Jack Stabber, właściciel General Store, się kłania. Pewnie, pytaj śmiało.

F: Mieszkasz tutaj w miejscowości Montgomery? Jeżeli tak, jak Ci się tu mieszka i jak dokładnie oceniłbyś atmosferę tego miejsca?
J: Tak, pochodzę z i mieszkam w naszym klimatycznym mieście. Jeżeli jesteś z naszych okolic, to atmosfera będzie zdecydowanie miła. Jeśli nie, to nie za bardzo.

F: Co masz na myśli, mówiąc „jeżeli jesteś z naszych okolic”? Czy jeżeli nie pochodzę z Montgomery lub np. Hampton Barns, to może mi się coś stać?
J: Oj tak, zdecydowanie. Przecież zaraz koło mojego sklepu znajdziesz lokal, którego szyld wszystko tłumaczy: „nie chcemy Cię tutaj”. Sama nazwa lokalu powinna odtrącać Cię od przyjazdu i opisywania naszego miasteczka. Jesteśmy spokojnym miastem, ale dla siebie i do czasu.

F: Mówisz na poważnie? Naprawdę aż tak na serio bierzecie takie sprawy?
J: Tak. Jesteśmy z tego dumni. Masz z tym jakiś problem?

F: Nie, nie... Broń Boże... Dziękuję za rozmowę...
J: Nie ma za co. 

5D4B3bb.png
sZ7JrjN.png
5D4B3bb.png

Po tym jakże niezachęcającym do dalszego dążenia do ukazania prawdziwego oblicza Montgomery wywiadu, przeszliśmy do następnego. Tym razem porozmawialiśmy z witającym nas już drugi raz właścicielem sklepów Raimi Realty, którego biznes ewidentnie nie idzie do przodu, bo ponownie sprzedaje jedną ze swoich lokacji, co przeczytać możemy na znajdującym się na budynku szyldzie.

5D4B3bb.png
2JQtvxi.png
5D4B3bb.png

F: Feliksek
H: Harold Raimi

5D4B3bb.png

F: Cześć, Harold. Dzięki, że postanowiłeś zawitać do nas drugi raz. Porozmawiamy?
H: Czołem, czołem. Chętnie. Pytaj, o co tylko chcesz. Chętnie odpowiem na Twoje pytania.

F: Dlaczego wróciłeś do nas po drugi wywiad?
H: Jeżeli mam być z Tobą w całości szczery, razem z moimi analitykami zauważyliśmy wzrost popularności naszego biznesu po udzieleniu Ci pierwszego wywiadu. Mamy nadzieję, że tym razem będzie tak samo i może wrócimy do pełni naszych sił. Odkąd na rynek weszło Buildings4You, my raczej dzielimy się tylko okruszkami z pozostałymi firmami walczącymi o przetrwanie na rynku nieruchomości.

F: Okej, to w całości zrozumiałe. Mógłbyś nam trochę opowiedzieć o Montgomery jako tako?
H: Tak, pewnie. Montgomery to miejscowość bardzo specyficzna. Użyłbym określenia „klimatyczna”, ale tylko w złym kontekście. Tutejsi mieszkańcy są nazbyt wrażliwi i zdecydowanie ksenofobiczni.

F: Spotkało Cię z tego powodu coś przykrego od zakupu tutaj swojego lokalu?
H: Naturalnie, że nie. Mam wynajętych na takie właśnie problemy specjalny zespół ochroniarzy. Chronią mnie i moją rodzinę. Nie wiadomo, co stałoby się bez nich u boku. Chyba coś bardzo nieciekawego, bo widziałem te złowrogie spojrzenia.

F: Jeżeli mogę zapytać, jak ma się Twój biznes? Do tej pory stwierdziliśmy, że „nie za dobrze”.
H: Macie w pełni rację. Tak jak wcześniej wspominałem, B4Y zabrało nam wszystko. Cały nasz majątek. Ah, te wścibskie dzieciaki.

F: Dobra, Harold. Dziękuję bardzo za rozmowę, ale my musimy już uciekać. Czas antenowy dobiega końca, jak to mówią. Ha, ha.
H: Ha, ha. Rozumiem. No dobra, to papatki.

5D4B3bb.png
6sT0uSS.png
5D4B3bb.png

A niech to gęś kopnie! Jak widać, Montgomery nie jest jednak aż tak dobrym miasteczkiem, jak wydawać by się mogło od początku. Po tych jakże krótkich wywiadach możemy Was, drodzy Czytelnicy, tylko przestrzec, abyście trzymali się od tego miejsca jak najdalej. Jak ujął to sam Harold Raimi: „Nie wiadomo, co stałoby się [...]”, gdybyście powędrowali do tej osady gdzieś po zmroku. Bądźcie bezpieczni i mądrzy. Nie róbcie głupich rzeczy. Chrońcie siebie i swoich bliskich. Wydaje się, że tubylce z Montgomery są trochę niebezpieczni. Z tym niepozytywnym akcentem chciałbym zaprosić do pozostawienia po sobie jakiegoś komentarza lub reakcji, a także wywołania jakiejś rozmowy na temat tego, co dzieje się w tym miasteczku. Władze powinny się tym zająć. Pa!

5D4B3bb.png

5tPZxvq.png

Autoryzował:  @MateuszXQ

5wNnuaX.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin