Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News - Pożar przydrożnego baru. Przypadek czy celowe podpalenie?

Scofield.
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Linie-poziome-z-logiem-i-bez

Witajcie, z tej strony Młodszy Redaktor @Scofield. z Redakcji 4Life News. Zapraszam do przeczytania relacji z groźnego pożaru dawnego baru znajdującego się we Flint County.

FgGLzyz.jpeg

W poniedziałek, 16 lutego 2026 roku, w hrabstwie Flint County doszło do groźnie wyglądającego pożaru opuszczonego przydrożnego baru. Obiekt, który jeszcze kilkanaście lat temu cieszył się dużą popularnością wśród mieszkańców i podróżnych, dziś pozostaje jedynie cieniem swojej dawnej świetności i od dłuższego czasu popada w ruinę. O godzinie 16:18 do Centrum Powiadamiania Ratunkowego zadzwonił mężczyzna, który zauważył żarzący się fragment drewnianej konstrukcji dachu. Zgłoszenie zostało potraktowane priorytetowo, a na miejsce niezwłocznie zadysponowano jednostkę Volunteer Fire Department. Pomimo szybkiej reakcji służb, ogień zdążył rozprzestrzenić się na całą powierzchnię dachu budynku, obejmując znaczną część drewnianej konstrukcji. Strażacy prowadzili działania gaśnicze, koncentrując się na opanowaniu pożaru i zabezpieczeniu terenu wokół obiektu. Na szczęście w chwili zdarzenia w budynku nie przebywały żadne osoby, dzięki czemu nikt nie odniósł obrażeń.

LatbLls.png

W działaniach gaśniczych udział brało trzech strażaków, którzy z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu przeciwpożarowego podjęli walkę z szybko rozprzestrzeniającym się ogniem. Ratownicy operowali linią gaśniczą poprowadzoną bezpośrednio na dach budynku, wykorzystując drabinę oraz pełne zabezpieczenie ochronne, w tym aparaty powietrzne. Akcja była wymagająca ze względu na drewnianą konstrukcję obiektu, która sprzyjała dalszemu rozwojowi pożaru. Strażacy przez kilka godzin prowadzili intensywne działania, koncentrując się na opanowaniu źródła ognia oraz dokładnym przelaniu nadpalonych elementów dachu. Dzięki ich determinacji i sprawnie przeprowadzonej akcji sytuację udało się ostatecznie opanować, a teren wokół budynku został zabezpieczony.

Udało mi się przeprowadzić wywiad ze Strażakiem obecnym na miejscu zdarzenia zaraz po zakończonych działaniach gaśniczych.

R - Redaktor Scofield.

S - Strażak

R: Dzień dobry, Młodszy Redaktor Scofield, 4Life News. Mogę zadać kilka pytań dotyczące zdarzenia?
S: Jasne, proszę pytać.

R: Kiedy otrzymaliście zgłoszenie o pożarze i co zastaliście na miejscu?
S: Zgłoszenie wpłynęło o godzinie 16:18. Po dotarciu na miejsce zauważyliśmy, że ogień obejmował już znaczną część drewnianej konstrukcji dachu, a płomienie intensywnie się rozprzestrzeniały.

R: Jakie działania podjęto w pierwszej kolejności?
S: Skoncentrowaliśmy się na zabezpieczeniu terenu oraz podaniu linii gaśniczej bezpośrednio na źródło ognia. Równocześnie sprawdziliśmy, czy w budynku nie przebywają osoby postronne.

R: Ilu strażaków brało udział w akcji?
S: W działaniach uczestniczyło trzech strażaków. Pracowaliśmy z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu oraz aparatów ochrony dróg oddechowych.

R: Czy akcja była wymagająca?
S: Tak, drewniana konstrukcja budynku sprzyjała szybkiemu rozwojowi pożaru. Działania gaśnicze trwały kilka godzin i wymagały dużej precyzji oraz koordynacji.

R: Czy możemy potwierdzić, że nikt nie odniósł obrażeń?
S: Tak, w chwili zdarzenia w budynku nie było żadnych osób. Nikt nie ucierpiał.

R: Czy znane są przyczyny pożaru?
S: Ze wstępnych ustaleń wynika, że awarii uległa przestarzała i nieodpowiednio zabezpieczona instalacja elektryczna.

R: Dziękuję za wywiad.
S: Również dziękuję.

Na miejscu zdarzenia obecny był też świadek, który powiadomił Centrum Powiadamiania Ratunkowego. Odpowiedział on na kilka pytań dotyczące pożaru.

R - Redaktor Scofield.

Ś - Świadek

R: Dzień dobry, Młodszy Redaktor Scofield., Redakcja 4Life News. To Pan zgłaszał pożar baru?
Ś: Tak, zgadza się, to ja zadzwoniłem na numer alarmowy.

R: W jakich okolicznościach zauważył Pan ogień?
Ś: Wracałem z pracy i przejeżdżałem tą drogą jak zwykle. W pewnym momencie spojrzałem w stronę starego baru i zobaczyłem, że dym unosi się nad dachem. Po chwili było już widać wyraźne płomienie.

R: Co zrobił Pan w pierwszej kolejności?
Ś: Zatrzymałem samochód kawałek dalej, żeby nie podjeżdżać za blisko, i od razu wybrałem numer alarmowy. Podałem dokładną lokalizację i opisałem, co się dzieje.

R: Czy ogień szybko się rozprzestrzeniał?
Ś: Tak, dach jest drewniany, więc płomienie bardzo szybko objęły większą część konstrukcji. Z minuty na minutę było widać, że sytuacja się pogarsza.

R: Czy widział Pan kogoś w pobliżu budynku?
Ś: Nie, w okolicy nie było żadnych osób. Budynek od dawna stoi pusty, więc wyglądało na to, że nikogo tam nie ma.

R: Dziękuję za odpowiedzi.
Ś: Dziękuję.

ahQi1Io.png

Dziękuję za przeczytanie materiału. Zachęcam do oceny oraz obserwowania działu Redakcji 4Life News.

EiptOci.png

Autoryzował: @bartoszek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin