Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News – Pożar sadzy w budynku mieszkalnym w Las Venturas!

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

5wNnuaX.png

Uszanowanie, z tej strony Młodszy Redaktor @Hub3rt-_- z redakcji 4Life News. Zapraszam do przeczytania mojej relacji.

5D4B3bb.png

Dnia 21.02.2026 roku, podczas patrolowania dzielnicy Las Venturas, policjanci zauważyli pożar sadzy w przewodzie kominowym jednego z budynków mieszkalnych w dzielnicy Come A Lot. Na miejsce wezwano zastęp straży pożarnej, natomiast funkcjonariusze przystąpili do ewakuacji mieszkańców oraz zabezpieczenia terenu do czasu przyjazdu strażaków. Po przybyciu na miejsce strażaków natychmiast przystąpiono do działań. Rozstawiono drabinę i rozpoczęto akcję gaśniczą. Strażacy użyli specjalistycznych proszków gaśniczych przeznaczonych do pożarów sadzy w przewodach kominowych. Proszek, wsypany do wnętrza komina skutecznie stłumił palącą się sadzę poprzez ograniczenie dostępu tlenu oraz obniżenie intensywności spalania. 

5D4B3bb.png

M8kM0o1.gif

5D4B3bb.png

Udało mi się przeprowadzić wywiad z funkcjonariuszem policji, który znajdował się na miejscu zdarzenia.

H - Hub3rt-_-
P - Patryk99

5D4B3bb.png

H: Witam, z tej strony Młodszy Redaktor Hub3rt-_- z Redakcji 4Life News. Zechciałby pan odpowiedzieć na moje pytania? 
P: Witam, z tej strony Detective I Patryk99 z San Andreas Police Department! Pytaj śmiało.

H: Co tutaj właściwie się stało?
P: Podczas patrolu napotkaliśmy pożar sadzy w kominie budynku. 

H: Na czym polegały pańskie obowiązki?
P: Na samym początku zabezpieczyliśmy teren zdarzenia, doszło również do ewakuacji mieszkańców oraz wezwanie frakcji San Andreas Fire Department.

H: Czy w środku znajdowały się jakieś osoby? Jeśli tak, czy są one bezpieczne?
P: Wewnątrz budynku znajdowała się rodziną czteroosobowa, po ewakuacji trafili do miejsca bezpiecznego. Po ukończonych działaniach przez strażaków wrócili oni do swoich 4 ścian. Na szczęście nie doszło do rozwinięcia się pożaru na  dodatkowe pomieszczenia ani uszkodzenia samego przewodu kominowego. 

H: Dziękuje za udzielenie wywiadu.
P: Również dziękuje.

5D4B3bb.png

Udało mi się również przeprowadzić wywiad z jednym ze strażaków biorących udział w akcji.

H - Hub3rt-_-
p - pablo2712

5D4B3bb.png

H: Witam, z tej strony Młodszy Redaktor Hub3rt-_- z Redakcji 4Life News. Zechciałby pan odpowiedzieć na moje pytania? 
p: Witam, z tej strony strażak-elew pablo2712 z San Andreas Fire Department. Oczywiście.

H: Jakiego sprzętu musieliście użyć podczas tej akcji?
p: Podczas akcji gaszenia sadzy w kominie używaliśmy sprzętu AODO, dzięki któremu mieliśmy ochronę dróg oddechowych jak, i siatki kominowej, którą zabezpieczyliśmy komin przed wydobywaniem się iskier na dach budynku. Strażak na dole wygasił piec, po otrzymaniu komunikatu na radiu wsypałem proszek do komina, by ugasić pożar, jaki tam występował. Uprzednio oczywiście zdjęta została siatka kominowa, następnie za pomocą sprzętu kominiarskiego przeczyściłem komin za pomocą bomby kominowej.

H: Ile zastępów brało udział w działaniach?
p: Podczas akcji brały udział dwa zastępy GBA oraz SCDBA.

H: Który moment akcji był najbardziej wymagający?
p: Moim zdaniem najbardziej wymagająca była akcja na dachu budynku, gdyż mogło dojść do podpalenia dachu budynku, co mogłoby doprowadzić do wielu szkód dla mieszkańców.

H: To tyle z moich pytań, dziękuję.
p: Dziękuję za wywiad i życzę miłego dnia. 

5D4B3bb.png

180uFWD.gif

5D4B3bb.png

Pożary sadzy są bardzo częste w okresie zimowym, szczególnie w budynkach, w których przewody kominowe nie są regularnie czyszczone. Tego typu zdarzeń nie należy gasić wodą, ponieważ w kominie panuje bardzo wysoka temperatura. Wlanie wody mogłoby doprowadzić do jej gwałtownego odparowania, a w konsekwencji do uszkodzenia lub nawet rozerwania komina. Z tego powodu stosuje się metody polegające na tłumieniu spalania, takie jak użycie proszków gaśniczych oraz odcięcie dopływu powietrza. 

5D4B3bb.png

Dziękuje za przeczytanie mojej relacji oraz zachęcam do śledzenia innych materiałów redakcji.

5D4B3bb.png

BkPtKXu.png

Autoryzował: @bartoszek.

5wNnuaX.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin