Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Skarga na HasloDoWiFi oskarżony przez mengelke

mengelke
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nick funkcjonariusza:  HasloDoWiFi

Data i godzina zdarzenia:   02.07.2026 18:15

Pełen opis sytuacji:  

Witam.

Chciałbym zacząć od samego początku. Razem z dwójką znajomych przemierzaliśmy drogi San Andreas na Faggio. W trakcie naszej jazdy znaleźliśmy się w Los Santos. Jeździliśmy spokojnie, z kulturą, bez agresywnych i niebezpiecznych manewrów.

W końcu funkcjonariusz HasłoDoWiFi nakazał zatrzymać się jednemu z moich znajomych za jazdę bez kasku. Z tym powodem zatrzymania całkowicie się zgadzam.

W czasie, gdy funkcjonariusz tłumaczył koledze powód zatrzymania, stałem około 6–7 metrów od funkcjonariusza . Nie przeszkadzałem mu w żaden sposób podczas prowadzonej interwencji. Funkcjonariusz uznał jednak inaczej i zwrócił się do mnie z poleceniem, abym odjechał. Wykonałem jego polecenie i odjechałem kilka metrów do tyłu.

Funkcjonariusz wrócił do wystawiania mandatu mojemu znajomemu. W tym czasie nadal znajdowałem się w pobliżu radiowozu, jednak nie utrudniałem prowadzonych czynności. Mimo to funkcjonariusz postanowił zakuć mnie w kajdanki oraz umieścić w radiowozie pod pretekstem utrudniania działań SAPD oraz w celu identyfikacji. To samo zrobił z moim drugim znajomym, który stał po drugiej stronie ulicy.

Następnie funkcjonariusz poinformował mnie, że posiadam dwa wpisy w MDT, co było zgodne z prawdą. Dodał również, że doliczy mi mandat za utrudnianie działań SAPD, z czym już się nie zgadzałem.

Podczas liczenia mandatu dla mojego znajomego zapytałem, czy będę miał możliwość opłacenia mandatu za rzekome utrudnianie działań SAPD. W odpowiedzi funkcjonariusz napisał, że odpuści mi ten mandat. Uznałem więc, że zmienił zdanie, i doceniłem to.

W czasie, gdy byłem zakuwany, kolega, który został zatrzymany za jazdę bez kasku, odjechał bez opłacenia mandatu.

Następnie pojechaliśmy na komendę, gdzie mieliśmy trafić do więzienia. Gdy funkcjonariusz wsadzał mnie do celi, mój znajomy otrzymał kicka z serwera i, jak się później okazało, nie trafił do więzienia. Ja natomiast zostałem osadzony nie tylko za wpisy w MDT, ale również za utrudnianie działań SAPD.

Nie rozumiem tej decyzji, ponieważ nie otrzymałem możliwości opłacenia mandatu za utrudnianie działań SAPD. Co więcej, sam funkcjonariusz napisał wcześniej, że odpuści mi ten mandat. Mimo to ostatecznie trafiłem do więzienia również z tego powodu.

Dodatkowo mój znajomy, który również został zatrzymany za utrudnianie działań SAPD, otrzymał mandat oraz możliwość jego opłacenia. Nie rozumiem więc, dlaczego mnie takiej możliwości nie dano.

Nie mam już nic więcej do dodania.

Dowód, który to potwierdza całe zajście:  

Spoiler

[2026-07-02 18:14:48] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Odjedź

[2026-07-02 18:14:51] [Output] : mengelke [83]: odejchalem

[2026-07-02 18:15:08] [Output] : Ⓘ Zostałeś wyjęty z pojazdu, a następnie zakuty przez funkcjonariusza HasloDoWiFi.

[2026-07-02 18:15:09] [Output] : mengelke [83]: aha
[2026-07-02 18:15:11] [Output] : mengelke [83]: za co

[2026-07-02 18:15:11] [Output] : Ⓘ Zostałeś wsadzony do pojazdu przez funkcjonariusza HasloDoWiFi.

[2026-07-02 18:15:21] [Output] : mengelke [83]: ok powiedz za co

[2026-07-02 18:15:29] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Poczekaj w radiowozie

[2026-07-02 18:15:57] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Prawo jazdy poprosze.

[2026-07-02 18:16:05] [Output] : mengelke [83]: po co

[2026-07-02 18:16:10] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Do identyfikacji.

[2026-07-02 18:16:16] [Output] : mengelke [83]: z jakiej racji

[2026-07-02 18:16:26] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Dobrze, doliczam jazde bez wymaganych dokumentów

[2026-07-02 18:16:35] [Output] : * HasloDoWiFi wyciaga telefon sluzbowy, wykonuje zdjecie zatrzymanemu i wysyla do centrali

[2026-07-02 18:16:51] [Output] : * HasloDoWiFi wyciaga kajdanki i zakuwa 

[2026-07-02 18:16:57] [Output] : w1ruwa [106]: za co

[2026-07-02 18:17:05] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Poczekaj aż sprawdzę kolege i przejdę do Ciebie

[2026-07-02 18:17:36] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Za 2 wpisy będzie 60 minut łącznie mengelke

[2026-07-02 18:18:06] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Do tego doliczam 20 minut za utrudnianie działan SAPD podczas działań

[2026-07-02 18:18:38] [Output] : HasloDoWiFi [130]: I to tyle a skuterek pójdzie na przecho

[2026-07-02 18:19:01] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Dobrze w1ruwa teraz twoja kolej

[2026-07-02 18:19:04] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Poprosze dokument tożsamości.

[2026-07-02 18:19:09] [Output] : w1ruwa [106]: za cio 

[2026-07-02 18:19:14] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Do identyfikacji.

[2026-07-02 18:19:22] [Output] : w1ruwa [106]: jaki powiood zatrzymania?

[2026-07-02 18:19:22] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Za utrudnianie działań SAPD, dajesz czy nie?

[2026-07-02 18:19:40] [Output] : * HasloDoWiFi wyciąga telefon służbowy, wykonuje zdjęcie zatrzymanemu, wysyła je do centrali

[2026-07-02 18:20:02] [Output] : mengelke [83]: a moge mandat zaplacic jakis ?
[2026-07-02 18:20:04] [Output] : mengelke [83]: za utrudnainie
[2026-07-02 18:20:07] [Output] : mengelke [83]: czy odrazu wiezienie

[2026-07-02 18:20:19] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Nie mandat ci odpuściłem

[2026-07-02 18:20:50] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Więc w1ruwa będzie mandat za Utrudnianie pracy człownki służb mundurowych i..

[2026-07-02 18:20:57] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Niewykonywanie poleceń FP

[2026-07-02 18:21:20] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Mandat wyniesie 3300PLN w przypadku odmowy 33 min więzienia, przyjmujesz?

2026-07-02 18:22:04] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Doliczam w takim razie obrazę FP.

[2026-07-02 18:22:09] [Output] : w1ruwa [106]: se łeb dolicz

[2026-07-02 18:22:36] [Output] : HasloDoWiFi [130]: Do więzienia doliczamy 15 minut w sumie 48 w1ruwa

[2026-07-02 18:23:58] [Output] : Ⓘ Zostałeś wyjęty z pojazdu, a następnie zakuty przez funkcjonariusza HasloDoWiFi.

[2026-07-02 18:24:16] [Output] : Ⓘ Zostałeś puszczony przez funkcjonariusza HasloDoWiFi.

[2026-07-02 18:24:51] [Output] : Ⓘ Zostałeś rozkuty przez funkcjonariusza HasloDoWiFi.
[2026-07-02 18:24:51] [Output] : ** ** **
[2026-07-02 18:24:51] [Output] : ** Zostałeś wtrącony do więzienia!
[2026-07-02 18:24:51] [Output] : ** Powód: 2x wpis w MDT, utrudnianie działań SAPD
[2026-07-02 18:24:51] [Output] : ** Funkcjonariusz: HasloDoWiFi
[2026-07-02 18:24:51] [Output] : ** Czas do odsiadki: 80 minut
[2026-07-02 18:25:23] [Output] : Gracz w1ruwa został/a wyrzucony/a przez Chorywacja, powód: Naucz się kultury i wróć!

[2026-07-02 18:26:04] [Output] : >> HasloDoWiFi [130]: nie przypominam sobie abym mogl oplacic mandat

[2026-07-02 18:28:28] [Output] : << HasloDoWiFi [130]: Nie dostales mandatu tylko 2xwpis w mdt i utrudnianie dzialan sapd, przeczytaj jeszcze raz

[2026-07-02 18:32:51] [Output] : << HasloDoWiFi [130]: Miał być przecinek po Nie ale nie dostales minut za mandat wiec problemu nie widze

[2026-07-02 18:35:06] [Output] : << HasloDoWiFi [130]: Nie będę z tobą pisał dalej bo nie chce mi się Ci znowu powtarzać

Ja, mengelke zapoznałem się z regulaminem odnośnie składania skargi, rozumiem go i w pełni akceptuje. 

Uszanowanie, Police Officer I HasloDoWiFi San Andreas Police Department.

Na początku zacznę od opisu sytuacji z mojej strony, później odniosę się do twoich wiadomości. Więc tak, zuważyłem 3 skutery przy HQ gdzie to pierwszy raz się spotkaliśmy, a wy jechaliście za mną. Wasz pościg ciągnął się po lakiernika z podstawki na temple. Finalnie zatrzymałem jednego z was za jazdę bez kasku, a po chwili zjawiły się 2 kolejne osoby. Z początku mi nie przeszkadzaliście, ale po tym jak zaczęliście pisać jakieś głuptoy na chat i blokować mi drzwi radiowozu skuterem postanowiłem dać wam werbalne ostrzeżenia by odjechać. Tych ostrzeżeń było kilka, z resztą napisałem też report bo nie chciałem się z tym użerać. Z racji praktycznego braku rozwiązania sytuacji przez administrację po czasie wziąłem sprawy w swoje ręce i zrzuciłem Cię ze skutera, nałożyłem na niego blokadę po czym wsadziłem cię do radiowozu - nakazałem Ci czekać aż skończę zatrzymanie. Zatrzymanie ciągnąłem dalej, niestety osobnik ten uciekł więc dostał wpis za ucieczkę z racji, że pościgu kontynuować nie mogłem z tobą w radiowozie. Przeszedłem więc do podliczenia Ciebie za utrudnienie mi działań. Z tego co mi się wydaje, prawa jazdy od Ciebie nie otrzymałem, lecz zignorowałem to i nie dawałem ci za to mandatu. Po sprawdzeniu cię w MDT posiadałeś 2 wpisy - czyli równowartość 60 minut więzienia za co też Cię policzyłem. Na wpisach się nie skończyło, zatrzymałem cię za utrudnianie mi działań, więc też za to Cię policzyłem; czyli dodatkowe 20 minut więzienia. W sumie wyszło 80 minut i taki czas więzienia też otrzymałeś. Skuter poszedł na przecho z racji braku mandatu gdyż go nie dostałeś. Twój drugi kolega też mi przeszkadzał, próbował zabrać twój skuter który miał blokade więc został zatrzymany, wręcz mnie obrażał. Gdy dojechaliśmy na miejsce komendy dostał jednak omylnie kicka przez administrację, więc zgodnie z regulaminem mu odpuściłem.

Kończąc punkt widzenia sytuacji z mojej strony przejdę do odpowiedzi na twoją skargę.

Cytat

W czasie, gdy funkcjonariusz tłumaczył koledze powód zatrzymania, stałem około 6–7 metrów od funkcjonariusza . Nie przeszkadzałem mu w żaden sposób podczas prowadzonej interwencji. Funkcjonariusz uznał jednak inaczej i zwrócił się do mnie z poleceniem, abym odjechał. Wykonałem jego polecenie i odjechałem kilka metrów do tyłu.

Gdyby tak było nie byłoby tematu, tej skargi ani twojej kary więzienia. Prawda jest taka, że gdy kazałem ci odjechać robiłeś to, ale na chwilę, po czym wracałeś a nawet blokowałeś mi drzwi kierowcy przez co wsiadać musiałem od strony pasażera.

Cytat

Podczas liczenia mandatu dla mojego znajomego zapytałem, czy będę miał możliwość opłacenia mandatu za rzekome utrudnianie działań SAPD. W odpowiedzi funkcjonariusz napisał, że odpuści mi ten mandat. Uznałem więc, że zmienił zdanie, i doceniłem to.

Tak, zgadza się, mandat odpuściłem Ci gdyż uważam, że nie było sensu wprowadzać dla Ciebie takiej kary. Odpowiadając na twoje pytanie dlaczego nie dostałeś możliwości opłaty, powiem jeszcze raz klarownie. Nie dostałeś mandatu, więc nie miałeś czego opłacić, kara więzienia była za wpis oraz zgodnie z taryfikatorem więziennym utrudnianie działań SAPD - obie z tych rzeczy nie są do opłaty, jako iż nie są mandatem. Choć istnieje mandat za utrudnianie działań służb mundurowych nie wystawiłem Ci go, a zamiast tego doliczyłem 20 minut za utrudnianie działań SAPD, które znajdziesz w linku do taryfikatora więziennego dostępnego publicznie na forum SAPD. 
O to powód twojej kary więziennej: celowe utrudnianie pracy SAPD podczas działań - 20 minut.  <- ( w odnośniku zawarty taryfikator więzienny o którym mowa)

Cytat

Dodatkowo mój znajomy, który również został zatrzymany za utrudnianie działań SAPD, otrzymał mandat oraz możliwość jego opłacenia. Nie rozumiem więc, dlaczego mnie takiej możliwości nie dano.

Decyzja, że twój kolega dostał mandat a ty nie, padła ze względu na to, iż nie chciałem wsadzać was obu do więzienia z racji wystarczającego zamieszania. Jednakże, twój kolega krótko po tym zaczął mnie znieważać za co możliwości opłaty mandatu i tak by nie dostał. Jeśli wydaje Ci się to nieobiektywne, to nic nie poradzę.

W razie potrzeby posiadam materiały dowodowe w postaci nagrań, które w razie potrzeby prześlę osobie sprawdzającej tę skargę.

Więcej do dodania nie mam i nie wypowiem się więcej w tej skardze dopóki nie dostane takiego polecenia od Executive Staff. Tym samym czekam na dalszą ekspertyzę Executive Staff.

Edytowane przez HasloDoWiFi

Okej. Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi na ten temat nie zgadza mi się kilka kwestii.

PO PIERWSZE

Skoro zostałem zatrzymany za to samo co mój znajomy, czyli za „celowe utrudnianie pracy SAPD”, i tego nie można opłacić mandatem — sam to podkreśliłeś — to dlaczego w pierwszej fazie chciałeś mojemu znajomemu wystawić za to mandat? Nawet go wystawiłeś, mimo że, jak twierdzisz, nie było to możliwe. On po prostu go odrzucił, przy okazji obrażając Cię różnymi słowami, ale to już nie moja sprawa.

Jeżeli posiadanie wpisu uniemożliwia mi opłacenie takiego czynu mandatem, wystarczyło napisać to wprost, bez kombinowania.

PO DRUGIE

Skoro już przywołujesz taryfikator, to muszę Ci chyba napisać, bo nie wiem, czy to przeoczyłeś, czy po prostu nie byłeś tym zainteresowany. Za posiadanie kartoteki również doliczane są dodatkowe minuty w więzieniu. Ja taką kartotekę posiadam. Oczywiście było mi to na rękę, że tego nie doliczyłeś, ale nie wiem, czy było to zwykłe przeoczenie, zapomnienie czy też nieznajomość przepisów. Tego już nie mnie oceniać.

PO TRZECIE

Piszesz, że gracz, który brał udział w tym zdarzeniu i również został zatrzymany, otrzymał kicka omyłkowo. Jednak coś mi się tutaj nie zgadza. Z tego, co sam pisałeś napisałeś reporta , po napisaniu reporta otrzymał on podczas całego zajścia dwa ostrzeżenia. Nie pamiętam dokładnie, ale były to chyba: „Nie utrudniaj pracy SAPD” oraz „Nie wysyłaj wulgarnych bindów”. Ja w tym samym czasie nie otrzymałem żadnego ostrzeżenia,

Gdy podjechaliśmy pod komendę, wysłał jeszcze kilka bindów. Wydaje mi się, że ktoś z osób trzecich mógł napisać na niego reporta i wtedy otrzymał kicka. Z tego, co pamiętam, było tam napisane coś w stylu: „Przemyśl swoje zachowanie i wróć”. Nie pamiętam tego dokładnie i nie chcę wprowadzać nikogo w błąd, ale akurat to jest najmniej istotna kwestia w tej sprawie.

Więcej w tej skardze nie dodaję. Poczekajmy na odpowiedź Executive Staff.

Pozdrawiam,
Mengelke

Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin