Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

4Life News - wywiad ze Starszym Administratorem Byialy*

Emajla
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

5wNnuaX.png

Witam, z tej strony Młodsza Redaktorka @Emajla z 4Life News. Zapraszam do przeczytania wywiadu z @Byialy*

5D4B3bb.png

8YKbHGo.gif

5D4B3bb.png

E- Emajla
B - Byialy*

5D4B3bb.png

E: Witam, z tej strony Młodsza Redaktorka Emajla z Redakcji 4Life News. Czy zechciałbyś udzielić wywiadu?
B: Siemanko, bardzo chętnie odpowiem na Twoje pytania.

E: Świetnie! Na początek, opowiesz coś o sobie, swoich zainteresowaniach i tym, czym zajmujesz się na co dzień?
B: Zaczynając standardowo, nazywam się Marcin, mam 24 lata i obecnie zamieszkuję w Warszawie. Jestem szczęśliwym "rodzicem" - mam swojego ukochanego kota. Zawodowo pracuję jako Kierownik pociągu w Zakładzie Centralnym PKP Intercity. Poniekąd łącze swoją pracę z pasją, gdyż koleją interesuję się od wieku gimnazjalnego. Uciekając od kariery, to lubię sobie wyskoczyć ze znajomymi na spacer, odwiedzać nowe miejsca w Warszawie, a gdy czas pozwala - to nawet polecieć gdzieś za granicę. Nie będę wymieniał takich basic spraw typu: dobry film, fajny serial czy ciekawa książka. Jeżeli miałbym wymienić swoją największą zajawką, to raczej podróżowanie.

E: Na serwerze spędziłeś już 3088 godzin. Czy Twoim zdaniem jest to dobrze spożytkowany czas?
B: Nigdy nie powiem, że którakolwiek z minut na serwerze była zmarnowanym czasem. Czy mogłem go spędzić lepiej? Pewnie tak - na pewno w jakiś bardziej produktywny sposób. Jakby nie patrzeć, jest to niemalże 130 dni ciągiem, a mówimy tylko o aktywności na serwerze. Sporo rzeczy robię dla 4Life nie będąc online w grze. Finalnie, nie jest on zmarnowanym czasem w moich oczach - dobra zabawa nigdy nie jest godna pożałowania.

E: Co wspominasz najlepiej, a co najgorzej przez cały okres Twojego działania na serwerze?
B: Trudne pytanie się wylosowało - zwłaszcza jeżeli chodzi o najgorsze wspomnienie. Nie ukrywając, najlepszym na pewno było dołączenie do Ekipy serwera i każdy awans w tej strukturze - tego jestem pewien. Zaś mówiąc o najgorszym, to chyba nie jestem w stanie nic przywołać. Tak jak odpowiedziałem wyżej, nie żałuje ani jednej sekundy rozegranej na serwerze. Były jakieś tam drobne upadki typu zawieszenia w Ekipie/frakcji, ale nie nazwałbym tego trudnym okresem, a pojedynczymi wypadkami przy pracy.

E: Mógłbyś zdradzić jaki majątek udało ci się do tej pory uzyskać?
B: Odpowiem dosyć nietypowo (chyba), ale majątek w tej grze nie ma dla mnie żadnego znaczenia - nie maxuje prac, nie zarabiam w sposób regularny. Pieniądze wpadają na moje konto za wykonywanie obowiązków (przyjemne z pożytecznym). Jeżeli miałbym tak wstępnie oszacować swój wirtualny dorobek, to byłoby około 3.5 - 4 milionów (ale jestem słaby w wyceny, więc mogę się spooooro mylić).

E: Co wchodzi w skład Twojego majątku, czy planujesz go powiększać i jak udało ci się to zgromadzić?
B: W gotówce mam około 1.5 miliona, ale posiadam także pojazdy. Dwa "zrobione" Bullety, które stanowią taki a'la projekt - jeden z nich jest w barwach mojego poprzedniego pracodawcy - POLREGIO, natomiast drugi w kolorystyce PKP Intercity. Mam też jakiegoś Sultana do wożenia większej liczby osób (znajdźki), jakiegoś motocykla (również do znajdziek XD) i chyba jakiegoś Munbima. Więcej grzechów nie pamiętam.

5D4B3bb.png
oXwjt6U.gif
5D4B3bb.png

E: Od niedawna pełnisz nową rolę w Komisji Spraw Frakcyjnych, stałeś się Zastępcą Przewodniczącego. Jak czujesz się w nowej roli? Jakim nowym obowiązkom musisz stawiać czoło i jakie zadania należą teraz do Twoich kompetencji?
B: Zgadza się, od niedawna jestem Zastępcą Przewodniczącego w KSF. Czuję się całkiem dobrze w tej roli, nie przytrafiło się nic co mogłoby sprawić inaczej. Oprócz dodatkowych obowiązków związanych z zajmowaniem się wszystkimi frakcjami (a nie jak dotychczas tylko San Andreas Medical Department), to nadzoruję całokształt funkcjonowania Komisji - w tym także pozostałych Opiekunów. Dbam o ciągłość komunikacji między frakcjami a zespołem Developerów/Administracją RCON. Reaguję na sytuację, w których Zarządy frakcji potrzebują wsparcia, a ich przypisani Opiekunowie są w danej chwili niedostępni. W skrócie, staram się być do dyspozycji gdy tylko ktokolwiek z grona frakcyjnego tego potrzebuje. Czy to aby załatwić prostą sprawę, czy może podjąć istotną decyzję.

E: Czy decyzja o oddaniu opieki nad frakcją SAMD, której opiekunem byłeś wcześniej, przyszła dla ciebie łatwo?
B: Może zabrzmi to dziwnie, ale nie podjąłem tej decyzji. Po prostu zostałem awansowany, a ustąpienie miejsca na stanowisku Opiekuna MD było logicznym ciągiem zdarzeń i nieuniknione. W zasadzie, to nigdy nie "porzucę" frakcji SAMD. Mimo, że jej dedykowanym Opiekunem jest teraz Virlaen., to zawsze będzie ona miała specjalne miejsce w moim harmonogramie. Z całą pewnością staram się regularnie odwiedzać ich spotkania, szkolenia czy nawet egzaminy. Tak czy siak, moje najbliższe otoczenie to osoby z SAMD, także chcąc nie chcąc jakoś ciągle jestem na bieżąco w sprawach tej frakcji. Oczywiście, nie zmienia to faktu, że pozostałe frakcje również mogą liczyć na moje zaangażowanie i wsparcie.

E: Od niedawna pełnisz także funkcję Starszego Administratora w strukturach administracji serwera. Czy byłeś gotowy na to stanowisko, czy awans był dla ciebie zupełnym zaskoczeniem?
B: Co do gotowości, chyba tak. Skoro Administracja RCON podjęła taka decyzję, to najwidoczniej uznała, że to odpowiedni moment. Sam w sobie czułem się na to gotowy, aczkolwiek nie było na mojej "check liście" - moim celem w Ekipie było osiągnięcie rangi Administratora. Sam awans był dosyć dużym zaskoczeniem - a zwłaszcza moment, w którym go dostałem. Będąc na wizycie u stomatologa, mój zegarek zaczął wysyłać naprawdę sporo powiadomień. Sama Pani Stomatolog zaniepokoiła się i zapytała czy nie chciałbym sprawdzić o co chodzi. Pierwsza myśl w głowie - jakieś czarne scenariusze dot. mieszkania/pracy lub mojego kota. Spojrzałem na zegarek i widziałem około 20 - 30 wiadomości z gratulacjami. Odpisałem tylko na jedną czy dwie z nich jednym znakiem - "?" i poddałem się dalszej części tej bolesnej wizyty. Natomiast, po wyjściu z gabinetu kompletnie zapomniałem o tych wiadomościach i jak gdyby nigdy nic poszedłem sobie na zakupy. Wyciągając telefon, aby zeskanować aplikację zakupową rzuciły mi się w oczy te powiadomienia i sobie o nich przypomniałem. Dopiero @Linshi uświadomił mi, że dostałem awans w Ekipie.

E: Jak wygląda praca Starszego Administratora i czym różni się od pracy Administratora?
B: Zamysłem rangi Starszy Administrator jest odciążenie Administracji RCON od spraw, które niekoniecznie wymagają ich uwagi. W pewnym stopniu nadzorujemy Ekipę serwera, ale także udzielamy im wsparcia gdy tylko tego potrzebują. W troszkę większym zakresie niż osoby z rangą Administrator, zajmujemy się sprawami na forum - tj. apelacje do byłych członków Ekipy, sprawy dotyczące zerowania konta lub zdejmowania kar nadanych na forum. Wraz z awansem doszło mi sporo nowych uprawnień, które ułatwiają dbanie o szeroko pojęte dobro serwera i porządek na nim. Niestety, zbyt wiele nie mogę zdradzić. Mogę tylko dodać, że większość moich nowych obowiązków realizuję poza serwerem gry.

5D4B3bb.png
ckfspAZ.gif
5D4B3bb.png

E: Do nie dawna byłeś także członkiem Komisji Spraw Biznesowych. Skąd decyzja o odejściu?
B: Decyzja o odejściu pojawiła się z uwagi na wypalenie w tamtej strukturze. Była to pierwsza (po dołączeniu do Ekipy) poważniejsza funkcja na serwerze. Czułem, że wypełnianie tamtych obowiązków nie sprawiało mi takiej przyjemności jak kiedyś, co przyczyniło się do mojej znikomej aktywność. Nie chcąc zajmować miejsca osobie, która mogłaby się bardziej przyczynić do rozwoju KSB, podjąłem decyzję o opuszczeniu tej Komisji. Nie była ona łatwa, gdyż miałem z nią naprawdę wiele wspomnień, spędziłem tam dużo czasu i nawiązałem fajne znajomości, które z czasem wyszły poza wirtualny świat. Niemniej jednak, nie odciąłem się od KSB, gdyż pełnie tam funkcję dodatkową w postaci Technika Discord.

E: Rozumiem. Należysz do organizacji Dirty Angels, posiadacz tam rangę Dozorcy Piekła. Jak długo już tam jesteś? Czym dana organizacja Twoim zdaniem wyróżnia się spośród innych?
B: W Dirty Angels jestem od października 2025 roku, gdyż moja pierwotna organizacja (Olimp) została zamknięta. Jak każda z funkcjonujących organizacji ma swój niezastąpiony klimat, bo tworzą ją ludzie, z którymi chwilę na serwerze spędzą się lepiej. Wbrew pozorom, nie mamy tutaj nie wiadomo jak skomplikowanych regulaminów, wymogów czy zasad wewnętrznych. Bardziej skupiamy się na dobrej zabawie niżeli wprowadzaniu jakiegoś dziwnego rygoru.

E: Jeszcze parę luźniejszych pytań. Czy na co dzień grasz jeszcze w jakieś inne gry?
B: Tak, głównie w to co gra moja Ekipa do zadań specjalnych - tj. CS, Fortnite, DBD, Hunt Shodown albo inne viralowe gierki/symulatory.

E: Jaki kolor jest Twoim ulubionym?
B: Wbrew temu jaki mam nick, to chyba czarny lub niebieski.

E: Jakiej muzyki słuchasz na co dzień?
B: W skrócie, to co wpadnie w ucho. Jednakże, w pierwszej kolejności jestem wiernym fanem Justyny Steczkowskiej i Lindsey Stirling.

E: Jaki pociąg lubisz najbardziej i dlaczego właśnie on?
B: Zależy co dokładnie masz na myśli. Jeżeli mówimy o pociągu jako pojeździe/taborze, to chyba ED250 zwane również Pendolino. Całkiem niedawno dostałem pewną formę awansu i większość pociągów jakie obsługuje są właśnie w kategorii EIP (Express Intercity Premium). Dlaczego akurat on? Mimo tego, że ma już swoje lata to jest naprawdę niemalże bezawaryjnym pojazdem. Praca na nim jest naprawdę intuicyjna i dosyć wygodna - zatrzymuje się na niewielu stacjach, nie ma aż takiej dużej wymiany pasażerskiej i jest objęty obowiązkową rezerwacją miejsc - nie trzeba się przeciskać przez stojące tłumy Podróżnych.

E: Bardzo dziękuję ci za udzielenie wywiadu. Czy chciałbyś kogoś pozdrowić?
B: Oczywiście - na pewno chciałbym pozdrowić całą Ekipę serwera, Komisję Spraw Frakcyjnych, Komisję Spraw Biznesowych, Dirty Angels oraz San Andreas Medical Department. Z takich osób oznaczanych, to @Aza*, @Caraguinss, @Greyna.gg, @Argen, @Linshi, @mxlk, @Bulis, @TheLeon, @LoliCaretaker, @Kibol1908.@Virlaen., @Sheeker, @Wr77zeR*, @kondu32, @XKrakroX. Nie zmienia to faktu, że najlepsze życzenia ślę również do wszystkich czytających to, a także do Ciebie - dziękując za miłą rozmowę.

5D4B3bb.png
mnZlPvd.gif
5D4B3bb.png

Dziękuję za przeczytanie materiału! Zachęcam również do zapoznania się z innymi materiałami naszej redakcji.

5D4B3bb.png

FDwDi9d.png
Autoryzował: @Sheeker
Linie-poziome-z-logiem-i-bez
Edytowane przez Emajla

Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin