Skocz do zawartości
  • Aby w pełni korzystać z forum musisz się zarejestrować i zsynchronizować konto z grą, więcej informacji znajdziesz tutaj.
    Jeżeli posiadasz problemy z synchronizacją napisz wątek w dziale Pomoc z synchronizacją konta.

Skarga na Rotator* - oskarżony przez Gryczuu

Gryczuu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nick funkcjonariusza: Rotator*
Data i godzina zdarzenia: 19:05 14.08.2025
Pełen opis sytuacji: Witam, całe zdarzenie rozegrało się na skrzyżowaniu równorzędnym w pobliżu mechanika Come-A-Lot, w którego kierunku jechałem. Zbliżając się do skrzyżowania odpuściłem trochę gazu i przygotowywałem się do skrętu w lewo, jednak doszło na nim do kolizji z wspomnianym funkcjonariuszem. Znajdowaliśmy się na skrzyżowaniu, na którym pierwszeństwo nie zostało określone znakami drogowymi, więc Rotator* powinien zastosować zasadę prawej ręki (znajdowałem się po jego prawej stronie), czego nie zrobił. Każdemu się zdarza, jestem osobą, której zwykłe "przepraszam" wystarczy, aby w zgodzie się rozjechać i zapomnieć o zdarzeniu. Funkcjonariusz jednak postanowił mnie zatrzymać, z powodu spowodowania kolizji z radiowozem, twierdząc że skoro był już na skrzyżowaniu, to wina leży po mojej stronie. Nie zgadzam się z takim rozumieniem tej zasady, ponieważ nie zauważyłem, aby Rotator zachował jakąkolwiek ostrożność (zwolnienie zamiast jazdy ustawioną wartością ogranicznika i upewnienia o możliwości dołączenia się do ruchu) przed wjazdem na skrzyżowanie. Stwierdzenie funkcjonariusza "Rotator* [37]: Z pańskiej, ja byłem już na skrzyżowaniu a pan nie zahamował." jest przykładem wymuszeniem pierwszeństwa, jeżeli zmusza osobę z pierwszeństwem do podjęcia działania aby zapobiec kolizji lub do niej doprowadza. Zrezygnowałem z niepotrzebnych kłótni i do końca kontynuowałem procedurę zatrzymania. Liczyłem na to, że uda się wyjaśnić to, z członkiem frakcji, więc skontaktowałem się z nim w wiadomości prywatnej po zaistniałym zdarzeniu, lecz nie był on do końca chętny i jedyną odpowiedź jaką otrzymałem to "<< Rotator* [37]: Dałem ci pouczenie, byłem na skrzyżowaniu a Ty wyjechales, nie hamując.".
Dowód, który to potwierdza całe zajście: 

• https://imgur.com/a/syan2aX 
  • Logi:
    Spoiler

[2025-08-14 19:05:09] [Output] : * [UWAGA] Funkcjonariusz Rotator* Nakazał‚ Ci się zatrzymać!
    [2025-08-14 19:05:09] [Output] : * Otrzymałeś status poszukiwanego.
    [2025-08-14 19:05:10] [Output] : *MEGAFON* (Rotator*): SAPD! Zjedź na pobocze, zaciągnij ręczny, zgaś silnik i nie wychodź z pojazdu!
    [2025-08-14 19:05:12] [Output] : Gryczuu [159]: XD?
    [2025-08-14 19:05:39] [Output] : Rotator* [37]: Uszanowanie, Police Officer II Rotator* San Andreas Police Department.
    [2025-08-14 19:05:42] [Output] : Gryczuu [159]: Witam
    [2025-08-14 19:05:47] [Output] : Rotator* [37]: Panie drogi, zgasi pan silnik.
    [2025-08-14 19:05:49] [Output] :  âŠš Zgaszono silnik pojazdu
    [2025-08-14 19:05:50] [Output] :  âŠš Zaciągnięto hamulec ręczny
    [2025-08-14 19:05:51] [Output] : Rotator* [37]: Znany powód zatrzymania?
    [2025-08-14 19:05:53] [Output] : Gryczuu [159]: Nie
    [2025-08-14 19:06:00] [Output] : Rotator* [37]: Kolizja tutaj z radiowozem.
    [2025-08-14 19:06:08] [Output] : Gryczuu [159]: Z czyjej winy?
    [2025-08-14 19:06:30] [Output] : Rotator* [37]: Z pańskiej, ja byłem już na skrzyżowaniu a pan nie zahamował.
    [2025-08-14 19:06:39] [Output] : Rotator* [37]: Dokumenty proszę, sprawdzę pana w MDT.
    [2025-08-14 19:06:51] [Output] : Gryczuu [159]: Dobrze tylko musze poszukac
    [2025-08-14 19:07:10] [Output] : * Gryczuu Rozgląda się w poszukiwaniu dokumentów.
    [2025-08-14 19:07:26] [Output] : * Gryczuu  otwiera schowek i sprawdza czy znajdują sie w nim dokumenty.
    [2025-08-14 19:07:38] [Output] : * Dokumenty znajdują się w schowku (Gryczuu)
    [2025-08-14 19:07:47] [Output] : * Gryczuu zabiera dokumenty i podaje funkcjonariuszowi.
    [2025-08-14 19:07:50] [Output] : Gryczuu [159]: Prosze bardzo
    [2025-08-14 19:07:53] [Output] : * Rotator* odbiera dokumenty 
    [2025-08-14 19:08:00] [Output] : Rotator* [37]: Proszę zaczekać, zaraz wrółcę.
    [2025-08-14 19:08:13] [Output] : * Rotator* przysuwa MDT do siebie, wpisuje dane kierowcy
    [2025-08-14 19:08:40] [Output] : Rotator* [37]: Dobrze, notowań brak. Na dzisiaj skończymy na pouczeniu, proszę ostrożniej na drodze.
    [2025-08-14 19:08:44] [Output] : * Rotator* oddaje dokumenty
    [2025-08-14 19:08:50] [Output] : Rotator* [37]: Do widzenia! Szerokości!
    [2025-08-14 19:08:51] [Output] : * Gryczuu odbiera.
    [2025-08-14 19:08:56] [Output] : Gryczuu [159]: Dowidzenia

[2025-08-14 19:40:58] [Output] : >> Rotator* [37]: Siemka, wracając jeszcze do naszej kolizji, nie zgadzam się z Twoim werdyktem
    [2025-08-14 19:41:06] [Output] : >> Rotator* [37]: jesteś go w stanie jakoś uargumentowac?
    [2025-08-14 19:42:14] [Output] : << Rotator* [37]: Dałem ci pouczenie, byłem na skrzyżowaniu a Ty wyjechales, nie hamując.
    [2025-08-14 19:43:10] [Output] : >> Rotator* [37]: Nie miałem obowiązku hamować, gdyż miałem pierwszeństwo, to ty nie upewniłeś się...
    [2025-08-14 19:43:17] [Output] : >> Rotator* [37]: czy możesz wjechać na skrzyżowanie

Ja, Gryczuu zapoznałem się z regulaminem odnośnie składania skargi, rozumiem go i w pełni akceptuje. 

Uszanowanie, Police Officer II Rotator* San Andreas Police Department.

Na wstępie chciałbym uwzględnić że niestety nie miałem jak z Tobą wyjaśnić całej sytuacji na priv, ponieważ od razu kiedy odpisałem Tobie o pouczeniu rozpoczął się pościg więc nie miałem czasu by z Tobą to wyjaśnić, ale chciałem to wyjaśnić kiedy pościg się zakończył. Niestety nie było już Ciebie na serwerze więc widzimy się tutaj na forum. 

Chciałbym uwzględnić że Ty jadąc na drodze na której obowiązuje ograniczenie 80 km/h, Ty jechałeś 120 km/h, później zwolniłeś do 100, nie hamując nawet przed skrzyżowaniem widząc mnie już nawet na nim. Ja jechałem poprawną prędkością używając ograniczenia 80 km/h. Poza tym, widziałeś mnie na skrzyżowaniu a i tak odbiłeś w moją stronę, ale to już pominę bo mógł to być twój odruch by uratować się od kolizji. 

Okej, po przeanalizowaniu klipa i sprawdzeniu mojej trasy ruchu oraz pierwszeństwa jestem w stanie przyznać się do winy i bardzo przeprosić za wymuszenie pierwszeństwa na owym skrzyżowaniu równorzędnym, faktycznie byłeś po mojej prawej stronie i powinienem ci tego pierwszeństwa uczynić. Na przyszłość obiecuję bardziej patrzeć na mapę i uwzględniać pierwszeństwo oraz zachować bardziej ostrożność i uwagę. W zamian za mój wybryk proponuję Tobie zwrócenie kosztów naprawy i pokrycie kosztów mandatu za "Wymuszenie pierwszeństwa" z twoim mnożnikiem pomimo że go nie dostałeś. Jeśli ta "oferta" nie przypada Tobie do gustu to będę oczekiwał na konsekwencje Executive Staff. 

Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru.

3 godziny temu, Rotator* napisał:

Chciałbym uwzględnić że Ty jadąc na drodze na której obowiązuje ograniczenie 80 km/h, Ty jechałeś 120 km/h, później zwolniłeś do 100, nie hamując nawet przed skrzyżowaniem widząc mnie już nawet na nim. Ja jechałem poprawną prędkością używając ograniczenia 80 km/h. Poza tym, widziałeś mnie na skrzyżowaniu a i tak odbiłeś w moją stronę, ale to już pominę bo mógł to być twój odruch by uratować się od kolizji. 

Prędkość jaką się poruszałem nie była znacznie przekroczona i nie usprawiedliwia nieupewnienia się, że na skrzyżowanie możesz wjechać. Zbliżając się do skrzyżowania wytracałem prędkość i w momencie Twojego wjeżdżania na skrzyżowanie gdybyś upewnił się czy możesz spokojnie przejechać, to zauważyłbyś, że zbliżam się do skrzyżowania. Na nagraniu skręt w Twoim kierunku jest jak już wspomniałem zamiarem wykonania skrętu w lewo (wcześniej zbliżenie się do prawej krawędzi jezdni, aby nie ściąć zakrętu).

Spoiler

a9aY3dN.png

Na wstępie chciałbym uwzględnić że niestety nie miałem jak z Tobą wyjaśnić całej sytuacji na priv, ponieważ od razu kiedy odpisałem Tobie o pouczeniu rozpoczął się pościg więc nie miałem czasu by z Tobą to wyjaśnić, ale chciałem to wyjaśnić kiedy pościg się zakończył. Niestety nie było już Ciebie na serwerze więc widzimy się tutaj na forum. 

Gdybyś chciał to byś się skontaktował, w grze od momentu napisania do Ciebie (19:40) znajdowałem się do 22:45, za wyjątkiem 14 minut z powodu wyrzucenia ( 50 minut po napisaniu do ciebie), w cuda nie wierzę, ale mogłeś napisać akurat w tym czasie. Serwer nie jest jedynym sposobem kontaktu, na forum byłem cały czas aktywny ;).

Okej, po przeanalizowaniu klipa i sprawdzeniu mojej trasy ruchu oraz pierwszeństwa jestem w stanie przyznać się do winy i bardzo przeprosić za wymuszenie pierwszeństwa na owym skrzyżowaniu równorzędnym, faktycznie byłeś po mojej prawej stronie i powinienem ci tego pierwszeństwa uczynić. Na przyszłość obiecuję bardziej patrzeć na mapę i uwzględniać pierwszeństwo oraz zachować bardziej ostrożność i uwagę.

Cieszę się, że chociaż teraz jesteś w stanie uznać swoją winę, bo mogliśmy dogadać się od razu i rozjechać bez problemu, jednak gdy decydujesz się podjąć interwencję jako funkcjonariusz to oczekuję, że powód będzie zasadny.

W zamian za mój wybryk proponuję Tobie zwrócenie kosztów naprawy i pokrycie kosztów mandatu za "Wymuszenie pierwszeństwa" z twoim mnożnikiem pomimo że go nie dostałeś. Jeśli ta "oferta" nie przypada Tobie do gustu to będę oczekiwał na konsekwencje Executive Staff.

Decyzję pozostawiam osobie rozpatrującej, na takie rozwiązanie byłbym otwarty, gdybyś wyraził chęć dogadania się miedzy sobą bez potrzeby pisania skargi.

Edytowane przez Gryczuu

Cytat

Gdybyś chciał to byś się skontaktował, w grze od momentu napisania do Ciebie (19:40) znajdowałem się do 22:45, za wyjątkiem 14 minut z powodu wyrzucenia ( 50 minut po napisaniu do ciebie), w cuda nie wierzę, ale mogłeś napisać akurat w tym czasie. Serwer nie jest jedynym sposobem kontaktu, na forum byłem cały czas aktywny ;).

O tym akurat nie pomyślałem kontaktując się przez forum, a być może faktycznie próbowałem kontaktować się kiedy byłeś poza serwerem przez wyrzucenie.

Cytat

Prędkość jaką się poruszałem nie była znacznie przekroczona i nie usprawiedliwia nieupewnienia się, że na skrzyżowanie możesz wjechać. Zbliżając się do skrzyżowania wytracałem prędkość i w momencie Twojego wjeżdżania na skrzyżowanie gdybyś upewnił się czy możesz spokojnie przejechać, to zauważyłbyś, że zbliżam się do skrzyżowania. Na nagraniu skręt w Twoim kierunku jest jak już wspomniałem zamiarem wykonania skrętu w lewo (wcześniej zbliżenie się do prawej krawędzi jezdni, aby nie ściąć zakrętu).

Myślę ze w dalszym ciągu nie zwalnia Ciebie to z przestrzegania KRD, w tym przypadku ograniczenia prędkości w terenie zabudowanym czyli 80km/h. Ty poruszałes się o 40 km/h później po zauważeniu mnie na skrzyżowaniu już o 20km/h więcej. Więc myślę że tutaj solidnie przekroczyłeś prędkość. 

Cytat

Cieszę się, że chociaż teraz jesteś w stanie uznać swoją winę, bo mogliśmy dogadać się od razu i rozjechać bez problemu, jednak gdy decydujesz się podjąć interwencję jako funkcjonariusz to oczekuję, że powód będzie zasadny.

Początkowo zatrzymałem Ciebie przez kolizje, nie za wymuszenie pierwszeńtwa tylko za kolizje. Ale okej, zatrzymanie nie było potrzebą mogliśmy się dogadać normalnie, za co przepraszam.

Cytat

Decyzję pozostawiam osobie rozpatrującej, na takie rozwiązanie byłbym otwarty, gdybyś wyraził chęć dogadania się miedzy sobą bez potrzeby pisania skargi.

Dobrze, w pełni rozumiem twoją decyzję i możemy oczekiwać na decyzję Executive Staff. Lecz miałem chęć dogadania się przez serwer, lecz tak jak mówiłem. No wyszło jak wyszło że pisałem gdy Ty nie byłeś dostępny.

Jeszcze raz pragnę przeprosić za doprowadzenie do kolizji i wymuszenie pierwszeństwa, lecz tak jak mówiłem nie myślałem wtedy że to może być moja wina. Dopiero po klipie który obejrzałem i przeanalizowałem w tej skardze jestem w stanie przyznać się do winy i otrzymać konsekwencje których dokona Zarząd. Lecz tak jak mówiłem, mogę również przystanąc na propozycji wyżej, lecz już znam twoje zdanie.

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.

Edytowane przez Rotator*

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony zgadzasz się na naszą politykę prywatności: Polityka prywatności, i akceptujesz regulamin witryny Regulamin